Nestandartinis krepšininkas

Kuomet Gediminas Orelikas stoja gintis prieš K. Porzingį, atrodo, tarsi Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai po užtvaros susikeitė dengiamaisiais.

Sevilijos „Baloncesto“ (Ispanija) klube rungtyniaujantis latvis už daugelį savo tiesioginių oponentų aukštesnis visa galva, jei ne dviem.

Įvairiuose šaltiniuose nurodomas skirtingas K. Porzingio ūgis – nuo 211 iki net 216 cm. O kur dar ilgos it duonkepio ližė rankos. Tačiau šiam išstypėliui iš Liepojos nesvetima ne tik sunkiojo, bet ir lengvojo krašto puolėjo pozicija.

„Kristapas yra kažkur per vidurį tarp Andrea Bargnanio, Pau Gasolio ir Ersano Ilyasovos“, – savo auklėtinį vaizdingai apibūdino Sevilijos klubą iki praėjusio penktadienio treniravęs amerikietis Scottas Rothas.

Belieka pridurti, kad latvis krepšinio žinių sėmėsi iš ispanų trenerių, su komandos draugais gali laisvai susikalbėti tiek ispaniškai, tiek angliškai, Sevilijoje tebelanko mokyklą, o ją baigęs veikiausiai iškeliaus į stipriausią planetos lygą – NBA.

„Dirbsiu labai sunkiai, kad ten atsidurčiau. Žinoma, vieną dieną svajoju patekti į NBA“, – DELFI prisipažino K. Porzingis.

Kristapas Porzingis ir Gediminas Orelikas

Šaukimas į NBA – aukštesnis nei J. Valančiūno?

Interneto žiniasklaidos gigantas yahoo.com neabejoja, kad Latvijos talentas šią vasarą NBA naujokų biržoje bus pašauktas anksčiausiai iš visų užjūrio krepšininkų. Maža to, jam prognozuojamas vienas iš trijų pirmųjų šaukimų.

Kiti apžvalgininkai K. Porzingiui taip pat piešia vietą tarp penkių aukščiausiais šaukimais pasirinktų naujokų – visai kaip J. Valančiūnui, kuris 2011 metais buvo pašauktas penktas.

„Aš dažnai pasidomiu, kaip sekasi Jonui. Jis labai greitai tobulėja, neabejoju, kad dirba tikrai sunkiai. Aš taip pat stengiuosi tai daryti“, – paklaustas apie J. Valančiūną, sakė K. Porzingis.

Su Lietuvos rinktinės bokštu latvį sieja ir daugiau panašumų. Aukštaūgis išgarsėjo Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate, kuris 2013 metais vyko jo tėvynėje.

11,6 taško ir 10 atkovotų kamuolių per mačą rinkdavęs K. Porzingis kartu su dar aukštesniu ir ne ką mažiau perspektyviu tautiečiu Anžejumi Pasecniku pateko į simbolinį pirmenybių penketą.

Nuo šio tandemo kentėjo ir Lietuvos vaikinai, ketvirtfinalyje pralaimėję 54:71. Lietuvių lyderis D. Sabonis tąkart taip pat liko K. Porzingio, įmetusio 17 taškų, atkovojusio 8 kamuolius ir blokavusio 6 metimus, šešėlyje. Tiesa, žengti paskutinio žingsnio ant nugalėtojų pakylos turnyro šeimininkams nepavyko, ir tąkart jie tenkinosi ketvirta vieta.

Kristapas Porzingis (fibaeurope.com nuotr.)

Sirgo kraujo liga

Nepaisant įspūdingų fizinių duomenų, iki čempionato Rygoje K. Porzingiu tikėjo tik Sevilijos klubo jaunimo treneriai ir gydytojai.

Tiek vaikino tėvai, tiek brolis žaidė krepšinį, todėl ir ūgį iš savo gimdytojų paveldėjęs Kristapas su oranžiniu kamuoliu pažindinosi jau nuo šešerių.

Kuomet sulaukė 15-os, jo žaidimo vaizdo įrašas pateko į „Baloncesto“ žvalgų rankas. K. Porzingis tuomet buvo 201 cm ūgio, svėrė vos 71 kg ir anaiptol nepriminė būsimos žvaigždės. Bet Sevilijos klubas pakvietė latvį į peržiūrą ir 2010 metais pasiūlė jam ilgalaikę sutartį.

Persikėlęs į Pirėnų pusiasalį K. Porzingis sunkiai adaptavosi prie naujos šalies, nemokėjo kalbos, jį kamavo namų ilgesys, o labiausiai – klubo nusamdyto dietologo diagnozuota mažakraujystė, dėl kurios sparčiai augantis jaunasis krepšininkas nuolat jausdavosi išsekęs ir sunkiai gaudydavo kvapą.

Bet palaipsniui latvis išgijo, pralaužė kalbos barjerą ir praėjusiame sezone nutiesė sau tiltą į pagrindinę „Baloncesto“ komandą, kurioje iškart tapo svarbiu veikėju.

Šiame sezone K. Porzingis jau yra naudingiausias Andalūzijos sostinės ekipos žaidėjas Europos taurės turnyre (vid. 10,9 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 13 naudingumo balų).

Problema tik ta, kad dabar „Baloncesto“ yra prasčiausia Ispanijos čempionato komanda (3 pergalės/14 pralaimėjimų), o Europos taurės LAST-32 etape pralaimėjo visas trejas žaistas rungtynes.

Paskutinės jų – nesėkmė Vilniuje prieš „Lietuvos rytą“ 78:100 – kainavo darbą S. Rothui, kuris prieš keletą metų Toronto „Raptors“ klube padėjo treniruoti lietuvius Liną Kleizą ir J. Valančiūną.

Lygiuojasi į pasaulio čempioną

Sevilijos ekipos laisvas grimzta vis giliau, bet K. Porzingis yra ištikimas į tarptautinius vandenis jį išvedusiam klubui.

DELFI paklaustas, ar nesuklydo praėjusią vasarą atsiėmęs jau pateiktą paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje arba nepamėginęs išvykti į pajėgesnį Europos klubą, latvis purtė galvą.

„Šiuo metu esu susikoncentravęs ties šiuo sezonu ir bandau padėti komandai pataisyti reikalus. Dabar – sunkus metas, pralaimime vienas rungtynes po kitų, bet neketiname nuleisti rankų. O kaip bus ateityje – matysime. Bet kol kas negalvoju apie naujokų biržą, negaliu pasakyti, ar tikrai joje dalyvausiu. Pirma pažiūrėkime, kaip susiklostys likusi sezono dalis, o tada spręsime“, – dėstė K. Porzingis.

Akylai stebi ir pasiuntiniai iš pajėgiausios planetos lygos. Gruodį gyvai pasižiūrėti K. Porzingio žaidimo į Ispaniją atvyko tuzinas NBA žvalgų, o praėjusį trečiadienį įsitaisęs pirmoje „Lietuvos ryto“ arenos kėdžių eilėje jo pasirodymą sekė Bostono „Celtics“ klube dirbantis Benas Matkevičius.

Benas Matkevičius ir Jonas Kazlauskas stebi rungtynes tarp "Lietuvos ryto" ir "Baloncesto"

Kokios būtų aukštaūgio perspektyvos, jei jis taptų trečiuoju Latvijos krepšininku po Gundaro Vėtros ir Andrio Biedrinio, patekusiu į NBA?

K. Porzingio koziris – taikli ranka: pamėginkite uždengti tokio ūgio žaidėją prie tritaškio linijos. Europos taurės varžybose jis yra geriausias „Baloncesto“ snaiperis (47 proc. tritaškių pataikymas).

Latvis taip pat yra pakankamai koordinuotas ir greitas, kad bėgdamas aplenktų gynėjus ir pats užbaigtų kontrataką. Ginantis ilgos rankos ir vikrios kojos leidžia jam karaliauti blokuotų metimų kategorijoje.

Pats K. Porzingis DELFI teigė svajojantis ateityje žaisti taip, kaip pasaulio čempionas iš Naujojo Orleano „Pelicans“ klubo Anthony Davisas. Bet tam, kad norai virstų realybe, 100 kg dabar sveriančiam vaikinui reikia pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių ir, svarbiausia, pridėti jėgos.

„Save įsivaizduoju sunkiuoju krašto puolėju, galinčiu kelti grėsmę varžovams ties tritaškio linija ir taip ištampančiu jų gynybą. Turiu sutvirtėti fiziškai, daug dirbu tobulindamas žaidimą baudos aikštelėje. Ar nesibaiminu, kad auginant raumenis nukentės greitis? Nemanau, kad taip nutiks, nors, tiesą sakant, sunku pasakyti. Pridėjęs jėgos ir svorio galbūt aš būsiu stipresnis ir galėsiu iššokti aukščiau“, – svarstė K. Porzingis.

Lietuvių nebijo

Kartą Rygos arenoje jau pademonstravęs savo talentą, 19-metis latvis dar vieną tokią galimybę gali gauti ateinantį rugsėjį.

Jei J. Kazlauskui pavasarį reikės sukti galvą, ar suteikti progą apšilti kojas Lietuvos rinktinėje jaunajam D. Saboniui, Latvijos nacionalinės komandos stratego Ainaro Bagatskio tokia pati dilema laukia dėl abiejų jaunių čempionate žibėjusių bokštų.

Tik buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas ir treneris, kitaip nei jo kolega iš Lietuvos, pasigirti pajėgių aukštaūgių pertekliumi negali.

„Nežinau, ar pateksiu į rinktinę, su A. Bagatskiu apie tai nesame kalbėję. Aišku, labai norėčiau žaisti Europos čempionate“, – DELFI patikino K. Porzingis.

Latvijos sostinėje vyksiančio D grupės turnyro jis laukia nusiteikęs taip pat optimistiškai, kaip ir dauguma jo tautiečių. Neišgąsdina K. Porzingio ir klausimas apie dvikovą su Lietuvos rinktine, kurioje gali paaiškėti pogrupio nugalėtojai.

„Jei susirinks visi geriausi mūsų krepšininkai ir niekas neturės jokių sveikatos problemų, čempionatas mums gali būti sėkmingas. Žinoma, sunkiausios rungtynės bus su lietuviais, tarp mūsų juk visada būna ypatinga konkurencija. Manau, laimėti galime, nors Lietuvos rinktinė visuomet būna nepaprastai stipri, ir šie metai nebus išimtis“, – samprotavo puolėjas.

Tiesa, A. Bagatskis iki šiol pilnametystės vos sulaukusių žaidėjų galimybes vertino realistiškai – prieš metus paklaustas, ar K. Porzingis pasiruošęs žaisti NBA, jis atkirto, kad pastarasis ten kol kas galėtų nebent rankšluosčiu mojuoti.

Jei Latvijos rinktinės treneris vis tik pasitikės per metus kiek suvyriškėjusiu jaunimu, B. Matkevičiaus užrašų apie potencialų NBA naujoką prireiks ne tik „Celtics“ klubo vadovams, bet ir J. Kazlauskui. O D. Motiejūno tokiu atveju lauks akistata su už jį patį dar aukštesniu priešininku.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)