1937-ųjų balandžio 24 dieną Rostove prie Dono gimęs V. Zubkovas karjerą pradėjo vietos „Burevestnik“ komandoje, o geriausius savo žaidėjo metus praleido eiliniame sovietų klube Maskvos CSKA, kuriam atstovavo nuo 1957-ųjų.

„Armiečių“ gretose V. Zubkovas rungtyniavo dešimtmetį, kartu su komanda laimėjo du Europos čempionų taurės turnyrus (1961 ir 1963 m.), iškovojo 8 Sovietų Sąjungos čempionato titulus.

Sėkmingai V. Zubkovas žaidė ir tuometinėje sovietų rinktinėje – 1956 ir 1960 m. jis iškovojo olimpinį sidabrą, 1963 m. – pasaulio čempionato bronzą, o Europos čempionato auksą laimėjo tris kartus –
1957, 1959, 1961 m.

1959-ųjų Europos čempionate jis buvo pripažintas geriausiu turnyro vidurio puolėju.

Kaip yra prisiminęs pats V. Zubkovas, vienas iš įsimintiniausių karjeros momentų jam buvo pažintis su amerikiečiu Billu Russellu, vėliau tapusiu viena ryškiausių istorijoje NBA žvaigždžių. 202 cm ūgio rusas ir 208 cm ūgio amerikietis akis į akį susidūrė 1956-ųjų Melburno olimpinėse žaidynėse.

„Gaila, kad kartu nenusifotografavome, tačiau teko pabendrauti Melburno olimpiėse žaidynėse. Mūsų rinktinės susitiko rungtynėse, kurios nebeturėjo jokios reikšmės. Aš, tuomet rezervinis krepšininkas, aikštelėje praleidau nemažai laiko.

Ne kartą sėkmingai apsigyniau nuo B. Russello, atkovojau kamuolių. Po rungtynių jis priėjo prie manęs ir padovanojo savo batelius „All star“ – tai buvo puiki sportinė avalynė. Aš su jais niekada nesitreniravau, tik žaidžiau. Taip, tokios kokybiškos avalynės Sovietų Sąjungoje niekas neturėjo dar trisdešimt metų. Aš savo ruožtu jam padovanojau savo marškinėlius“, – yra prisiminęs V. Zubkovas.

Baigęs krepšininko karjerą rusas dirbo fizinio lavinimo mokytoju, krepšinio treneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)