Nesusitvarko savame kieme

Vietoje laikinosios vyriausybės garantijų – naujas šliūpsnis žibalo į gandų ir spėlionių laužą.

Ukrainos krepšinio federacijos (FBU) prezidentas Aleksandras Volkovas šią savaitę „FIBA Europe“ vadovams turėjo pristatyti laikinojo premjero Arsenijaus Jaceniuko įsipareigojimus užtikrinti Europos čempionato finansavimą, tačiau pirmiausia praeities krepšinio legendai teko neigti kalbas, jog patys ukrainiečiai pasirengę sudėti ginklus.

Apie tai, kad šalis nepajėgs pasiruošti kitais metais vyksiančioms pirmenybėms, prabilo čempionato organizacinio komiteto direktorius Markijanas Liubkivskis.

„Neįsivaizduoju, kaip dabartinėmis sunkiomis ekonominėmis ir politinėmis sąlygomis galima rengti turnyrą. Pirmas ir labiausiai nedėkingas faktorius yra Rusijos agresija prieš Ukrainą ir tuo sukeltas nestabilumas ir grėsmė Ukrainos pietryčių regionams. Tai pirmiausia reikalauja, kad Ukraina peržiūrėtų savo prioritetus ir sutelktų dėmesį bei politinius ir ekonominius resursus teritorinio vientisumo ar net nepriklausomybės išsaugojimui“, – trečiadienį pareiškė M. Liubkivskis, netiesiogiai paprašęs leisti Ukrainai rengti Europos čempionatą 2017 metais, o artimiausią turnyrą perkelti į kitą šalį.

Tokią organizacinio komiteto vadovo poziciją suskubo neigti tiek A. Volkovas, tiek „FIBA Europe“, tą pačią dieną išplatinusi pranešimą, kuriame M. Liubkivskio žodžiai buvo pavadinti asmenine jo nuomone.

Spėjama, kad tokį M. Liubkivskio pareiškimą galėjo išprovokuoti sustojusios arenų statybos bei planai net septynis kartus – iki 1,1-1,2 mlrd. grivinų (maždaug 300 mln. litų) – sumažinti valstybės išlaidas čempionato rengimui. Gesindamas gaisrą A. Volkovas taip pat patikino „FIBA Europe“, esą organizacinis komitetas šiuo metu yra pertvarkomas.

Beje, pats A. Volkovas priklauso nuversto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus Regionų partijai ir Kijeve praėjusiais mėnesiais vykusių protestų metu nevengė aštrių pasisakymų apie Maidano aktyvistus. Tuo tarpu naujuoju šalies jaunimo ir sporto ministru tapo vienas iš jų – sausį neatpažintų asmenų pagrobtas ir kankintas Dmitrijus Bulatovas.

Čempionatas už dyką – viliojanti galimybė

Ar Ukrainai galima palikti teisę priimti 2015 metų Europos čempionato dalyvius, spręs savaitgalį Miunchene (Vokietija) posėdžiausianti „FIBA Europe“ valdyba.

Viešai neskelbiama, kokios sąlygos įtvirtintos sutartyje dėl čempionato rengimo, todėl ją nutraukti teisiškai gali būti problematiška. Be to, nutarusi ieškoti naujų pirmenybių šeimininkų, „FIBA Europe“ valdyba turėtų išspręsti ir mokesčio už teisę organizuoti turnyrą klausimą.

Lietuva už 2011 metų Europos čempionatą „FIBA Europe“ atseikėjo 3 mln. eurų, tuo tarpu Ukrainai šis mokestis buvo išaugęs iki 8 mln. eurų. Maždaug pusę reikiamos sumos ukrainiečiai jau buvo sumokėję.

Nors norą perimti čempionato organizavimą garsiai pareiškė tokios šalys kaip Prancūzija ar Lenkija, o užkulisiuose svarstoma ir daugiau galimų kandidatūrų, tikroji padėtis paaiškėtų tik sužinojus pirmenybių rengimo kainą.

„Visi siūlosi padėti tol, kol neaiškios sąlygos. Daug kas norėtų čempionato, jei už jį nereikėtų mokėti mokesčio“, – DELFI teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Yra numatę partnerius

Lietuva taip pat minima tarp galimų čempionato šeimininkų. Tiesa, M. Špokas patikino, jog surengti pirmenybes vieniems kaip 2011 metais nėra realu.

„Bijau, kad patys vieni organizuoti čempionato finansiškai nebūtume pajėgūs. Kai vieną kartą tai padarai, žinai, kaip tai sudėtinga, juo labiau, kad pasiruošti beliko metai. Patikėkite, per tokį trumpą laiką surengti čempionatą būtų labai sunku.

Tačiau priimti grupės varžybas, pavyzdžiui, kartu su Latvija, Estija ir Suomija galėtume. Toks variantas – patrauklus, nes kiekvienoje arenoje žaistų vietos rinktinė. Kodėl gi nepabandžius. Aišku, reikėtų kalbėti su vyriausybe, tartis, kiek tam būtų galima skirti lėšų. Bet šiaip ar taip, kol kas tai – tik tuščios šnekos“, – įvykių neskubino M. Špokas, prieš trejus metus pats vadovavęs Europos čempionato organizaciniam komitetui.

Beje, į „FIBA Europe“ valdybos posėdį Miunchene jis nevyks, kadangi nario statusą pastarajame organe vis dar turi praėjusį spalį iš LKF generalinio sekretoriaus pareigų pasitraukęs Mindaugas Balčiūnas.

Kandidatuoti į valdybą, kurią kartu su „FIBA Europe“ vadovais sudaro 23-ijų Senojo žemyno nacionalinių federacijų atstovai, M. Špokas ruošiasi gegužę vyksiančiuose rinkimuose.

Primename, kad teisę rengti Europos pirmenybes Ukraina gavo 2011 metais, nukonkuravusi bendrą Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Kroatijos paraišką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)