Rekordiniai metai

Prieš NBA sezono startą apie Dwane'o Casey auklėtinius ekspertai užsimindavo gana retai, tačiau jam įsibėgėjus kalbų ėmė daugėti. Ir ne be reikalo. Tarpsezonį kaip reikiant pasistiprinusi ir naują mentalitetą įdiegusi „Raptors“ komanda ėmė skinti vieną pergalę po kitos, kol galiausiai reguliarųjį sezoną užbaigė su 56-iomis.

Tai – rezultatas, leidęs ne tik be didesnės konkurencijos finišuoti antroje Rytų konferencijos vietoje, bet ir pagerinti klubo pergalių rekordą.

Šį pasiekimą „dinozaurai“ gerino tendencingai: 2014 metų pavasarį savo kraityje turėjo 48, o praėjusiais metais – 49 laimėtas rungtynes. Rekordas po rekordo, bet rezultatas – tas pats: antausis jau pirmame atkrintamųjų varžybų etape.

2014-aisiais nelauktai 3:4 nusileista Bruklino „Nets“ vyrukams, o pernai net 0:4 neprilygta talentingai Vašingtono „Wizards“ komandai. Ar šis sezonas bus kitoks?

Bent jau kol kas – jis tikrai kitoks: žaidėjų akyse galima įžvelgti didesnę ugnelę žaidžiant ne tik puolime, bet ir ginant savo krepšį. Gynyba, gynyba ir dar kartą gynyba – būtent tai nuo pat vasaros akcentavo D. Casey.

„Su šia komanda – kitoks jausmas: įžvelgiu daugiau pasitikėjimo mūsų pajėgumu. Tačiau vis tiek mes privalome tai įrodyti aikštėje. Niekas mums pergalių neatiduos – privalome jas patys pasiimti“, – ant laurų neužmigo „Raptors“ vairininkas.

Lyderiai ar didvyriai?

Kanados ekipos rezultatams didžiausios įtakos turės dviejų „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvių žaidimas. Bet ne jų pelnomi taškai, o noras siekti bendro tikslo. Ir ne pavieniui, o komandiškai. Būtent noras vieniems „ištempti“ komandą dažnai pakišdavo koją. Ypač pastarųjų dviejų sezonų atkrintamosiose.

2014 metais dvikovoje su „Nets“ DeMaras DeRozanas ir Kyle‘as Lowry per rungtynes kartu atlikdavo po 33 metimus iš žaidimo ir pelnydavo 45 taškus. Pernai situacija buvo žymiai blogesnė – 34 metimai, bet vos 32 taškai!

Šių metų reguliariajame sezone abu žaidėjai per mačą kartu į krepšį meta 34 kartus ir renka 45 taškus. Bet ir atlieka 11 rezultatyvių perdavimų iš visos komandos 18.

Net pats D. Casey yra viešai pripažinęs, kad ši komanda niekada nedominuos lygoje pagal rezultatyvius perdavimus, nes turi du aiškius lyderius, kurie progas metimams susikuria patys. Kaip ir logiška. Tačiau esminis skirtumas tarp didvyrių ir lyderių – sugebėjimas lemiamu momentu priimti tinkamiausią sprendimą. Ir jis ne visada būna metimas.

Londone vykusiose „Global Games“ rungtynėse teko savo akimis stebėti, kaip matydami tik krepšį šie lyderiai vos nepaskandino „Raptors“, kuri tik po pratęsimo vargais negalais palaužė Orlando „Magic“ pasipriešinimą, nes dėl neparuoštų metimų gausos prarado iniciatyvą ir turėtą pranašumą.

„Jie – mūsų lyderiai, žmonės, kurie gali įmesti ir gerai žaidžia vienas prieš vieną. Jie jau ne vienas rungtynes buvo ištraukę. Taip, šiandien neįmetė, bet kitose rungtynėse įmes“, – savo komandos draugus, kurie kartu sudėjus pataikė vos 9 metimus iš 39, iškart po akistatos tuomet gynė Jonas Valančiūnas, nors jam pačiam dažnai tenka bergždžiai prašyti kamuolio.

Daugiau pagalbininkų

Bet kad šiemet tokių beviltiškų ir už galvos griebtis verčiančių metimų galime ir neišvysti (arba išvysti mažiau), vilties suteikia tolygesnė „Raptors“ sudėtis. Komandos treneris dabar pasitikėti galės ne tik D. DeRozanu, K. Lowry ar akivaizdžiai patobulėjusiu J. Valančiūnu, bet ir solidžiais tarpsezonio pirkiniais.

Gynybos specialistas DeMarre'as Carrollas, senas vilkas Luisas Scola ir NBA čempionas Cory Josephas – pastiprinimas, jau radęs savo vietą kanadiečių gretose ir galintis bet kuriose rungtynėse tapti X faktoriumi.

Vis tik verta pažymėti, kad net du trečdalius sezono „Raptors“ turėjo verstis be D. Carrollo, kuris be agresyvios gynybos prieš varžovų lyderius prie komandos prisidėdavo ir 11 taškų. Tai ketvirtas rezultatas Toronto ekipoje, todėl kelio traumą išsigydžiusio 29-erių amerikiečio prisijungimas bus ganėtinai stipri paspirtis D. Casey kariaunai.

Dar vienas geras ženklas – atsarginių žaidėjų indėlis. Kol vieni krepšininkai gydėsi traumas ar gaudavo poilsio prieš lemiamas kovas, mažiau laiko iki tol pasireikšti sulaukdavę „Raptors“ nariai nesnaudė ir taip pat pademonstravo savo potencialą.

Štai NBA naujokas Normanas Powellas per 15 minučių vidutiniškai pelnydavo 5,6 taško, o kai kuriuose mačuose netgi tapo komandos vedliu į pergales – prieš Indianos „Pacers“ praėjusią savaitę surinko 27, o paskutinėse sezono rungtynėse į Filadelfijos „76ers“ krepšį „įsūdė“ net 30 taškų.

O ką jau kalbėti apie J. Valančiūno dublerį Bismacką Biyombo, kurio gynybą sunku pralaužti net ir didžiausioms lygos žvaigždėms. 23-ejų metų afrikietis šiemet per 22 minutes renka 5,5 taško, 8 atkovotus kamuolius ir 1,6 blokus.

Apskritai „Raptors“ komandoje 5-is ar daugiau taškų per kiekvieną mačą pelno net 11 žaidėjų, todėl su 102,7 taškų vidurkiu ji visoje lygoje gali rikiuotis 13-oje vietoje. Neatrodo taip įspūdingai? Bet vertėtų pažymėti, kad su tokiu rezultatyvumu kanadiečiai visoje NBA pagal praleidžiamus taškus užima net trečią vietą (98,2 tšk.).

Už Toronto ekipą iš visų į NBA atkrintamąsias varžybas patekusių komandų geresnį rodiklį turi tik San Antonijaus „Spurs“ kariauna su Greggu Popovichiumi priešakyje (92,9 tšk.).

Jonas Valančiūnas

Pasikeitęs J. Valančiūnas

Analizuojant 23-ejų lietuvio progresą, kalbą pirmiausiai reikėtų pradėti taip pat nuo gynybos. Patobulėjimą šiame žaidimo komponente akivaizdžiai pastebėjo ir JAV žurnalistai, praėjusią savaitę vykusioje atviroje treniruotėje apie tai kamantinėję patį 213 cm ūgio uteniškį.

„Turime kelias gynybos sistemos, kurios man labiau tinka ir patinka. Be to, tvirčiau jaučiuosi ant savo kojų ir dėl to galiu apginti krepšį. Stengiuosi tobulėti – tikrai neketinu sustoti. Kiekvieną dieną dirbame su tomis schemomis, kad taptumėme dar geresni“, – apie pagerėjusią gynybą prieš varžovų pikenrolą pasakojo pats JV.

Lietuvio pagerėjusia gynyba džiaugėsi ir D. Casey, dabar galintis lemiamais rungtynių momentais be graužaties centrą laikyti ant parketo.

„Tuomet jis stebėjosi: „treneri, jie atbėga link manęs taip greitai!“. Ir ten buvo Kemba Walkeris ar Kyrie Irvingas, kurie bėgo link Jono, – prisiminęs aukštaūgio debiutą juokėsi strategas. – Tačiau dabar Jono tai visiškai nebeglumina. Jis pats priprato prie to greičio ir jį naudoja. Jis gali įvertinti jį, jis judina savo kojas, jis dirba kur kas geriau.“

Kaip Lietuvos rinktinės lyderis tapo toks vikrus? Paradoksalu, bet tam įtakos turėjo nelemtas piršto lūžis, dėl kurio J. Valančiūnui teko praleisti 17 rungtynių iš eilės. Bet kaip lapkričio pabaigoje, kalbėdamas su Krepšinis.lt, prognozavo iš Utenos kilusio krepšininko pirmasis treneris Gintautas Regina – trauma išėjo į naudą.

„Taip ir atsitiko. Aišku, traumą gauti nėra gerai – tai negatyvus dalykas. Bet turėjau laiko padirbėti su savo greičiu ir pakeisti bėgimo techniką. Mėnuo – ilgas laiko tarpas, todėl turėjome nemažai laiko patobulinti mano bėgimo kondiciją“, – viešėdamas Londone lietuvių žurnalistams sakė JV.

Bet ir tai nebuvo viskas. „Raptors“ medicinos personalo pasiūlymas aukštaūgiui iš savo mitybos išbraukti kelis produktus davė saldžių vaisių: jeigu anksčiau atrodydavo, kad jaunasis lietuvis vos telpa į savo marškinėlius, tai dabar šie, jam bėgant per aikštelę, plevėsuoja. Negana to, ant parketo Joną sirgaliai mato greitesni, staigesnį ir žymiai pavojingesnį po krepšiais.

„Pakeičiau savo mitybą. Nebevalgau greito maisto. Stengiuosi laikytis kuo toliau nuo sausainių, saldainių ir visų desertų, – žurnalistams savo paslaptį atskleidė lietuvis. – Turiu vengti cukraus ir rinkdamasis gėrimus – jokių sulčių, vaisvandenių... Numečiau svorio ir jaučiuosi gerai. Būdamas aikštėje jaučiuosi kitaip.“

Ir tai atsispindi lietuvio statistikoje. Šis, jau ketvirtasis, sezonas NBA J. Valančiūnui – geriausias karjeroje. Centras per kiekvieną mačą vidutiniškai renka 12,7 taško, 9,1 atkovoto kamuolio ir 1,3 bloko. Tiesa, didžiąją dalį taškų mūsiškis neretai renka po atkovotų kamuolių, o ne komandos draugų perdavimų.

Palankūs varžovai?

Daugelis „Raptors“ sirgalių su baime laukė reguliariojo sezono pabaigos, nes potenciali varžovė jau pirmajame Rytų konferencijos atkrintamųjų varžybų etape buvo Čikagos „Bulls“ komanda su Pau Gasoliu, Jimmy Butleriu ir Derricku Rose‘u priešakyje, kuriai šiemet reguliariojo sezono serija pralaimėta net 0:4.

Bet „dinozaurai“ gali ramiau atsikvėpti: pirmieji jų kelyje – „Pacers“ krepšininkai, kurie šiame sezone buvo įveikti tris kartus (106:99, 101:94, 111:98) bei kuriems pralaimėta tik sykį (90:106).

Dviejuose iš keturių šių mačų žaidė ir J. Valančiūnas: pačiose pirmose sezono rungtynėse lietuvis per 32 minutes driokstelėjo 21 tašku ir 15 atkovotų kamuolių, o prieš savaitę vykusioje dvikovoje mūsiškis per 21 minutę surinko 10 taškų ir 4 kamuolius.

Jeigu aukštaūgis iš Lietuvos sulauks komandos draugų perdavimų, jis gali tapti tikra šios serijos žvaigžde, nes „Pacers“ priekinė linija įspūdingais žaidėjais pasigirti negali – turi tik 211 cm ūgio prancūzą Ianą Mahinmį (26 min., 9,3 tšk., 7,1 atk. kam.) ir 208 cm ūgio amerikietį Jordaną Hillą – (21 min., 8,8 tšk., 6,2 atk. kam.).

„Geltonųjų“ vežimą paskui save traukia Paulas George‘as, per 35 minutes spėjantis pelnyti 23,1 taško, atkovoti 7 kamuolius ir atlikti 4,1 rezultatyvaus perdavimo. Jam geriausiai talkina Monta Ellis (13,8 tšk., 4,7 rez. perd.), George'as Hillas (12,1 tšk.), C. J. Milesas (11,8 tšk.) ir Mylesas Turneris (10,3 tšk., 5,5 atk. kam.).

Puolamoji artilerija atrodo gana įspūdingai, bet gynyboje šie krepšininkai kiek šlubuoja – vidutiniškai varžovams į savo krepšį leidžia įmesti 100,5 taško.

Tačiau nereikėtų apsigauti ir lengvai kelialapio į konferencijos pusfinalį atiduoti „Raptors“ klubui, nes kanadiečiai lygiai tokioje pačioje situacijoje buvo ir pernai – prieš „Wizards“ reguliariajame sezone laimėtos visos trejos rungtynes, bet atkrintamosiose beviltiškai pralaimėti visi keturi mačai.

Vis tik ekspertai skaičiuoja, kad „Raptors“ galimybės laimėti šią seriją siekia net 72 proc. Bet koks realus šių dviejų komandų potencialas ir kokios serijos galima laukti, veikiausiai sužinosime tik pirmame serijos ketvirtfinalio mače, kuris Toronto „Air Canada Center“ arenoje bus žaidžiamas jau šį šeštadienį nuo 19.30 val. Lietuvos laiku.

Visas šios serijos tvarkaraštis:

1 rungtynės – Toronte balandžio 16 d. 19.30 val. Lietuvos laiku
2 rungtynės – Toronte balandžio 19 d. 2.00 val. Lietuvos laiku
3 rungtynės – Indianoje balandžio 22 d. 2.30 val. Lietuvos laiku
4 rungtynės – Indianoje balandžio 23 d. 22.00 val. Lietuvos laiku
5 rungtynės* – Toronte balandžio 26 d.
6 rungtynės* – Indianoje balandžio 29 d.
7 rungtynės* – Toronte gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)