MKL vadovybė kartu su Lietuvos krepšinio federacija nusprendė daugiau dėmesio skirti individualiam jaunųjų krepšininkų rengimui.

Tai kokie priimti svarbiausi pokyčiai?

– įvesta trijų sekundžių taisyklė gynyboje;
– draudžiamas bet koks užtvarų statymas;
– dviguba gynyba leidžiama tik baudos aikštelėje;

Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila pabrėžia, kad taisyklių pakeitimai priimti atsižvelgiant ir į geriausias kitų krepšinio šalių patirtis.

„Mintis apie trijų sekundžių taisyklę gynyboje kilo prisiminimus NBA taikomus apribojimus. Norime priversti vaikus kuo dažniau žaisti vienas prieš vieną ir norime žinoti, kad baudos aikštelė nebus aklinai užkimšta, – teigė R. Radvila. – Puikus pavyzdys, vienoje komandoje yra 160-170 cm ūgio vaikinas, kuris dvylikamečių čempionate yra aukštas. Tačiau tokiame amžiuje dar nėra aišku ar jis užaugs iki 195 cm ar bus vidurio puolėjas… Įsivaizduokite, jis stovi po krepšiu ir nieko nedaro, tai kokius mes jo įgūdžius ugdome. Praktiškai jokių – svarbu tik gerai stovėti“.

Treneris sako, kad užvaros leidžia paslėpti jaunųjų krepšininkų trūkumus.

„Vietoj to, kad mes su vaiku daugiau dirbtume individualiai, mes statome užtvaras. Bet kokios gali būti užtvaros, kai tas žaidėjas dar nemoka varytis ar perduoti kamuolio. Šioje vietoje stipriai į priekį pažengę italai, kurie moko vaikus žaisti be kamuolio. Tai vyksta, kad žaidėjai negalėtų paslėpti savo techninių trūkumų“, – vardino buvęs įvairaus amžiaus Lietuvos ir Rusijos rinktinių treneris.

R. Radvila tikina, kad komandų treneriai nuolat stengiasi gudrauti ir rasti būdų, kaip apeiti taisykles.

„Kiekvienoje komandoje yra žaidėjai, kurie už kitus pranešesni techninėmis ar fizinėmis savybėmis. Ką daro treneris? Jau maždaug prie vidurio linijos dvigubina varžovą ir taip jį sustabdo. Tačiau dvylikamečio krepšininko jėga dar nėra tokia, kad jis galėtų atlikti perdavimą per visą salę“, – pasakojo R. Radvila.

Tai taisyklės, kurias dvylikamečių merginų ir vaikinų čempionatuose turi žinoti kiekvienas, tačiau kaip šias taisykles pavyksta pritaikyti žaidėjams, treneriams ar teisėjams?

„Aš treniruoju 2005 metais gimusius vaikinus ir mes šias naujoves jau taikome nuo pradžių, tai mums prisitaikyti nėra sunku, – sakė Sostinės krepšinio mokyklos treneris Vytautas Zapalskis. – Tačiau jau teko rungtyniauti su kitų miestų komandomis, kurių žaidimas buvo paremtas užtvaromis, tai jiems pasikeisti sudėtinga. Vaikai pasimetę… lyg ir nori statyti užtvaras, lyg ir ne“.

„Mintis tikrai gera, svarbu, kad žaidėjai tobulėtų individualiai tiek gynyboje, tiek puolime, – teigė Kauno krepšinio mokyklos „Aisčiai“ treneris Arūnas Visockas. – Trijų sekundžių taisyklę gynyboje vertinu tik teigiamai. Jeigu tavo puolantis varžovas yra silpnesnis, tai gynėją išvaryti iš baudos aikštelės yra neįmanoma. O dabar jis jau žino, kad gaus techninę pražangą. O dėl užtvarų statymo apninka dvejonės. Pagrindinė mintis, kad krepšininkai daugiau žaistų vienas prieš vieną, tačiau silpnesnėse komandoje, kurios turi 1-2 gerus žaidėjus ir negali statyti užtvarų, tai tos komandos išvaro 4 žaidėjus į vieną pusę ir palieka tą vienintelį žaisti. Tai likę 4 stovintys kampe nieko neišmoks“.

„Kiekvienais metais pačių mažiausiųjų krepšinyje tų pakeitimų būna daug, – kalba krepšinio teisėjas Aidas Urbonas. – Mums teisėjams prireikia laiko prisitaikyti, tačiau dabar jau atėjo toks metas, kai užtenka pakeitimų ir reikia leisti visiems apsiprasti“.

Taisyklės jau priimtos, traukinys pajudėjęs. Belieka tikėtis, kad šios naujovės dar labiau padės Lietuvos krepšiniui auginti talentus ateities rinktinėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)