Prieš kelerius metus perskaitęs straipsnius apie Peru, Ekvadore, Bolivijoje, Čilės Anduose auginamus kupranugarių šeimos gyvūnus – alpakas, šiandien Raimondas Neverdauskas gali didžiuotis didžiausia alpakų ferma Lietuvoje.

Alpakos Lietuvoje vis dar labai mažai žinomas egzotinis gyvūnas. Daugelis žmonių maišo jas su lamomis ir galvoja, kad alpakos negali augti Lietuvoje. „Pamatęs šiuos gyvūnus internete iškart supratau, kad noriu juos auginti. Alpakos paperka savo grožiu, jų vilna labai brangi, o patys gyvūnai labai švarūs ir nereikalaujantys daug dėmesio. Tiesa, reikia nepamiršti, kad alpakos gyvena bandomis, todėl pradėdami auginti šiuos gyvūnėlius, privalėsite įsigyti bent porą“ – pasakojo ūkininkas.

Alpakų auginimo istorija dar nėra ilgametė. Donas Julio Barredas buvo vienas pirmųjų alpakų augintojų, jas pradėjęs veisti 1940 metais Peru. 1984 metais pirmosios alpakos iškeliavo į JAV ir Kanadą. Ši data laikoma alpakų populiarumo pradžia.

Alpakos atsparios šalčiui ir dideliems temperatūrų pokyčiams, todėl jų auginimas nėra sudėtinas. Žinoma, žiemą reikalingas tvartelis. Suaugusi alpaka vidutiniškai sveria apie 60 kg, o per dieną suvalgo apie 2-3 kilogramus maisto. Patys geriausi skanėstai - tai žalia žolė, žiemą - šienas ir kombinuotieji pašarai. Pats mėgstamiausias ir alpakoms sveikas desertas - morkos.

„Tai stiprūs, tačiau draugiški gyvūnai, todėl jos puikiai auga ir su avimis, ožkomis, nesibaido arklių ar karvių. Mūsų ūkyje kartu su alpakomis auga ir lamos“ - pasakoja net 60 alpakų šiuo metu auginantis Raimondas ir išduoda, kad savo egzotiškiems gyvūnams jau stato naujus didžiulius 500 kvadratinių metrų namus.

Alpakos auginamos vilnai arba puikiai gali papuošti Jūsų sodybą. Kerpamos tik vieną kartą metuose, o gaunama vos 3-4 kg vilnos. Šių gyvūnų vilna yra prabangos produktas – švelni, tvirta, šiltesnė nei avių vilna, neturi lanolino, todėl nesukelia alerginių reakcijų ir joje nesiveisia kandys ir dulkių erkutės.

Pasak ūkininko, jis dažnai sulaukia skambučių su klausimais apie alpakų ligas, ar jas galima gydyti Lietuvoje, ar yra tam tinkamų vaistų. „Informacijos apie alpakas, jų auginimą ir priežiūrą lietuvių kalba beveik nėra, todėl tenka ne vienam susidomėjusiam alpakų augintojui pravesti mokymus ir suteikti informaciją, kaip pradėti auginti šias gražuoles“, - kalbėjo R. Neverdauskas.