Keistas slapukavimas

Vienas Lietuvos vicečempionų ekipos savininkų yra Kinijos verslininkas Xia Songas, o „Neptūno“ valdybai priklauso Lietuvos krepšinio lygos (LKL) teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis.

Tokie stebinantys faktai išaiškėja susipažinus su Registrų centre saugomais klubo dokumentais.

Pasirodo, kad valdybos nariu pristatomo Artūro Jakubausko, kuris neoficialiai vadinamas buvusio „Neptūno“ direktoriaus Osvaldo Kurausko duobkasiu, minėtoje valdyboje net nėra.

Arba nebuvo praėjusiais metais, kuomet „Neptūnas“ paskutinį kartą teikė informaciją apie asmenis, sprendžiančius Klaipėdos klubo ateitį.

Kas dabar sudaro viešosios įstaigos „Neptūno“ krepšinio klubas“ valdybą, pasakyti negali niekas. O gal ir nenori.

„O kam jums reikalinga šita informacija? Aš to tikrai nekomentuosiu“, – Krepšinis.lt kelis kartus paprašius įvardinti klubo valdybos narius, „burną užsisiuvo“ pastaruoju metu bene svarbiausia uostamiesčio krepšinio figūra tapęs A. Jakubauskas.

Iš pirmo žvilgsnio nesudėtingas klausimas pasirodė pernelyg keblus ir klubo vadovams: tiek dabartiniam, tiek buvusiam. Pirmasis – Algimantas Ercius – teigė per kelias darbo naujose pareigose dienas nespėjęs susipažinti su tokio pobūdžio informacija. O O. Kurauskas aiškino, kad jam niekas nepranešė, kokios valdybos nurodymus reikėtų vykdyti.

„Lapkritį valdyba turėjo būti atnaujinta. Ar jie tai padarė, nežinau – iki atleidimo lapelio tos informacijos taip ir negavau, neturiu jos ir dabar“, – Krepšinis.lt sakė O. Kurauskas.

Osvaldas Kurautas

Apie valdybos narius geriau informuotas turėtų būti jos pirmininkas Vytautas Lygnugaris. Bet „Limarko“ įmonių grupės vadovas per savo atstovus nurodė Krepšinis.lt visais klausimais, susijusiais su „Neptūnu“, kreiptis į jau minėtą A. Jakubauską.

Ratas užsidaro?

Su Kinija broliavosi trumpai

Iš tikrųjų, juridiniu požiūriu „Neptūnas“ rieda ne ant vieno, o dviejų ratų. Panašiai kaip Kauno „Žalgirio“ atveju, klubą sudarančių juridinių asmenų piramidė susideda iš kelių pakopų.

Remiantis Registrų centro duomenimis, VŠĮ „Neptūno“ krepšinio klubas“ dalininkai yra asociacija Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ ir Kinijos pilietis X. Songas.

Pastarasis į uostamiesčio klubo veiklą įsitraukė 2002 metais. Verslininkas ir krepšinio agentas, kadaise „Sports Illustrated“ pavadintas geriausiu krepšinio vadybininku Kinijoje, turėjo planų suręsti tiltą tarp Lietuvos ir Azijos. Tuomet viešai skelbta, kad Klaipėdoje bus rengiamos stovyklos, kuriose treniruosis kinų jaunimo komandos, vyks tarptautinės varžybos, čia stažuosis Kinijos treneriai. X. Songas taip pat žadėjo surasti klubui rėmėjų savo tėvynėje ir tarpininkavo nusamdant kelis legionierius.

„Neptūnas“ išties keliavo į Kiniją, o priešinga kryptimi pasisemti lietuviško krepšinio patirties traukė kinų komandos. Bet bendradarbiavimas truko trumpai – žymiai ilgiau „Neptūno“ dalininku buvo X. Songas.

Viešosios įstaigos neturi prievolės pranešti apie savo dalininkus, todėl paskutiniai Registrų centrui pateikti dokumentai, iš kurių galima spręsti apie „Neptūno“ savininkų struktūrą, datuoti 2014 metais.

A. Jakubausko teigimu, prieš kelis mėnesius – praėjusį lapkritį – X. Songas buvo išbrauktas iš VŠĮ „Neptūno“ krepšinio klubas“ dalininkų.

Bet ar vieninteliu dalininku tapęs Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ išrinko naują viešosios įstaigos valdybą, lieka neaišku.

O senojoje – paskirtoje 2014 metais – yra ir viešai neafišuojamų pavardžių.

Teigia valdyboje atsidūręs per prievartą

Kartu su pirmininku V. Lygnugariu „Neptūno“ valdybą sudaro Klaipėdos verslininkai ir komandos rėmėjai: Edmondas Dargis, Arnoldas Šileika, Gintaras Dirkstys, Arūnas Tuma, Valentinas Greičiūnas.

Vienintelis ne uostamiestyje, o Vilniuje įsikūręs valdybos „legionierius“ yra A. Pavilonis.

Ilgametis krepšinio vadybininkas ir FIBA komisaras praėjusią vasarą tapo LKL teisėjų direktoriumi, prieš tai panašų postą užėmė VTB Vieningoje lygoje, kurioje „Neptūnas“ žaidė 2012-2014 metais.

„Be abejo, kad kertasi“, – Krepšinis.lt paklaustas, ar klubo valdybos nario ir lygos teisėjų vadovo pareigos yra suderinamos, pripažino A. Pavilonis.

Algimantas Pavilonis

Anot jo, į „Neptūno“ valdybą jis buvo įtrauktas „už akių“ – nedavęs sutikimo.

„Kažkada norėjo, kad aš ten būčiau, įrašė, bet manęs nė neatsiklausė. Nedalyvavau nė viename posėdyje, niekur mano parašo nėra“, – nuo uostamiesčio ekipos atsiribojo A. Pavilonis.

„Neptūno“ reikalais jis rūpinosi tuomet, kai tarpininkavo X. Songui. A. Pavilonis buvo laikomas neoficialiu kino atstovu Lietuvoje.

„Aš tam kinui padėjau ateiti į klubą, susirasti kontaktus. Kadangi jis – toli, kiti norėjo, kad aš dalyvaučiau klubo valdyme kaip jo atstovas. Kinas turėjo verslo idėjų, bet paskui ryšys nutrūko: kažkokios ypatingos veiklos čia jis nesurado. Vėliau ir aš pats išvažiavau į Ukrainą, tolesnis mano buvimas klube buvo nebent formalus“, – pasakojo LKL teisėjų direktorius, 2008 metais tapęs Ukrainos Superlygos vadovu.

O dabartinis tiesioginis jo viršininkas – LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas – buvo įsitikinęs, kad A. Pavilonio „Neptūno“ valdyboje nebėra.

„Tokia sąlyga – išeiti iš valdybos – jam buvo iškelta prieš įsidarbinant lygoje“, – Krepšinis.lt sakė R. Brazauskas.

Nuo buvusių krepšininkų iki chirurgo

Kaip ten bebūtų, uostamiestyje egzistuoja ir kita valdyba, pastaruoju metu daranti lemiamą įtaką klubui.

Vieninteliu dalininku likusios asociacijos Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ prezidentas yra A. Jakubauskas.

Registrų centro duomenimis, asociacija turi 20 narių, kurių dauguma – buvę krepšininkai, treneriai, verslininkai, o taip pat ir chirurgas Bronius Stanslovaitis. Šeši iš jų – A. Jakubauskas, A. Ercius, V. Greičiūnas, Giedrius Vasilkevičius, Stasys Kaupys ir Algirdas Urbutis – sudaro valdybą.

"Neptūno" klubo juridinė struktūra

A. Jakubausko teigimu, būtent šie žmonės įgaliojo jį įteikti atleidimo lapelį O. Kurauskui.

Įdomu, jog pastarasis taip pat yra tos pačios asociacijos narys. Bet apie valdybos posėdį, kuriame turėjo būti priimtas sprendimas atleisti jį iš „Neptūno“ direktoriaus pareigų, teigė nieko negirdėjęs.

„Ar aš esu narys, ar nesu, nebežinau. Asociacijos įstatuose yra punktas, pagal kurį valdyba bet kada gali šalinti narius“, – pastebėjo O. Kurauskas.

Iš paskos – skolų uodega

O. Kurauskas „Neptūno“ direktoriaus postą užėmė 2010 metais, o prieš tai pats žaidė reprezentacinėje Klaipėdos komandoje.

Kitoje nelauktai iškilusių barikadų pusėje atsidūręs A. Jakubauskas – taip pat buvęs „Neptūno“ krepšininkas.

Gynėjas komandoje rungtyniavo 1994-1997 metais ir buvo vienas jos lyderių. Prieš tai – 1987 metais – jis atstovavo ir SSRS jaunimo rinktinei Europos čempionate, kuriame žaidė kartu su Artūru Karnišovu, Tauru Stumbriu, estu Gertu Kullamae, latviu Raimondu Miglinieku ir laimėjo bronzą.

Baigęs karjerą, A. Jakubauskas pasuko į verslą. Dabar 47-erių klaipėdietis yra kelių įmonių, užsiimančių transporto paslaugomis ir statyba, savininkas.

Buvęs krepšininkas valdo individualią įmonę „A. Jakubausko ekspedicinė firma“, yra vienintelis bendrovių „Jutema“ ir „Rigena“ akcininkas.

Pastaruoju metu verslas nesikloja kaip iš pypkės: teismas praėjusį spalį paskelbė nutartį likviduoti statybų bendrovę „Rigena“. Vien „Sodrai“ pastaroji įsiskolinusi kone 100 tūkst. eurų.

Iš varžytinių parduodamas ir A. Jakubausko automobilis „Audi A6“.

Kokios bendros buvusiam „Neptūno“ žaidėjui priklausiusios įmonės skolos, paskirta jos bankroto administratorė Rasa Prakienė pasakyti negalėjo.

„Tarp kreditorių yra ir darbuotojai, ir tiekėjai, ir mokesčių inspekcija“, – Krepšinis.lt teigė R. Prakienė.

Pats A. Jakubauskas apie savo verslo reikalus kalba ne itin noriai.

„Įsigijau akcijas, kai įmonė jau buvo skolinga. Aš pats esu vienas iš didžiausių jos kreditorių. Bandėme bendrovę atgaivinti, buvo sudarytas planas, mokami mokesčiai. Bet visko apskaičiuoti negali“, – pakomentavo verslininkas, tapęs įtakingiausiu asmeniu „Neptūno“ klube.

Primename, kad vasarį uostamiesčio ekipa per vieną savaitę liko be trijų žaidėjų ir ilgamečio direktoriaus.

Pirmiausia Vilniaus „Lietuvos rytas“ pasinaudojo Jimmy Barono sutartyje numatyta išpirkos galimybe ir išviliojo amerikietį į sostinę. Po kelių dienų dėl pasikartojusių drausmės pažeidimų durys parodytos dar dviems legionieriams: Omari Johnsonui ir Larry Drew. Galiausiai pranešta apie O. Kurausko atleidimą.

Prieš pat Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą smarkiai nukraujavęs „Neptūnas“ virto lengvu grobiu „Žalgiriui“, kuris ketvirtfinalyje sutriuškino Dainiaus Adomaičio auklėtinius 81:58.

KIDY Tour – Karaliaus Mindaugo taurės  ketvirtfinalis. Kauno "Žalgiris" - Klaipėdos "Neptūnas"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)