„FIBA pristatė būsimą sistemą, kuri, pagal FIBA, klubams turėtų būti palankesnė, pirmiausia finansine prasme. Lietuva teoriškai turi galimybę tarp 16 pajėgiausių Europos komandų turėti dvi vietas. Vieną gautų čempionai, kitą būtų galima iškovoti per atranką“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, pasitarime dalyvavęs drauge su Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generaliniu direktoriumi Romualdu Brazausku.

FIBA pristatė konkrečią sistemą, pagal kurią jau kitą sezoną galėtų startuoti aukščiausio lygio Europos klubinio krepšinio turnyras. Jame dalyvautų 16 Senojo žemyno klubų. Vardiniai kvietimai siunčiami 8 klubams (G8): „Barcelona“ ir Madrido „Real“ (abu – Ispanija), „Olympiacos“ ir „Panathinaikos“ (abu Graikija), „Maccabi“ (Izraelis), CSKA (Rusija), Stambulo „Efes“ ir „Fenerbahce“ (abu Turkija). Tiesioginius kvietimus gauna ir nacionalinių čempionatų nugalėtojai iš keturių šalių (N4) – Prancūzijos, Italijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Atrankos į 4 likusias vietas turnyre vietos rezervuotos ir šių keturių valstybių antrosioms komandoms.

„Galimybė antrai Lietuvos komandai sėkmingai įveikti atrankos turnyrą yra labai reali. Manau, tokia sistema Lietuvos klubams ateityje galėtų būti palanki, nes varžovai būtų įveikiami“, – sakė LKL generalinis direktorius R. Brazauskas.

Atrankoje dalyvautų 32 klubai, suskirstyti į 4 grupes daugmaž regioniniu principu. Lietuvos ekipa žaistų vienoje grupėje su Vokietijos, Suomijos, Čekijos, Latvijos, Estijos klubais. Tuo tarpu tokių šalių, kaip Ispanija, Turkija ar Rusija, klubai patektų į kitas grupes. Į pagrindinį turnyrą patektų grupių nugalėtojai.

Aukščiausio lygio Europos klubinio krepšinio turnyrui FIBA skirtų apie 30 mln. eurų, kasmet didindama šią sumą 2,5 proc. Aštuoniems klubams, kurie gauna vardinius kvietimus, vien už dalyvavimą būtų skiriama po 1,687,500 eurų per metus. Keturių šalių, tarp jų ir Lietuvos, čempionatai, iškart gautų po 375 tūkst. eurų. Už kiekvienerias laimėtas rungtynes skiriama po 37 tūkst. eurų. Už dalyvavimą ketvirtfinalyje – 240 tūkst. eurų, už patekimą į pusfinalį – 360 tūkst. eurų, už žaidimą pusfinalyje – 432 tūkst. eurų, už patekimą į finalą – 648 tūkst. eurų. Nugalėtojui skiriama 1,008 mln. eurų, antrąją vietą užėmusiai komandai – 432 tūkst. eurų.

Tad turnyro nugalėtojas, laimėjęs 70 proc. rungtynių, galėtų gauti 3,178,500 eurų. Tai – ženkliai daugiau nei dabar gauna Eurolygos nugalėtojas.

Europos klubų varžybas – FIBA aukščiausią ir antrąjį divizioną – administruotų speciali organizacija, į kurią FIBA kviečia įtraukti G8 klubų atstovus. Teigiama, kad naujas FIBA rėmėjas, kuris bus pristatytas netrukus, į šią organizaciją nusiteikęs investuoti 40-50 mln. eurų.

„Tai – atrodo patrauklus pasiūlymas klubams, kurie patektų į šį turnyrą. Lapkričio 3 d. numatytas FIBA ir G8 klubų susitikimas, nuo kurio rezultato priklausys tolimesnė elitinio Europos krepšinio kryptis“, – sakė M. Špokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)