J. Valančiūno progresas praėjusiame NBA sezone buvo daugiau nei akivaizdus. Aukštaūgis atkrintamosiose varžybose demonstravo itin kokybišką krepšinį, buvo sunkiai sulaikomas tiek serijoje su Indianos „Pacers“, tiek kovose su Majamio „Heat“, kol jo žygio nesustabdė nesėkmingas nusileidimas ant parketo.

15 taškų ir 12 atkovotų kamuolių vidurkis per 10 pirmųjų atkrintamųjų varžybų rungtynių kalba pats už save. Iš J. Valančiūno „Raptors“ šiame sezone tikisi labai daug. Nepaisant to, kad lietuvis itin prastai žaidė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir neseniai pasibaigusiose NBA ikisezoninėse kovose.

„Prieš susižeisdamas Jonas žaidė bene geriausią krepšinį savo karjeroje, – kalbėdamas su Toronto „Star“ pažymėjo „Raptors“ treneris Dwane‘as Casey. – Jis gali rinkti taškus, gali kovoti dėl kamuolių – tai du dalykai ką jis daro. Būdamas nuoseklus gynyboje jis gali padaryti daug daugiau, nei kas nors kitas.“

Prieš savo penktojo sezono NBA lygoje startą J. Valančiūnas yra įdomioje situacijoje. Nors praėjusio sezono pabaiga jam asmeniškai ir buvo sėkminga iki patirtos traumos, jam toliau vis tiek reikės taikytis su Kyle‘o Lowry ir DeMaro DeRozano diktatu puolime. Šie vyrukai praėjusiame sezone kartu sudėjus vidutiniškai išmesdavo po 36,4 metimo, kai visa komanda – 81,4 metimo. Tuo metu J. Valančiūno vidurkis siekė 10 metimų per rungtynes.

Kai aš būsiu 39-erių, tikrai nežaisiu tokio fizinio krepšinio. Aš tiesiog tūnosiu aikštės kampe ir mėtysiu tritaškius.
Jonas Valančiūnas
Buvo momentų, kai sirgalių pasipiktinimas liejosi per kraštus – kuomet J. Valančiūnui sekdavosi, K. Lowry ir D. DeRozanas vis tiek bandydavo griežti pirmaisiais smuikais, nepaisydami visos kritikos ir reikalavimų kuo dažniau perduoti kamuolį lietuviui. Visgi J. Valančiūnas nėra vienas iš tų, kurie reikalautų daugiau kamuolių.

„Aš tiesiog noriu laimėti. Aš nenoriu daryti beprotiškų dalykų, tiesiog noriu laimėti“, – teigė lietuvis.

D. Casey dažnai kalba apie tai, kokia jauna yra „Raptors“ komanda – vyriausiam ekipos žaidėjui K. Lowry tėra 30 metų. Tuo metu J. Valančiūnui – dar tik 24-eri, ir jis tikrai nepasiekė savo galimybių ribos.

„Dangus yra ribos. Manau, kiekvienas turi erdvės augti. Manau visi supranta, kad kiekviena pozicija aikštėje gali būti dar geresnė“, – aiškino pats J. Valančiūnas.

Tritaškiai sulig kiekvienu sezonu tampa vis svarbesniu NBA komandų ginklu. D. Casey šyptelėjo paklaustas, ar J. Valančiūnas varžovams taip pat gali grasinti metimais iš tolimesnių distancijų.

„Nemanau, kad tai galėtų vykti jau dabar. Tačiau vieną dieną tai tikrai turi atsirasti jo repertuare“, –sakė treneris.

D. Casey prisimena Luisą Scolą, kuris tritaškiais savo puolimo arsenalą praplėtė būdamas 35-erių ir Samą Perkinsą, kurį treniravo Sietle, ir kuris tritaškius mėtyti pradėjo būdamas 32-ejų.

„Kai aš būsiu 39-erių, tikrai nežaisiu tokio fizinio krepšinio. Aš tiesiog tūnosiu aikštės kampe ir mėtysiu tritaškius. Yra daug dalykų, kuriuos aš galiu daryti geriau. Vienas iš jų – tritaškiai metimai. Ir jeigu aš tikrai pradėsiu gerai mėtyti iš toli, tai bus dar vienas mano naudojamas ginklas“, – tvirtino pats J. Valančiūnas.

Paklaustas, ar iki savo traumos jis tikrai žaidė geriausią savo karjeros krepšinį, J. Valančiūnas surimtėja. „Aš nežinau. Geriau jūs man tai pasakykite“, – atsakė jis.

Tačiau už lietuvį atsakymą jau pateikė D. Casey. Ir reikia tikėtis, kad aukštaūgis iš Utenos, paneigdamas visas skeptikų prognozes ir kalbas apie regresavimą, savo geriausią krepšinį vėl demonstruos ir šiame sezone.

Pirmąsias NBA reguliariojo sezono rungtynes „Raptors“ žais ankstų ketvirtadienio rytą Lietuvos laiku – namuose priims Deitroito „Pistons“ krepšininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)