Nepaisant to, kad tuo metu abu krepšininkai dar buvo priešininkai ir dvikova su lietuviais brazilams buvo gyvybės ir mirties klausimas, likę akis į akį jie rado laiko persimesti keliais žodžiais ir pajusti abipusę simpatiją.

31 metų 200 cm ūgio Marselinjas ateinantį sezoną rungtyniaus Kauno “Žalgiryje”. Naujam iššūkiui jis pradėjo rengtis vos tik pasirašęs sutartį su Kauno klubu. Pirmiausia jis išmoko lietuviškai pasisveikinti.

Lietuvių krepšys buvo tarsi užrištas

“Lietuviai labai gerai atakavo iš įvairių padėčių, o mes negalėjome pataikyti. Kai atsigavome, buvo per vėlu. Tikrai nesitikėjome taip anksti grįžti namo, - pasibaigus C grupės varžyboms Hamamacu nusivylęs kalbėjo būsimasis žalgirietis M.Mačadas. - Žaidėme labai stiprioje grupėje, bet, manau, mūsų likimą iš dalies nulėmė pirmosios rungtynės su Australija, kurias pralaimėjome”.

Jau šį savaitgalį grįžęs namo, jis pradės planuoti kelionę į Lietuvą, kur jo laukia pasirengimą naujam sezonui pradėjusi “Žalgirio” ekipa.

Brazilas, pirmą kartą aikštėje susidūręs su lietuviškuoju krepšiniu, dar kartą turėjo progos įsitikinti, ko verti yra lietuviai.

“Taškų darymo mašina” vadinamas gynėjas į Lietuvos rinktinės krepšį įmetė tik vieną iš 10 metimų. Akivaizdu, kad, susidūrus su agresyvesne gynyba, M.Mačado taiklumas gerokai suprastėja.

“Lietuvos komanda - pakankamai stipri, gerai puola, patikimai ginasi. Mums buvo pernelyg stipri, nors stengėmės kovoti, - sakė Marselinjas. - Lietuva pasaulyje gerai žinoma kaip krepšinio valstybė. Manau, ji yra viena pasaulio čempionato favoričių”.

Rengiasi naujam iššūkiui

M.Mačadas, praėjusių metų Amerikos čempionate Brazilijos rinktinę vedęs į pergalę, buvo pripažintas ir naudingiausiu turnyro žaidėju.

Pasaulio čempionate brazilų snaiperis sublizgėjo tik vienose rungtynėse - dvikovoje su Graikija, kai pataikė 7 iš 11 tritaškių ir pelnė 25 taškus.

“Sunku pasakyti, kas atsitiko. Reikės gerai išanalizuoti, ką padarėme ne taip, kad grupėje likome tik penkti ir nei aš, nei komandos draugai neatskleidė savo geriausių sugebėjimų”, - neieškojo pateisinimų Marselinjas.

Nesėkmė Japonijoje bus geras stimulas pasitempti ir ginant “Žalgirio” garbę įrodyti, ko jis yra iš tiesų vertas. Kol kas brazilo žaidimas nesuteikė daug optimizmo, bet jis teigė, kad kiekvienas naujas iššūkis jį tik dar labiau skatina eiti pirmyn.

“Kai rinkausi “Žalgirį”, nieko nežinojau apie Lietuvos valstybę, bet žinojau apie jūsų šalies krepšinį, - “Kauno dienai” sakė Marselinjas. - Esu žaidęs Italijoje bei Ispanijoje ir Europoje įgyta patirtis man patiko. Žinojau “Žalgirio” vardą, kad ši komanda žaidžia Eurolygoje, todėl ir apsisprendžiau atvykti į Lietuvą. Jau ir anksčiau rimtai svarsčiau galimybę priimti “Žalgirio” pasiūlymą, bet tuomet sutrukdė šeimyninės aplinkybės”.

Moka pasisveikinti lietuviškai

Brazilijos mieste Rio de Žaneire gimęs ir tik šilto klimato Europos valstybėse žaidęs M.Mačadas teigė nebijąs Lietuvos žiemos.

Su žmona jis laisvu metu dažnai paieško informacijos apie Lietuvą, aplanko “Žalgirio” interneto svetainę. Pats išsiaiškino, kurie “Žalgirio” žaidėjai atstovauja Lietuvos rinktinei.

“Šiandien per rungtynes su jais abiem susitikau, - taip apie pirmąją pažintį su Pauliumi Jankūnu ir Mantu Kalniečiu pasakojo brazilas. - Persimetėme keliais žodžiais ir sakėme, kad susitiksime Kaune. Tikiuosi, kad “Žalgiryje” pritapsiu ir mes su naujais draugais sudarysime puikią komandą, kuri džiugins pergalėmis”.

Marselinjas, netrukus atvyksiantis į Kauną, su žalgiriečiais jau mokės pasisveikinti lietuviškai. Net būdamas Japonijoje jis prisiminė, kaip reikia ištarti “labas rytas” ir “ačiū”.