Pirmadienį J. Plaza oficialiai atsisveikino su Sevilijos „Cajasol“ ekipa, kurioje praleido pastaruosius tris sezonus. Prieš tai ispanas trejus metus treniravo Madrido „Real“ krepšininkus. Su karališkuoju klubu strategas 2007 m. tapo Ispanijos čempionu ir iškovojo ULEB taurę.

Kauno „Žalgiris“ – aukščiausio lygio legendinis klubas. Tokio pajėgumo ir istorinės reikšmės komandą kiekvienas treneris svajoja treniruoti nors kartą per gyvenimą. Ispanijoje „Žalgiris“ turi labai gerą vardą, todėl man didelė garbė tapti šios komandos treneriu“, – išskirtiniame interviu „Kauno dienai“ teigė J. Plaza.

– Treneri, visą karjerą dirbote Ispanijoje. Ar lengvai apsisprendėte atvykti į Kauną?

– Sprendimą priimti nebuvo sunku. Su „Žalgirio“ savininku Vladimiru Romanovu ir klubo vadovais bendravome tiek gyvai, tiek telefonu ir gana lengvai radome bendrą kalbą. Man imponavo jų užsidegimas, kad komanda dar labiau tobulėtų, kartu siekiant į ekipą integruoti ir talentingus jaunus krepšininkus, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta. Tokie norai visiškai sutapo su manaisiais, todėl radau labai daug priežasčių priimti šį iššūkį.

– Ar jau spėjote aptarti būsimo sezono tikslus?

– Pirmiausia turime būti nenugalimi namuose. Rezultatus daugumoje lygų nulemia tai, kiek pergalių iš savo arenos leidi išsivežti varžovams. Žinoma, tai priklauso ir nuo sudėties, tačiau mūsų tikslas turi būti toks, kad atvykdami į Kauną svečiai drebėtų ir nė negalvotų laimėti pilnutėlėje „Žalgirio“ arenoje.

Kalbant apie žaidimo strategiją, didžiąja dalimi sutinku su posakiu: puolimu galima laimėti rungtynes, o gynyba – čempionatus. Per savo karjerą mano komanda yra buvusi ketvirta Europoje ir pagal rezultatyvumą, ir pagal gynybą. Rasti balansą tarp šių komponentų yra viena svarbiausių užduočių.

– Atvykstate į komandą, kuri išlaikys praėjusio sezono krepšininkų branduolį. Ką galite pasakyti apie juos?

– Geriausias komplimentas yra tas, kad kai aš treniravau Madrido ar Sevilijos ekipas, norėjau dalį žalgiriečių turėti jose. Klausdavau klubo vadovų, ar galėčiau pasikviesti juos į Ispaniją, todėl dabar bus malonu su jais dirbti Lietuvoje. Dar svarbiau, kad „Žalgiris“ turi aiškią liniją, kurios laikosi. Tai yra ne tik vieno ar kito žaidėjo įsigijimas, bet ir jaunimo integravimas į komandą, kad talentingiausi žaidėjai galėtų tapti rimta paspirtimi.

– Kaip vertinate Eurolygos burtus ir „Žalgiriui“ tekusią C grupę?

– Ispanai, vertindami Eurolygos burtus savo šalies komandoms, teigė, kad Vitorijos „Caja Laboral“ grupė yra stipriausia. Ir be šios ekipos mums teko dar kelios garsios ekipos. Pirėjo „Olympiakos“, Milano „EA7 Emporio Armani“, Stambulo „Anadolu Efes“ bus labai rimtos žalgiriečių varžovės, tačiau svarbiausia bus mūsų pačių žaidimas. Praėjusį sezoną „Žalgiris“ Eurolygoje pralaimėjo net penkias rungtynes namuose, to negalime sau leisti ir tikiu, kad šiemet „Žalgirio“ arena ir į ją susirinksiantys gerbėjai išvys daugiau pergalių.

– Kokie jūsų vasaros planai? Kada ketinate atvykti į Kauną?

– Praėjusią savaitę FIBA prašymu rengiau paskaitas Turkijoje. Dabar kelioms dienoms grįžau į Seviliją, kad užbaigčiau kelis formalumus. Po to keliausiu į Argentiną, kur su Željko Obradovičiumi ir Etorre Messina vadovausime krepšinio seminarams. Su „Žalgiriu“ sutarėme, kad iki oficialios sezono pradžios komanda turės šešių savaičių pasiruošimo laikotarpį. Į Kauną stengsiuosi atvykti kiek anksčiau, kad susiderinčiau visas darbui būtinas detales.

Komentaras

Vladimiras Romanovas, „Žalgirio“ krepšinio klubo savininkas:

„Joanas Plaza – kvalifikuotas, griežtas treneris. Jis aiškiai pasakė, ką sugeba ir ko pageidauja. Treneris nekėlė reikalavimų, kad „Žalgiris“ būtų sukomplektuotas tik labai gerais žaidėjas, jis pats pasiryžęs daug dirbti su jaunimu ir išugdyti stiprų komandos rezervą. Tris sezonus stovėjęs prie Madrido „Real“ komandos vairo, o praėjusį sezoną treniravęs Sevilijos „Cajasol“ komandą, J. Plaza perduos „Žalgiriui“ ir naudingus Ispanijos krepšinio mokyklos dalykus. Nors treneriui naują sutartį pasiūlė „Cajasol“ klubas, jis nori dirbti Eurolygoje rungtyniaujančiame klube.

Ispano teigimu, krepšininkų titulai, vardai jiems dar neužtikrina pastovios vietos aikštelėje, daug žaidimo minučių per rungtynes. Tai jie turi užsidirbti, išliedami nemažai prakaito, ir įrodydami savo vertę per treniruotes.

Jeigu mums pavyks sudaryti sutartis su Darjušu Lavrinovičiumi ir Šarūnu Jasikevičiumi, bus pirmas atvejis ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, kai „Žalgiris“, galima sakyti, apsieis be legionierių. Kroatas Marko Popovičius jau ne pirmą sezoną vilkės „Žalgirio“ marškinėlius, nes yra pakankamai naudingas, atsidavęs komandai ir mylimas jos fanų krepšininkas. Marko nelaikome legionieriumi, jis mums – savas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)