Vaikinas, anksti išstypęs iki milžiniško ūgio, dievinantis Kroatijos krepšinio legendą Tony Kukočių ir svajojantis apie NBA. Tai – D. Benderis: kroatų krepšinio perlas, kurio svajonei gali būti lemta išsipildyti jau šią vasarą.

Suviliojo žydai

2016-ųjų NBA naujokų biržoje D. Benderiui žadamas itin aukštas šaukimas – „Mock Draft“ spėja, kad D. Benderis savo pavardę išgirs šeštas, o „Draft Express“ mini netgi trečiąją poziciją. Žinoma, viskas priklauso nuo to, ar pats vaikinas nenuspręs dar kurį laiką palūkėti ir dalyvauti biržoje neatsisakys.

Į Bosnijoje ir Hercegovinoje gimusio kroato talentą pirmieji dėmesį atkreipė Tel Avivo „Maccabi“ klubo skautai ir buvęs šio klubo žaidėjas Nikola Vujčičius. 2014-aisiais žydai su kroatu sudarė septynerių metų trukmės sutartį. Kad nusipirkta ne katė maiše, patvirtino ir tais metais vykęs Europos 18-mečių čempionatas, kuriame kroatai iškovojo bronzą, o D. Benderis vidutiniškai pelnė 14,4 taško ir 10,4 atšokusio kamuolio.

„Toks ilgas kontraktas man naudingas. Po ketverių metų aš turėsiu galimybę išvykti į NBA, o jeigu ne – pasiliksiu žaisti „Maccabi“, – tuomet kalbėjo D. Benderis.

Pirmąjį sezoną Tel Avivo klubas kroatą skolino „Ironi Ramat Gan“ komandai, o 2014-2015 m. sezone su „Maccabi“ jis jau debiutavo Eurolygoje, kur aikštėje pasirodė per 7 reguliariojo sezono rungtynes. Tiesa, kaip ir visa Tel Avivo komanda, prestižiniame Europos turnyre šį sezoną D. Benderis neblizgėjo – vidutiniškai per 10 min. jis rinko 2,1 taško ir atkovojo 1,4 kamuolio.

Domisi „Raptors“

Tačiau D. Benderis profesionalų krepšinyje dar žengia tik pirmuosius žingsnius ir, be abejo, yra laikomas ateities žaidėju. Krepšinio žurnalistas Davidas Pickas skelbia, kad analizuoti perspektyvaus kroato žaidimo ir galimybių į Europą šią savaitę atskrido „Raptors“ komandos skautai. Klubo, nevengiančio į savo gretas kviestis aukštaūgius iš Europos – 2006-ųjų NBA naujokų biržoje kanadiečiai pirmuoju numeriu pasikvietė Andrea Bargnani, o 2011-ais 5-asis šaukimas atiteko Jonui Valančiūnui.

Nors šiais metais tokio aukšto šaukimo „Raptors“ neturės, pasikeitimai žaidėjais NBA naujokų biržos naktį – toli gražu ne naujiena. Gali būti, kad į D. Benderį kanadiečiai žvalgosi kaip į potencialią ateities pamainą J. Valančiūnui. Lietuvis praėjusią vasarą su klubu sudarė naują 64 mln. JAV dolerių vertės ketverių metų sutartį, įsigaliosiančią nuo ateinančio sezono. Kur pakryps lietuvio karjera jai pasibaigus – prognozuoti sudėtinga (galbūt Jonas apskritai klubą paliks anksčiau). O štai į NBA D. Benderis anksčiausiai galės persikelti po dvejų metų – apšilęs kojas kaip J. Valančiūno dubleris, kroatas pasibaigus lietuvio sutarčiai galėtų užimti ir pagrindinio „centro“ vietą.

Kuo išskirtinis D. Benderis? Krepšinio specialistai vertina ne tik kroato ūgį, bet ir jo mobilumą. Pagal savo ūgį europietis aikštėje juda stebėtinai greitai, puikiai valdo kamuolį ir kol kas geriausiai geba žaisti sunkiuoju krašto puolėju. Kroatas pasižymi geru aikštės matymu ir techniškai dalija perdavimus komandos draugams bei turi stabilų metimą.

Visgi pažymima, kad ateityje, jeigu sutvirtės, D. Benderis gali tapti ir itin universaliu NBA lygio vidurio puolėju. Didžiausia kroato problema kol kas ir yra fizinė jėga. Kovojant dėl kamuolio po lenta, vyrų krepšinyje jaunas sportininkas dažniausiai vis dar yra nustumiamas į šoną.

Reklamos auka

Pažymėtina, kad praėjusią vasarą D. Benderis pateko į keistą ir gana nemalonią istoriją. Aukštaūgis buvo pakviestas į Kroatijos U-19 jaunimo rinktinę, dalyvavusią pasaulio čempionate Kretoje, tačiau jos marškinėlių taip ir neapsivilko.

Dėl rėmimo sutarties visi kroatai buvo priversti dėvėti „Jordan Brand“ aprangas ir batelius, o D. Benderis, jau turintis tokią pačią sutartį su „Adidas“ kompanija, tapo situacijos įkaitu. Kadangi pagal sutartį su „Adidas“ kroatas negali dėvėti kitų aprangų, jam teko praleisti Europos čempionatą.

D. Benderio pasakojimas apie save ir jo žaidimo epizodai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)