Kaip pranešime spaudai teigia Roberta Ambroževič, šunų ir kačių grožio salono masažuotoja, masažas, tai veikla, kuri tik startuoja Lietuvoje.

„Gyvūnų masažas – viena seniausių gydymo formų, kuri tik dabar atkeliavo į Lietuvą. Nors pasaulyje ši paslauga nieko nebestebina, manau, jog apie tokią galimybę kai kurie išgirs pirmą kartą. Tai labai pravartu sužinoti ir visiems naminių gyvūnų augintojams. Masažas gali ne tik pagydyti, padėti atsipalaiduoti, bet ir sumažinti stresą bei išauklėti šunį ar katę“, - dėstė „DOG and CAT” grožio salono masažistė.

Anot veterinaro asistentės R. Ambroževič, masažo nauda – akivaizdi. O norimas rezultatas pasiekiamas praėjus masažų kursą.

„Masažai gyvūnams skirstomi į kelias grupes – atpalaiduojamąjį, gydomąjį, klasikinį, funkcinį ir intensyviai sportuojančių gyvūnų masažą. Visi jie atlieka skirtingą funkciją. Tarkime, atpalaiduojamasis masažas tinkamas po traumos, atliktų operacijų, gydomasis – atliekamas su veterinaro siuntimu, šis skirtas raumenims atstatyti, klasikinis masažas atliekamas įsitempusiems, nervingiems šunims. Aktyviai sportuojantiems – siūlomas funkcinis masažas, kurio metu atpalaiduojami arba šildomi tam tikros kūno dalies raumenys.

Todėl jei žinote, kad augintiniui reikalingas raumenų pratempimas, šis kenčia skausmą, galbūt yra senas, ar mažai judantis – toks gydymas labai pravers. Pastebima ir tai, kad praėjus rekomenduojamą masažų kursą, augintiniams pagerėja medžiagų apykaita, kraujotaka, jų kailis ne taip šeriasi, pradeda blizgėti. Taip pat sureguliuojama nervų sistema bei miegas“, - pasakojo R. Amroževič.

Masažas skambant muzikai

„Procedūra prasideda nuo bendravimo su gyvūnu. Lengvais, sukamaisiais judesiais šis nuraminamas, supažindinamas su aplinka. Ji, beje, turi būti tyli, neblaškanti dėmesio, be tiesioginių saulės spindulių. Norint, kad augintinis atsipalaiduotų, jam skamba raminanti muzika.

Pats masažavimo procesas trunka nuo penkiolikos iki keturiasdešimties minučių. Tačiau atminkite, jog specialistui ir gyvūnui reikia laiko susipažinti, todėl visa procedūra gali užsitęsti iki valandos. Kartais ir ilgiau, jei gyvūnas labai judrus ar nervingas“, - šypsojosi masažuotoja.

Masažisto paslaugos – ir į namus.

„Turbūt kiekvienam yra tekę susidurti su augintinio baime keliauti. Kartais to padaryti neleidžia jo būklė, amžius ir sveikata. Būtent dėl šių priežasčių masažą galima atlikti namuose. Specialistas atvyks į pageidaujamą vietą.

Svarbu nepamiršti, jog patys atlikdami masažą namuose galite pakenkti savo gyvūnui. Retas kuris žino, kokiu atveju reikia šaldyti ar šildyti kūną, kuomet reikia stipriau paspausti, o kada tik patrinti pirštais. Be to, masažą rekomenduojama atlikti nuosekliai bei pasitarus su masažuotoju ar veterinaru. Pati šio mokslo mokiausi Lenkijoje. Ten masažai šunims ir katėms labai populiarūs ir vertinami“, - kalbėjo R. Ambroževič.

Masažas galimas ne visiems gyvūnams, o taisykles žinoti – pravartu, mano R. Amroževič.

„Nors toks gydymas gali būti pritaikytas įvairiems augintiniams, to nepatartina daryti sunkiai sergantiems ar per jauniems šunims bei katėms. Sergantiems infekcinėmis, lengvai plintančiomis ligomis, ar turintiems auglių gyvūnams, masažo atlikti nepatartina. Tokiu būdu liga gali suaktyvėti, išsilplėsti ar išsisklaidyti po visą kūną. Taip pat venkite masažuoti ir mažylius. Tą geriausia pradėti nuo keturių mėnesių amžiaus.

Verta žinoti, jog pradėję masažo kursą išugdysite valią, sumažinsite baimę. Dažnai masažuojami šunys ir katės ne tik lengviau socializuojasi, bet ir nebijo vizitų pas kirpėją ar veterinarą. Tad jei tik turite galimybę, palepinkite savo augintinį. Tokia paslauga kainuoja panašiai, kaip vienas apsilankymas pas kirpėją, tačiau nauda išlieka kur kas ilgiau“, - dėstė R. Ambroževič.

Šiuo metu tokia paslauga teikiama viename šunų ir kačių grožio salone Lietuvoje, o atvykti į masažą gali nukreipti ir veterinaras.