Pirmieji dveji metai NCAA lygoje vilniečiui M. Gebenui buvo itin sunkūs. Didžiąją laiko dalį puolėjui teko praleisti ant atsarginių suolo žiūrint, kaip aikštėje po lenta grumiasi labiau patyrę ir didesnį trenerio Mike‘o Brey pasitikėjimą gaunantys jo komandos draugai. Apmaudo netrūko – sėdėjimas ant suolo buvo toks kankinantis, kad Martinas netgi ėmė svarstyti apie galimybę keisti mokymosi įstaigą ir komandą, rašo ndinsider.com.

Ir iš tikrųjų, žaidėjo statistikos vidurkiai praėjusį sezoną buvo labai kuklūs – ant parketo M. Gebenas pasirodė vos per 16 rungtynių, rinko tik po 1,4 taško ir atkovojo po 0,9 atšokusio kamuolio, didžiąją laiko dalį stebėdamas, kaip Zachas Auguste‘as tampa dominuojančia jėga po lenta.

Visgi po praėjusio sezono finišo, kai „Fighting Irish“ komanda buvo eliminuota iš NCAA, M. Gebenas buvo pirmasis žmogus, su kuriuo susitikti nusprendė treneris M. Brey.

Kadangi Z. Auguste‘as jau baigė mokslus Norte Dame universitete (NBA naujokų biržoje pašauktas nebuvo, bet bando įsitvirtinti Los Andželo „Lakers“) būtent lietuvyje krepšinio specialistas ir mato naują komandos starto penketo žaidėją.

„Aš jam pasakiau – Martinai, aš žinau, kad dveji metai komandoje tau buvo sunkūs. Visų pirma, aš vertinau visuomet pozityvų tavo požiūrį į darbą. Aš žinau, kad tu visada norėjai atlikti svarbesnį vaidmenį, kad nori išmėginti save kitame amplua. Ir jeigu tu jauti, jog tikrai to nori – aš su mielu noriu padėsiu tai padaryti. Aš čia esu tam, kad padėčiau tau“, – savo žodžius Lietuvos krepšininkui cituoja komandos treneris.

Anot M. Brey, iš M. Gebeno jis tikisi tik vieno – lietuvis turi tapti vienu pagrindinių komandos ramsčių po lenta.

„Tačiau leisk man pasakyti dar kai ką. Mes netrukus pradėsime labai rimtas treniruotes. Ir jeigu aš kažkada pamatysiu tave vilkintį ką nors kitą, o ne baltus marškinėlius (komandos starto penketo žaidėjai treniruočių metu dėvi baltą aprangą, – red. past.), aš tave tiesiog ištėkšiu iš šios salės. Tu esi mūsų startinis žaidėjas ir turi tai įsisąmoninti, turi apie tai galvoti“, – savo pokalbį su krepšininku prisiminė M. Brey.

„Būdamas iš Lietuvos, jis mėgsta amerikietišką slengą. Tai aš jam ir pasakiau. Ei, Martinai, paskutinis dalykas prieš tau išeinant: velnias kurį tu pažįsti yra geresnis, nei velnias kurio tu nežinai“, – pridūrė krepšinio specialistas.

Kaip rašo ndinsider.com žurnalistas Robertas Franklinas, pats M. Gebenas po pokalbio su treneriu keletą dienų mąstė ir apsisprendė – iškėlė nykščius į viršų ir sutiko su nauja filosofija, pasiryžęs nuveikti kažką naujo.

„Aš supratau, kad Notre Dame universitetas yra kai kas daugiau nei krepšinis. Tai gyvenimo apsisprendimas“, – cituojamas krepšininkas.

M. Gebenas suprato, kad norėdamas tapti komandos starto penketo nariu, jis turės gerokai sutvirtinti savo kūną – per vasarą priaugo 9 kilogramus. Dabar 208 cm ūgio sunkiojo krašto puolėjo ir vidurio puolėjo pozicijose galintis žaisti vaikinas sveria beveik 115 kg ir yra vienas iš tvirčiausiai sudėtų ekipos žaidėjų.

Rugpjūčio mėnesį Italijoje jis dalyvavo krepšinio stovykloje kartu su profesionalais ir rinko dvigubus dublius – sėkmingai kovėsi dėl kamuolių ir rinko taškus.

Trumpai tariant, artėjant NCAA čempionatui M. Gebenas atrodo puikiai pasirengęs sezonui ir mąsto apie tai, kad atsidūrė gerose rankose.

„Praėję dveji metai buvo kantrybės ir atkaklumo metai. Tačiau aš nusprendžiau išlikti pozityvus. Dabar savo jėgomis pasitikiu kur kas labiau. Jaučiu, kad pasitikėjimas manimi gerokai išaugo ir iš trenerio pusės“, – tvirtina lietuvis, save vadinantis „juodadarbiu vaikinu“.

Pradiniai reikalavimai jam – gana paprasti: statyti užtvaras komandos taškų rinkikams V. J. Bachemui ir Steve‘ui Vasturiai, kovoti dėl kamuolių po lenta, gerai žaisti gynyboje.

Lietuvio pasitikėjimą savo jėgomis dar labiau ugdo ir naujas pagalbininkas.

Tai – į Notre Dame komandos treniruočių štabą priimtas buvęs NBA žaidėjas Ryanas Humphrey, pats kadaise gynęs „Fighting Irish“ garbę, o 2002-2005 m. rungtyniavęs pajėgiausioje pasaulio lygoje – Orlando „Magic“ ir Memfio „Grizzlies“ komandose.

37-erių metų 203 cm ūgio R. Humphrey dar turi pakankamai jėgų, kad po lenta sugebėtų apsiginti nuo M. Gebeno ir gerokai apstumdyti lietuvį.

„Su juo tobulėju kiekvieną dieną – niekada neturiu lengvų treniruočių. R. Humphrey man meta tiek fizinį, tiek psichologinį iššūkį“, – pažymi M. Gebenas.

Pats R. Humphrey apie naująjį savo „auklėtinį“ taip pat atsiliepia labai pozityviai.

„Man Martinas primena mane patį jaunystėje. Primena tai, ką ašturėjau įveikti – tiesiog reikia užsispirti ir dirbti toliau. Mūsų tarpusavio supratimas – puikus. Kiekvieną dieną M. Gebenas tobulėja vienu ar kitu aspektu. Aš investuoju į jo ateitį“, – pažymi buvęs NBA krepšininkas, didžiąją karjeros dalį praleidęs įvairiose Europos komandose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)