Mūsų šalies moterų komanda Brazilijos San Paulo mieste užvakar pasibaigusiame pasaulio krepšinio čempionate užėmė 6 vietą ir su kaupu įvykdė ekipai keliamą užduotį – būti tarp stipriausių aštuonių planetos rinktinių.

Tuo tarpu penkioliktojo moterų krepšinio čempionato nugalėtoja pirmą kartą per visą varžybų istoriją tapo Australijos komanda, finale nurungusi Rusiją 91:74.

Pakartojo pasiekimą

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė po pergalės prieš Ispaniją 80:71 dėl penktosios vietos pasaulio pirmenybėse penktadienio vakarą grūmėsi su Prancūzijos ekipa.

Deja, lietuvėms nepasisekė pasiekti visų laikų geriausio pasirodymo pasaulio čempionatuose rezultato – mūsų šalies atstovės 73:79 (16:23, 18:18, 12:18, 27:20) pralaimėjo varžovėms ir tenkinosi šešta pozicija. Tokią pačią vietą Lietuva iškovojo ir 1998 metais Vokietijoje vykusiose planetos pirmenybėse. 2002-aisiais mūsų šalies krepšininkės Kinijoje tebuvo vienuoliktos.

Penktadienio mače po 19 taškų į varžovių krepšį įmetė Sandra Valužytė ir Aušra Bimbaitė, 9 taškus pridėjo Jurgita Štreimikytė.

Kelialapis į Pekiną

Pirmą kartą šalies istorijoje Brazilijoje pasibaigusių pirmenybių auksą iškovojo Okeanijos čempionė Australijos rinktinė, šeštadienį finale 91:74 (19:15, 24:20, 26:20, 22:19) nugalėjusi Europos vicečempionę Rusijos ekipą. Įdomu, jog rusės trečią čempionatą iš eilės tenkinasi sidabro apdovanojimais.

Iki šiol Australijos krepšininkėms, kurios tuo pačiu pelnė ir kelialapį į 2008 metų Pekino vasaros olimpines žaidynes, dukart – 1998 ir 2002 metais – buvo pavykę iškovoti turnyrų bronzą.

Trečiąją vietą laimėjo šešiskart pasaulio čempionė JAV rinktinė, užvakar mače dėl šios pozicijos 99:59 (31:21, 18:13, 34:11, 16:14) sutriuškinusi Brazilijos ekipą.

Reikia lyginti

Pasibaigus moterų krepšinio čempionatui Brazilijoje LKF prezidentas V.Garastas sakė, jog būtina lyginti mūsų šalies moterų ir vyrų rinktinių pasirodymus svarbiausiuose pasaulio turnyruose.

– Kaip vertintumėte moterų komandos žaidimą Brazilijoje?

– Vertinimas vienas – „labai gerai“. Keliamus rinktinei uždavinius žaidėjos ir trenerių štabas įvykdė šimtu procentų. Pripažinkime, kad krepšininkės rodė puikų žaidimą ir nusipelnė pagyrimų. Ką reiškia vien tik faktas, jog aštuntfinalyje pralaimėjusios Ispanijai dvidešimties taškų skirtumu mače dėl 5–8 vietų lietuvės nušlavė nuo kelio tas pačias ispanes. Vadinasi, ekipa po pirmųjų rungtynių padarė išvadas... Tai turėtų būti pavyzdys vyrų krepšinio rinktinei – atsimename, kaip gėdingai lietuviai dukart pasaulio pirmenybėse Japonijoje pralaimėjo Turkijai.

– Ar reikia lyginti vyrų ir moterų rinktinių rezultatus pasaulio čempionatuose?

– Būtina. Juk visose amžiaus grupėse yra po vieną abiejų lyčių rinktinę – pradedant kadetais, baigiant nacionalinėmis rinktinėmis. Ir kaip tu nelyginsi, jei vyrų reprezentacinė komanda, turinti daugiau kaip trijų milijonų biudžetą, užima septintą vietą, o moterys su skurdžiu 600 tūkst. biudžetu įsigudrina iškovoti 6 poziciją.

– Moterų rinktinės treneris Algirdas Paulauskas sakė, kad, jo manymu, neverta lyginti pasirodymų – moterų krepšiniui tai bus ne į naudą?

– Kodėl? Gal galite pasakyti, kas atsitiktų, jei vyrų rinktinė įstrigtų taip pat kaip lietuvės Prancūzijos Gvianoje? Manau, kad rusų perversmas 1917 metais – Spalio revoliucija – būtų menkniekis prieš tą šurmulį, kuris po to įvyktų – aimanavimų ir žliumbimų būtų iki soties. O moterys prarijo karčią piliulę ir puikiai sužaidė. Reikia galų gale praregėti – vyrų pasiekimai tarptautinėje arenoje jau dvejus metus smunka, o moterys tuo tarpu garsina Lietuvą.

– Jau reikalingas šūkis – „gelbėkime vyrų rinktinę“?

– Nereikia jokių šūkių. Daugiausia, ką galime padaryti, – paskirti naują vyrų rinktinės trenerį. Jis turėtų iš vidaus sutvarkyti nacionalinės ekipos problemas. Moterys nori siekti aukštumų – stengiasi, negaili savęs, o visa vyrų rinktinė Japonijoje stebėjo, kaip Mantas Kalnietis ir Giedrius Gustas mokosi persivaryti kamuolį per aikštę. Vyrams turėtų būti labai gėda po moterų rinktinės pasirodymo Brazilijoje.

– Kaip manote, jei Katie Douglas būtų suteikta pilietybė ir ji žaistų už Lietuvą – moterų rinktinės rezultatai būtų dar geresni?

– Neabejoju. Nesumenkinu kitų žaidėjų indėlio, bet lemiamais momentais Brazilijoje ši amerikietė tikrai praverstų. Net ir mače su Prancūzija – iškovotume penktą vietą.