„Opiausia problema yra ta, kad tiek FIBA licencijuoti agentai, tiek ir nelegaliai veikiantys asmenys, aktyviai kontaktuoja su labai jaunais žaidėjais, kuriems Lietuvos krepšinio federacija skiria labai didelį dėmesį, finansus ir žmogiškuosius išteklius. Ruošia juos Lietuvos rinktinėms. Agentai tikrai ne visada gerai pataria šiems vaikams, o ir patys tėvai turi labai mažai informacijos apie agentų veiklą“, – po pokalbio su krepšinio agentais teigė LKF sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas.

Susitikime su Lietuvos krepšinio federacijos atstovais dalyvavo 4 iš 7 licencijuotų FIBA agentų, kuriai legaliai vykdo savo veiklą Lietuvoje. Jie sutiko su išsakyta mintimi, kad krepšinio agentai su jaunais žaidėjais konraktus galėtų pasirašyti tik jiems sulaukus 18-kos metų, tačiau tuo pačiu pabrėžė, kad jų darbą apsunkina nelegalią veiklą vykdantys asmenys, kurie su vaikais kontaktą užmezga jiems sulauks vos 13-14 metų.

„Kiek žinome, tai yra pirmasis LKF ryšys su FIBA licencijuotais krepšinio agentais ir tas yra sveikintina. Buvo iš abiejų pusių išsakytos problemos ir rūpesčiai, vesta diskusija, kaip abi šalys gali padėti viena kitai. Ši diskusija turi nenutrūkti. Galbūt su laiku bus sukurta ir FIBA licencijuotų lietuvių agentų asociacija, kuri turėtų savo atstovą LKF komitete, padėtų spręsti ir mūsų problemas.

Mūsų tikslas tikrai nėra pakenkti Lietuvos krepšiniui, konkretiems žaidėjams ar rinktinėms. Didžiuojamės jei mūsų krepšininkai patenka į vyrų rinktinę. Sutinkame su Lietuvos krepšinio federacijos atstovų išsakyta pagrindine mintimi, tačiau prašome rasti sprendimo būdus, kurie suvienodintų taisykles visiems“, – teigė „Octagon Europe“ atstovai.

LKF atstovai susitikimo metu pabrėžė, jog federacijos tikslas yra, kartu su krepšinio mokykla kokybiškai paruošti jauną krepšininką, o agentas jau nuo 18 metų jam gali padėti sudaryti sąlygas toliau tinkamai sportuoti ir tobulėti. Dirbant tokiu principu būtų paruošiama kokybiškų žaidėjų įvairaus amžiaus rinktinėms.

„Nesakome, kad nereikia krepšinio agentų, tikrai taip nėra. Jų labai reikia, bet savu laiku. Oficialiuose dokumentuose aiškiai parašyta, kad “agentas negali kontaktuoti su žaidėjais, jaunesniais nei 18 metų amžiaus varžybų, stovyklų ar turnyrų metu prieš tai neinformavus krepšinio mokyklos, kuriame žaidžia toks žaidėjas, vadovų arba žaidėjų trenerio bei negavus rašytinio žaidėjo įstatyminių atstovų sutikimo”.

Juk niekas nepardavinėja televizoriaus jei jis dar nėra surinktas, nepagamintas. Todėl labai norėtume leisti vaikui išsikovoti vietą po saule krepšinio aikštelėje, o ne dirbtinai jam ieškoti geresnių sąlygų, komandų, trenerių, ir taip dirbtinai žaidėjui mažinti konkurencija. Juk ne kas kitas, kaip sveika konkurencija verčia tobulėti ir žaidėją, ir trenerius, ir komandas.

Jaunas krepšininkas nesunkiai praranda motyvaciją tobulėti, nes už jį viską padaro agentai. Kitaip tariant, kam stengtis pavyzdžiui patekti į „Neptūną“, jei agentas suras komandą kitoje šalyje arba agentai pameilikauja tėveliams ir išveža žaidėją į kitą miestą, taip lengvina jam atrankos sąlygas“, – sakė LKF jaunimo rinktinių vyr. treneris Rolandas Radvila.

Susitikimo dalyviai pozityviai įvertino įvykusi dialogą, kurių ateityje turėtų daugėti. Federacijos atstovai atsižvelgė į agentų prašymą viešinti legaliai dirbančių asmenų sąrašą ir LKF puslapyje patalpino FIBA licencijas turinčių agentų sąrašą ir jų darbo reglamentavimą.

„Iš karto po susitikimo federacijos svetainėje paviešinome FIBA licencijas turinčių agentų sąrašą, mes jų neproteguojame, tačiau tikrai rekomenduojame su jais dirbti, nes jie laikosi taisyklių ir yra kvalifikuoti savo srities profesionalai. Nes nei vienas rimtas agentas „nejuodins“ trenerio, neapeidinės krepšinio mokyklos, bendraus tik su tais žaidėjais, kuriems jau yra 18 metų. Taip pat norime, kad visą informaciją žinotų ir tėveliai, mokyklos, treneriai ir patys žaidėjai“, – teigė R.Radvila.

Lietuvos krepšinio federacija ir toliau ketina palaikyti glaudų ryšį su krepšinio agentais ir spręsti opiausias abiejų pusių problemas.

Licencijuotų FIBA krepšinio agentų, dirbančių Lietuvoje, sąrašas
(Agentas, licencijos ID, agentūra)

Šarūnas Broga2007019356UAB „East Player“
Tadas Bulotas2009020648UAB „B Baltics“
Tomas Druktenis2011023750„ContractSports International“
Lukas Narkevič2015503794 „LTU Basketball Agency“
Evaldas Rimkus2011024566„Octagon Basketball Europe“
Tomas Kavaliūnas2013028021
Gytis Rūkas2008019623„Certasport“
Saulius Švetkauskas2011024568„Octagon Basketball Europe“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją