Katės – įdomūs gyvūnai. Tikriausiai pastebėjote vieną keistoką jūsų katės įprotį - ji minko letenėlėmis vienoje vietoje, pakaitomis kairę ir dešinę. Vienos katės minko tik letenėlėmis, kitos – iškišdamos nagus.

Įprastai katės minko letenėlėmis ant minkšto paviršiaus – pagalvės, apkloto, kitai katei ant šono ar jums ant kelių. Kartais minkymą lydi pasitenkinimo kupinas murkimas.

Tai instinktyvus judesys. Maži kačiukai letenėlėmis minko mamai pilvą, kad daugiau pieno pribėgtų į spenelius. Pagal vieną iš teorijų, letenėlėmis minkančios katės buvo per anksti atskirtos nuo mamų, todėl ir suaugus joms išlieka šis instinktas. Be to jos kartais žinda ir žmogaus ranką, pagalvės ar antklodės kraštą. Tačiau iš tiesų praktiškai visos suaugusios katės tai daro nepriklausomai nuo to, kada buvo atskirto nuo mamos.

Kita teorija skelbia, kad senais laikais laukinės katės minkydavo aukštą žolę ar sausus lapus, kad pasidarytų guolį miegoti ar vaikuotis. Per amžius niekas nepasikeitė, kačių instinktas paminkyti letenėlėmis prieš miegą išliko.

Yra ir praktiškesnis paaiškinimas. Kačių prakaito liaukos yra prie letenėlių pagrindo. Kai jos minko letenėlėmis, unikalus aromatas pasklinda į paviršių ir pasitarnauja kaip teritorijos žymėjimo priemonė, rodanti kitoms katėms, kas šeimininkas. Tad kai jūsų katė minko jums kelius, ji ne tik jums sako, kad jaučiasi komfortiškai ir saugiai, bet ir skelbia, kad jūs – jos nuosavybė.

Jei katė dažnai jus minko ir nevengia išskleisti savo nagučių, galite juos pakirpti. Yra specialios nagų kirpimo mašinėlės, kurios nagą patrumpina 1 – 1,5 mm, ne daugiau, kad nepažeistumėte kraujagyslių ir nervų prie nago pagrindo. Jei jums labai nepatinka minkymas, galite švelniai suimti priekines letenėles ir pakasyti paausį ar apskritai nukreipti dėmesį žaisliuku. Jokiu būdu negalima bausti katės už minkymą letenėlėmis, nes tai instinktyvus elgesys.

LETENA.LT REKOMENDUOJA: