Pilietybės – į kairę ir į dešinę

„Vieną dieną reikia baigti su šita mafija, – žodžių į vatą nevynioja Ispanijos profesionalių krepšininkų asociacijos prezidentas Alfonso Reyesas. – Pasai dalijami lyg spurgos, o vėliau atsakomybės niekas neprisiima.“

Žinia apie identiškus dviejų amerikiečių – M. Slaughterio ir Andy Panko pasus – ėmė sklisti dar praėjusiais metais, tačiau pradžioje į ją buvo žvelgiama su šypsena. Visgi šią savaitę į viešumą išlindo informacija, kad abiejų krepšininkų pasai buvo suklastoti, o tai patvirtino Pusiaujo Gvinėjos ambasadorė. „Pasai suklastoti apgailėtinais metodais“, – ambasadorės žodžius pacitavo „La Vanguardia“.

Kaip viskas prasidėjo? Triukšmas kilo paaiškėjus, kad šiuo metu Stambulo „Darussafaka“ (Turkija) komandoje žaidžiantis M. Slaughteris ir Nansi SLUC (Prancūzija) komandoje rungtyniaujantis A. Panko, praėjusį sezoną Ispanijoje naudojosi identišku Pusiaujo Gvinėjos pasu – tai atskleidė identiškas jų dokumento numeris – AA001616. Kol M. Slaughteris „Real“ klubui padėjo tapti Ispanijos ir Eurolygos čempionu, A. Panko gynė Fuenlabrados „Baloncesto“ komandos garbę.

Kam tai naudinga? Rizikuoti nuspręsta todėl, kad šios Afrikos šalies pilietybę turintys žaidėjai Ispanijoje nėra laikomi legionieriais. Tokiu būdu klubai gali išvengti papildomų keblumų, nes Ispanijos čempionate yra ribojamas žaidėjų iš užsienio šalių skaičius.

„Svetimų šalių pilietybės įsigijimo praktika krepšinyje populiari jau ne vienus metus, tačiau dabar situacija peržengė visas ribas. Tai jau ne tik moralinis, bet ir teisinis pažeidimas, o žmones, stovinčius nusikaltimų užnugaryje mes turime kuo greičiau išaiškinti“, – pažymėjo A. Reyesas.

Laimi ir žaidėjas, ir agentas, ir klubas

Pats skandalo epicentre atsidūręs M. Slaughteris atsakomybės kratosi ir yra pasirengęs bendradarbiauti su Ispanijos teisėsauga.

„Aš neturiu nieko bendro su visa šia istorija, apie tai apskritai sužinojau vos prieš keletą dienų. Tikrai prisidėsiu prie tyrimo ir darysiu viską, ko tik manęs paprašys. Tačiau noriu pabrėžti, kad esu nekaltas. Žaisdamas „Real“ komandoje nebuvau gavęs jokių priekaištų dėl savo dokumentų ir ginsiu savo garbę“, – pareiškė krepšininkas, tvirtinantis nežinojęs, jog jo pasas suklastotas.
Yra dvi skirtingos kainos. Vieną sumą klubas pasirengęs mokėti už užsienietį, ir kitą – žymiai didesnę – už žaidėją, turintį ACB lygai tinkamą pilietybę
Alfonso Reyesas
Tačiau jis tikrai žinojo, kad kažkuriuo metu tapo Pusiaujo Gvinėjos piliečiu ir greičiausiai pats iš savo kišenės sumokėjo už tokią galimybę. Kaip rašo Marca.com, pilietybės keitimo atveju (nesvarbu, ar amerikietis taptų „ispanu“, ar kitos ACB lygoje legionieriumi nelaikomos valstybės piliečiu), laimi visos šalys. Laimi žaidėjas, kuris gauna pilietybę ir automatiškai gauna didesnį atlyginimą Ispanijoje. Laimi agentas, kuris gauna didesnius komisinius už „projekto įgyvendinimą“, laimi klubas, kuris atlaisvina vietą kitam pajėgiam užsieniečiui. Pralaimi tik krepšinis.

„Tai iškreipia turnyrą ir tikrai neprideda prestižo mūsų sporto šakai“, – sako A. Reyesas, tačiau jis išlieka įsitikinęs, kad žaidėjai apie klastojimo atvejį tikrai nežinojo. Ispano nuomone, už visa tai greičiausiai yra atsakingas klubas ir žaidėjo agentai.

Kyšo „BeoBasket“ ausys

Andy Panko

Ispanijos atveju už visos šios istorijos ima kyšoti „BeoBasket“ agentūros ausys – būtent jai priklausė abu į skandalą įsipainioję krepšininkai. Jau apklaustas jos atstovas Ispanijoje Julianas Aranda, netrukus į apklausą bus iškviestos ir kitos šalys. Verta prisiminti, kad su „BeoBasket“ agentūra ir jos vadovu Miško Raznatovičiumi ilgą laiką itin aktyviai bendradarbiavo Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas.

Sureaguoti į žinią apie suklastotus pasus suskubo ir principinis „Real“ varžovas Ispanijoje „Barcelona“ klubas. „Jeigu šita informacija pasitvirtins visiškai oficialiai, mes reikalaujame kuo griežčiausių sportinių sankcijų „Real“ klubui“, – savo poziciją išsakė „Barcelona“. Sankcijomis ėmė gąsdinti ir ACB lyga. „Mes taikysime visas priemones, kad išsaugotume švarią lygos reputaciją“, – pažymėjo lygos atstovas, įvardijęs, apie galimą didžiulę finansinę baudą ir galimą klubų šalinimą iš šalies pirmenybių.

Tuo metu Marca.com pažymi, kad per pastaruosius metus Ispanijos ir kitų šalių piliečiais dėl galimybės nebūti legionieriais ACB lygoje tapo dešimtys amerikiečių. „Yra dvi skirtingos kainos. Vieną sumą klubas pasirengęs mokėti už užsienietį, ir kitą – žymiai didesnę – už žaidėją, turintį ACB lygai tinkamą pilietybę“, – aiškina A. Reyesas.

Primenama, kad į skandalus pastaraisias metais buvo įsipainioję ir kiti garsūs amerikiečiai. Pete'as Mickaelas, atstovavęs Vitorijos „Tau Ceramica“, buvo pagautas su suklastotu Bulgarijos pasu, tačiau nenubaustas liko nei jis, nei agentas, nei klubas. Italijoje su suklastotu Ispanijos pasu buvo įkliuvęs Taquanas Deanas. 16 mėnesių suspendavimo bausmės buvo sulaukęs tik Omaras Thomasas, Ispanijoje žaidęs su nelegaliu Slovėnijos pasu. Visgi po tyrimo suspendavimas buvo panaikintas.

Šiuo atveju padėtis – kur kas rimtesnė. Į procesą įsisukus Madrido teismams, sausiems iš balos kaltininkams išlipti greičiausiai nepavyks. To siekti turėtų ir munduro susiteršti nenorinti ACB lyga, kurios nuostatai iš esmės ir galėjo išprovokuoti šį pasų pirkimo vajų.

Už dokumentų klastojimą Ispanijos teisės aktai numato nuo šešių mėnesių iki trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)