Vienas geriausių dabartinių Lietuvos krepšininkų J. Valančiūnas rado vietos ne tik NBA arenose, bet ir aliejinės tapybos paveiksle.

Kalbėdamas apie jį, R. Gailiūnas pasakojo, kad seniai brandino idėją imtis krepšinio tematikos.

„Mane krepšinio tema mūsų kultūroje ir mentalitete seniai domina, bet nebuvo preteksto viso to imtis. Kai pasiūlė sudalyvauti parodoje „Aktualijos“, pagalvojau, kad atėjo proga pabandyti“, – DELFI kalbėjo menininkas.

Paprašytas papasakoti daugiau apie patį paveikslą ir jo reikšmę, R. Gailiūnas pabrėžė, kad jo kūrinyje asmenybės visiškai neturi reikšmės: „Patį krepšinį tyrinėju kaip reiškinį, mūsų tautos religiją. Nesiūlau jokio specialaus kodo, kaip jį „skaityti“. Kiekvienam pateikiu laisvę asmeniškai interpretuoti.“

Tapydamas paveikslą originalia nuotrauka iš NBA rungtynių tarp Toronto „Raptors“ ir Denverio „Nuggets“ rėmęsis autorius drąsiai ėmėsi interpretacijų – iš kamuolio dygsta anties kojos, fone – juodi žmonių pavidalai, avijautis, rankos, į akis krenta besišiepiantys paveikslo personažų dantys.

„Anties prasmę žiniasklaidoje žinome, ji – simboliška. Tapydamas remiuosi savo gyvenimo patirtimi. Stengiuosi vengti kažkokio moralo, tyrinėju viską kaip reiškinį. Jis toks yra, nesvarbu, ar patinka, ar nepatinka. Panorėjau prie kamuolio tas kojeles pripaišyti, padariau – be ypatingų poteksčių. Kojelės jau kažko įneša – galima laisvai interpretuoti“, – aiškino jis.

Fone autorius naudojo juodą spalvą ne veltui – mat ji reiškia spalvos nebuvimą ir šiame kontekste gali būti suvokiama kaip anonimiškumas. O tokie dažniausiai krepšinio arenose būna žiūrovai.

Prie „Sportas ir dar šis bei tas“ kūrinio menininkas užtruko kelis mėnesius.

„Šiaip gana ilgai dirbu prie darbų ir manyčiau, kad kažkiek laiko pritrūkau. Kažką padarau, paskui po pusmečio papildau, kol lieka kažkas svarbiausia. Laiko pritrūko, nes, mano manymu, šiek tiek jį perkroviau. Kita vertus, jei jis atrodo kažkam reikšmingas, reiškia kažkiek man pavyko“, – kalbėjo R. Gailiūnas ir patikino, kad dar turi minčių ir krepšinio temą patyrinės ateityje.

Tapytojas prisipažino, kad kaip dažnas lietuvis nėra prisiekęs krepšinio fanas, tačiau džiaugiasi, jei lietuviai ką nors laimi tarptautinėse arenose.

Be šio paveikslo Nacionalinėje bibliotekoje eksponuojami dar trys jo darbai – du „Manipuliuotojai“ ir „Politikai“. Menininkės Rebekos Bruder kuruojamoje parodoje DELFI aktualijas perteikia žymūs skirtingų kartų menininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)