Nors šuns šeimininkas Tomas, kukliai sako, jog nuo nelaimės išgelbėjo ne jo augintinė Uoga, o ugniagesiai, tačiau net ir kelios minutės šioje situacijoje galėjo būti lemtingos.

Gaisro naktį Tomas prabudo išgirdęs Uogos inkštimą. Pasak šeimininko, šuo yra itin ramus, tad be reikalo niekada netriukšmauja. Tomas, pagalvojęs, kad šuo prašosi į lauką, išvedė Uogą į laiptinę ir ten užuodė dūmus. Neilgai trukus Tomas pamatė, kad dūmai sklinda ventiliacijos angomis iš požeminio garažo.

Dūmų vis daugėjo, tad vyras iškvietė ugniagesius ir pradėjo žadinti kaimynus, atvėrė lauko duris bei atidarė garažo vartus.

Kol atvyko ugniagesiai, automobilis jau degė atvira liepsna. Vis dėlto pavyko išvengti didelių nuostolių. Gaisro metu žmonės nenukentėjo, apgadinti tik šalia stovėję automobiliai.

Pasak Tomo, Uoga kas kartą jį sugeba nustebinti savo jautrumu ir noru būti šalia žmogaus. Jau daugiau nei tris metus auksaspalvio retriverio veislės kalytė džiugina ne tik jį, bet ir aplinkinius. Vyras teigia, kad šuo taip pat suteikia ir savotišką saugumo jausmą.

Po nakties įvykių Tomas sukūrė įrašą apie Uogą socialiniame tinkle. Istorija internete sulaukė labai daug palaikančių komentarų ir gražių atsiliepimų. Netrukus šeimininkas sukūrė ir socialinio tinklo „Facebook“ anketą, skirtą Uogai.

„Uogos istoriją nusprendžiau paviešinti todėl, kad būtų kuo daugiau kalbama apie šunis, kurie yra patikimi šeimos nariai, draugai, o ne potencialus grėsmės objektas“, - sako Tomas.

Vienas iš labiausiai Tomui įstrigusių dalykų – kaimynų palaikymas. Uoga iš jų sulaukė nemažai dovanų: ir žaisliukų, ir kauliukų. O pats šeimininkas augintinę apdovanojo aktyviu savaitgaliu gamtoje.

Lietuvoje dar keli panašūs atvejai

Ekspertų teigimu, daugiausiai žmonių miršta gaisro metu miegodami, todėl sekundės nuo to momento, kai pasirodo pirmieji dūmai iki atviros ugnies yra labai svarbios. 2014 metais spaudoje pasirodė istorija apie Radviliškyje kilusį gaisrą, kuomet šuo savo lojimu pažadino namuose buvusius žmones. Laiku prabudus pavyko išvengti skaudžios nelaimės.

Prieš šešerius metus panašus įvykis atsitiko Klaipėdoje. Tuomet nepilnamečio kambaryje užsidegė laidai ir ugnis akimirksniu apėmė visą rašomąjį stalą.

Šeimos augintinis, pajutęs dūmus, pradėjo žadinti mažąjį šeimininką. Tą kartą taip pat viskas baigėsi laimingai – pabudęs vaikas pažadino tėvus ir gaisras buvo užgesintas. Šeima įsitikinusi, kad tik staigi šuns reakcija padėjo jiems išlikti gyviems ir sveikiems.