Trečiadienio vakarą pusfinalyje nugalėję Vokietiją, Rimanto Grigo auklėtiniai pakartojo išskirtinį Lietuvos jaunimo rinktinių pasiekimą. Vos antrą kartą per visą šalies krepšinio istoriją visos trys mūsų vaikinų rinktinės iškopė į Europos pirmenybių finalus.

Šią vasarą Manto Šerniaus vadovaujama Europos jaunučių (U-16) rinktinė iškovojo sidabrą, finale 72:74 pralaimėjusi Ispanijai. Taip pat sidabru pasipuošė ir Tomo Masiulio vadovaujama U-20 rinktinė, finale irgi turėjusi pripažinti Ispanijos bendraamžių pranašumą (68:55).

Visos trys Lietuvos vaikinų rinktinės į finalus buvo iškopusios tik 2008-aisais, kai „auksine“ praminta Jono Valančiūno karta Europos 16-mečių čempionate tapo nugalėtoja, o U-18 rinktinė su Donatu Motiejūnu ir U-20 rinktinė, kurios lyderiu buvo Martynas Gecevičius ir kuriai taip pat atstovavo ir D-Mo (du čempionatai per vasarą) pasipuošė sidabro medaliais.

Ketvirtadienio vakarą laimėję finalą Lietuvos aštuoniolikmečiai pakartotų geriausią rezultatą šalies jaunimo krepšinio istorijoje (auksas ir du sidabro medaliai), tačiau tai padaryti nebus lengva.

Mūsiškiams teks stoti į mūšį su tradiciškai atletiškais prancūzais, kurie pusfinalyje 82:72 nugalėjo Italijos bendraamžius, o į priekį juos vedė NBA klubų dėmesį jau patraukęs 18-metis 196 cm ūgio įžaidėjas Frankas Ntilikina. Nuostabiai rungtyniavęs gynėjas penė 23 taškus (4/7 dvit., 4/4 trit., 3/3 baud.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 9 rezultatyvius perdavimus, perėmė 5 kamuolius ir surinko net 38 naudingumo balus.

Visgi jei kokybiškas Strasbūro IG komandos krepšininko žaidimas savo amžiaus grupėje ekspertų jau nestebina, o gynėjui jau keli metai prognozuojama ateitis už Atlanto, gana netikėtai dominuojančia jėga šiame čempionate tapo pats jauniausias Prancūzijos rinktinės krepšininkas.

Nors Gvinėjoje gimusiam puolėjui S. Doumbouya dar nėra nė 16-os, 206 cm ūgio puolėjas turnyre Turkijoje yra tiesiog nesulaikomas. Po 29 min. aikštėje praleidžiantis šoklus krepšininkas yra pats rezultatyviausias ir naudingiausias prancūzų rinktinės žaidėjas, per rungtynes vidutiniškai pelnantis net po 18,4 taško ir renkantis po16,4 naudingumo balo. Pagal atkovotus kamuolius šiam talentui ekipoje prilygsta tik gynėjas Adamas Mokoka – abu jie po lenta vidutiniškai sugriebia po 6,6 kamuolio.

Pačias sėkmingiausias rungtynes šiame čempionate S. Dombouya sužaidė dar grupės etape, kai į serbų krepšį pelnė net 31 tašką, pataikydamas 9/10 dvitaškių, vienintelį mestą tritaškį ir 10/11 baudų.

„Aš per trejus metus norėčiau atsidurti NBA lygoje“, – pasitikėjimo savo jėgomis įgijęs prakalbo pats S. Doumbouya, kuris aikštelėje net ir tarp aštuoniolikmečių kartais atrodo lyg būdamas iš kitos planetos.

Ilgarankis ir šoklus prancūzas dvitaškius meta net 65,1 proc. taiklumu, yra itin veržlus, atakas ne retai užbaigia galingais ir varžovus demoralizuojančiais dėjimais, todėl pagal šį žaidimo bruožą netgi yra palyginamas su pačiu LeBronu Jamesu.

Tiesa, tritaškius vaikinas meta prastokai (vos 3 iš 17), o tikrąjį jo amžių išduoda vienas aspektas. 15-metis kol kas yra vienas iš dažniausiai čempionate klystančių krepšininkų, per penkerias rungtynes praradęs jau 20 kamuolių.

Visgi S. Dombouya jau pradėtas laikyti pačiu talentingiausiu Europos krepšininku, gimusiu 2000-aisiais. Savo 16-ąjį gimtadienį puolėjas švęs gruodžio 23-ąją – dieną po pirmenybių finalo, todėl pats neslepia, kad auksas jam būtų pati geriausia dovana.

„Šis vyrukas gali viską ir nežinau, kokios yra jo galimybių ribos. Aš stebiu jo progresą ir stebiuosi, kaip jis jaučia žaidimo tempą, supranta pačią krepšinio esmę. Jau dabar jis treniruojasi su suaugusiais, todėl jo dominavimas tarp 18-mečių manęs visiškai nestebina. Jis – sutvertas būti lyderiu ir tai yra didžiulė dovana tiek šiai vaikinų komandai, tiek pačiai Prancūzijos rinktinei ateityje“, – S. Dombouya talentą įvertino krepšinio specialistas Ruddy Nelhomme‘as, kylančią žvaigždę treniruojantis trečiame pagal pajėgumą prancūzų čempionate žaidžiančioje „Poitiers“ komandoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)