Dėl dešimtmetį skaičiuojančių įsiskolinimų Šveicarijoje pradėta ir net du ratus po Lietuvos teismus apsukusi byla penktadienį pagaliau pasiekė atomazgą.

Lietuvos čempionų klubo atstovams nepavyko įrodyti, kad 2010 metais Lugano Prekybos, Pramonės ir Amatų rūmų arbitražo priimtas K. Marčiulioniui palankus sprendimas negali būti pripažintas ir vykdomas Lietuvoje.

Teisėjų kolegija, kuriai pirmininkavo Janina Stripeikienė, konstatavo, jog pateikti argumentai, esą užsienio arbitražo sprendimas prieštarauja Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai ir Konstitucijoje įtvirtintiems principams, teisiškai nėra pagrįsti. LAT galutine ir neskundžiama nutartimi paliko nepakeistą praėjusį balandį paskelbtą Lietuvos apeliacinio teismo verdiktą, pagal kurį bendrovė „A. Sabonio Žalgirio krepšinio centras“ turės išmokėti profesionalo karjerą jau baigusiam K. Marčiulioniui kompensaciją už negautas pajamas dėl vienašališkai nutrauktos sutarties.

Primename, kad K. Marčiulionis į gimtojo miesto komandą atvyko 2000-ais, sukirtęs rankomis dėl trejų metų kontrakto. Vos pradėjęs savo antrą sezoną „Žalgiryje“ gynėjas buvo priverstas atsisveikinti su klubu, kuris jo paslaugų atsisakė motyvuodamas prastu žaidimu.

2006-ais K. Marčiulionis kreipėsi į Šveicarijoje įsikūrusį arbitražo teismą, kuriame, kaip buvo numatyta krepšininko sutartyje su „Žalgiriu“, turėjo būti nagrinėjami iškilę ginčai. Po ketverius metus trukusio proceso arbitražas K. Marčiulioniui iš „A. Sabonio Žalgirio krepšinio centro“ priteisė 233 tūkst. JAV dolerių kompensaciją bei 25 tūkst. Šveicarijos frankų bylinėjimosi išlaidų.

Tačiau praėjusių metų rugsėjį Lietuvos apeliacinis teismas neleido vykdyti šio sprendimo Lietuvoje. Apeliacinis teismas sportinės veiklos sutartį prilygino darbo santykiams ir konstatavo, kad K. Marčiulionis dėl šios priežasties negalėjo kreiptis į tarptautinį arbitražą, mat privalėjo ieškinį pateikti Lietuvos teismams.

Krepšininko advokatai šį verdiktą apskundė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, kuris vasarį nutarė, kad arbitražo jurisdikcija spręsti šalių ginčą buvo nepripažinta nepagrįstai, ir grąžino bylą Apeliaciniam teismui nagrinėti iš naujo.

Antrą kartą ginčą sprendęs Apeliacinis teismas šįsyk buvo palankus K. Marčiulioniui, tačiau teise pateikti kasacinį skundą LAT praėjusį pavasarį pasinaudojo „Žalgirio“ atstovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją