Lemtingas susitikimas ir lyg ant mielių iškilusi trenerio karjera

K. Naruševičiui buvo 25-eri metai, kuomet jis kartu su buvusiu Moksleivių krepšinio lygos (MKL) vadovu Dainiumi Čiuprinsku įkūrė krepšinio mokyklą „Tornado“. Dar po šešerių metų jaunas treneris stojo prie NKL čempionate rungtyniaujančios Jonavos „Petrochemos“ vairo.

Įsibėgėjusioje stratego karjeroje K. Naruševičius gali pasigirti viena ypatinga savo būdo savybe – puikia intuicija ieškant talentų. Su skambių pavardžių neturėjusia Jonavos komanda Kaune gimęs treneris jau pirmą sezoną tapo NKL vicečempionu, o dar po trejų metų pasiekęs finalo ketvertą liko ketvirtoje vietoje.

Prieš pradedant darbą „Petrochemos“ klube K. Naruševičius vieneriose moksleivių krepšinio rungtynėse pastebėjo kaunietį Marių Kiltinavičių, kuriam tuo metu buvo aštuoniolika metų. Neeilinius sugebėjimus krepšinio aikštelėje demonstravęs vaikinas įtikino būsimą „Petrochemos“ strategą pasiūlyti jam kvietimą, kurio jaunuolis neatsisakė.

„M. Kiltinavičių asmeniškai pakviečiau prisijungti prie Tauragės ekipos kaip krepšininką, kurioje pats buvau žaidėjas. Mačiau kaip Marius augo kaip krepšininkas, jis buvo vėlyvo brendimo žaidėjas, tačiau labai talentingas. Taigi pradėjau jį „augintis“ nuo pat jaunų dienų“, – apie pirmą pažintį su M. Kiltinavičiumi kalbėjo K. Naruševičius.

Neilgai trukus, perspektyvią M. Kiltinavičiaus krepšininko karjerą nutraukė problemos su nugara, tačiau puikus krepšinio suvokimas liko ir K. Naruševičius pasiūlė jaunam vaikinui pradėti trenerio karjerą „Tornado“ krepšinio mokykloje.

M. Kiltinavičius susitvarkė su šiuo gyvenimo iššūkiu ir pradėjo kilti naujos karjeros laiptais. Perspektyvus treneris greitai tapo vyrų Birštono „JAZZ-Diremtos“ klubo varininku, su kuria dirbo Regionų krepšinio lygos (RKL) ir NKL pirmenybėse. Po trumpo karjeros posūkio į Rusiją, 2014-2015 metų sezono antroje dalyje 32-ejų metų treneris grįžo į Lietuvą ir tapo NKL debiutanto „Vilniaus“ vairininku.

Krepšinio teoretikas, atkreipęs į save favoritų dėmesį

Susikūrus „Tornado“ krepšinio mokyklai, trenerių gretas 2003-ais metais papildė jaunas Kauno LKKA studentas Giedrius Žibėnas. Tuomet 19-metis vaikinas nusprendė atsikratyti minčių apie būsimą krepšininko karjerą ir visa galva pasinėrė į krepšinio schemų analizavimą bei darbą su vaikais.

„Giedrius yra krepšinio darboholikas, žiūrintis į savo darbą atsakingai. Jis daugiau teoretikas, pats profesionaliai krepšinio nežaidęs, bet sėkmingai sėmęsis patirties iš kitų trenerių“, – G. Žibėną prisiminė jo kolega „Tornado“ krepšinio mokykloje K. Naruševičius.

Gavęs progą dirbti „Tornade“, G. Žibėnas nieko nelaukdamas visa galva pasinėrė į trenerio amatą ir įdėtos pastangos davė sėkmingų rezultatų ne tik vaikų krepšinyje. Kaunietį 2012 metais pasiekė pasiūlymas treniruoti į NKL pirmenybes prasimušusią Šakių „Zanavyko“ komandą.
Du sezonai Šakiuose nepraslydo pro akis galingą sudėtį ir didžiules ambicijas prieš 2014-2015 metų sezoną deklaravusiems Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ komandos vadovams. Vieni NKL čempionato favoritų sezono išvakarėse patikėjo ekipos vadovavimą 30-mečiui G. Žibėnui.

Po pertraukos sugrįžusi draugiška konkurencija NKL čempionate

„Su Kęstučiu esame geri draugai, tačiau susitikus NKL čempionato kovose kažkokio papildomo jaudulio nėra, tai yra tiesiog darbas ir draugiška konkurencija rungtynių metu“, - prabėgus daugiau nei dešimtmečiui nuo pirmos pažinties su K. Naruševičiumi apie tarpusavio akistatas NKL pirmenybėse kalbėjo M. Kiltinavičius.

Net ir laikinai tapdami oponentais NKL čempionato metu trys treneriai negali pamiršti, jog jie puikiai pažįsta vienas kitą. Ilgą laiką kartu dirbantys krepšinio mokykloje „Tornado“ strategai susipažino su vienas kito darbo metodais bei žaidimo schemomis. Tiesa, G. Žibėnas nemano, jog žinojimas, kokią žaidimo taktiką naudoja jo kolegos, padeda sukurti pranašumą NKL rungtynių metu.

„Puikiai pažįstu tiek Mariaus, tiek Kęstučio metodikas, tačiau kartu matau, kad kiekvieną sezoną treneriai nestovi vietoje ir į savo taktikos arsenalą prideda naujų ginklų. Šiuolaikiniame krepšinyje visų varžovų vienu ir tuo pačiu ginklu nenugalėsi“, – kalbėjo G. Žibėnas.

Tiesa, geriausiai apie trijų NKL trenerių tarpusavio akistatas kalba ne žodžiai, o skaičiai. 2012-2013 metų NKL čempionate debiutavę M. Kiltinavičius ir G. Žibėnas bei tuo metu jau ketvirtą sezoną iš eilės Jonavoje dirbęs K. Naruševičius pirmą sykį stojo į priešingas barikadų puses.

M. Kiltinavičiaus tą sezoną treniruojamas „JAZZ“ klubas dusyk įveikė G. Žibėno vadovaujamą „Zanavyką“, tačiau abu kartus nusileido Jonavos ekipai. Savo ruožtu, K. Naruševičiaus treniruojami jonaviečiai dukart nugalėjo Šakių klubą.

Pergalių prieš savo kolegas pirmą sezoną NKL pirmenybėse neiškovojęs G. Žibėnas atsigriebė šių metų sezone keturis kartus su „Sūduvos-Mantingos“ ekipa įveikęs„Petrochemos“ pasipriešinimą.

Šiuo metu K. Naruševičiaus, G. Žibėno ir M. Kiltinavičiaus komandos kovoja NKL pirmenybių atkrintamose varžybose. „Petrochema“ aštuntfinalio serijoje 2:1 pirmauja prieš jaunuosius žalgiriečius. Galingai antrą reguliariojo čempionato etapą baigusi „Vilniaus“ ekipa serijoje iki trijų pergalių 1:2 atsilieka nuo Klaipėdos „Naftos-Uni-Akvaserio“, o „Sūduva-Mantinga“ savo varžovų jau laukia ketvirtfinalio etape.

Trijų trenerių pasiekimai su NKL čempionato komandomis pozityviai nuteikia ir krepšinio mokyklos „Tornado“ direktorių D. Čiuprinską.

„Džiaugiamės, jog mūsų treneriai demonstruoja gerus rezultatus NKL pirmenybėse. Kartu smagu, jog galimybę žaisti antrame pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio čempionate treneriai suteikė ir savo auklėtiniams iš „Tornado“ mokyklos. Jonavoje rungtyniauja tornadiečiai Vladislovas Razumnovas, Karolis Šarukas ir Aurimas Urbonas, Vilniaus – Ignas Daukšys, Marijampolėje - Matas Ragauskas ir Valentinas Mitalauskas“, - kalbėjo D. Čiuprinskas.

K. Naruševičiaus, G. Žibėno ir M. Kiltinavičiaus karjeros NKL čempionate faktai:

- K. Naruševičius per šešis sezonus (2009-2015) besitęsiančią karjerą „Petrochemos“ ekipoje yra iškovojęs 133 pergales ir patyręs 110 pralaimėjimų.

- G. Žibėnas per du sezonus su „Zanavyku“ (2012-2014) ir reguliarų sezoną „Sūduvos-Mantingos“ ekipoje iškovojo 62 pergales ir patyrė 48 nesėkmes.

- M. Kiltinavičius karjerą NKL pirmenybėse pradėjo „JAZZ“ ekipoje (2012-2013) ir ją pratęsė šiemet prisijungdamas prie „Vilniaus“. Treneris yra iškovojęs 25 pergales ir patyręs 28 pralaimėjimus.

- NKL atkrintamų varžybų ketvirtfinalyje gali susikirsti K. Naruševičiaus ir G. Žibėno treniruojamų komandų keliai. Jei aštuntfinalio serijoje savo varžovus įveiks „Petrochema“, ketvirtfinalyje šios ekipos lauks „Sūduvos-Mantingos“ barjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją