1999 metų balandžio 22-a. „Žalgirio“ mažasis dievukas Tyusas Edney su palaiminga šypsena išsitiesia ant laimingojo Miuncheno parketo, o iškovotą prestižinį žemyno trofėjų į viršų kelia Eurolygos debiutantų kapitonas Darius Maskoliūnas. „Kinder“ ekipa patiesta 82:74! Tai buvo pirmos triumfo akimirkos. Deja, euforija kažkada baigiasi, o beribis džiaugsmas nugula į istorijos puslapius. Kas lieka tada? Savaitraštis „Vilniaus diena“ nutarė pasižvalgyti po Eurolygos čempionų likimus. Ką dabar veikia tie, kurie prieš 14 metų varė į neviltį visą Europą?

Pasiekimo nepakartojo nei vienas

Įdomu, kad vėliau po elitinius klubus išsibarstę žalgiriečiai taip ir nesugebėjo pakartoti istorinio pasiekimo. Arčiausiai to buvo Saulius Štombergas ir T. Edney. Lietuvis 2001-ais Eurolygos finale suklupo atstovaudamas Vitorijos „Tau Ceramica“ komandai. Toks pats likimas po dvejų metų ištiko ir Trevizo „Benetton“ klubą, kurio garbę gynė T. Edney. Mindaugas Žukauskas kartu su Sienos „Montepaschi“ ant trečio Eurolygos laiptelio lipo du sezonus paeiliui – 2003 ir 2004 metais.

Vos 19-likos sulaukęs Giedrius Gustas „Žalgirio“ triumfą stebėjo nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Po penkerių metų įžaidėjas demonstravo užtikrintą ir brandų žaidimą. Tačiau du nelemti baudos metimai Tel Avive ne tik neleido kauniečiams su Arvydu Saboniu priešaky prasibrauti į Eurolygos finalo ketvertą, bet ir iš esmės sugriovė tolesnę G. Gusto karjerą. Tai yra vienintelis iki šiol profesionaliai rungtyniaujantis auksinio „Žalgirio“ krepšininkas. Antradienį žalgiriečiai būtent su G. Gusto atstovaujama Klaipėdos „Neptūno“ komanda susitiks Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalio rungtynėse.

Trenerių desantas

Buvęs kauniečių strategas Jonas Kazlauskas kartu su Maskvos CSKA praėjusiame sezone taip pat buvo per plauką nuo Eurolygos trofėjaus, tačiau likimas lietuviui turėjo kitų planų. Artėjančią vasarą J. Kazlauskas darbuosis nacionalinėje vyrų rinktinėje, o jo asistentu bus ne kas kitas, o prieš 14 metų trenerio taktines schemas aikštelėje įgyvendinęs D. Maskoliūnas.

Neverta pamiršti ir ilgamečio J. Kazlausko asistento Algirdo Brazio. Strategas 2003 metais su Alytaus „Alita“ iškovojo LKL bronzą, o 2007 metais treniruodamas Tartu „Rock“ tapo Estijos čempionu.

D. Maskoliūnas toli gražu ne vienintelis žaidėjas, kuris baigęs profesionalo karjerą nepabijojo žengti į trenerių džiungles. Dainius Adomaitis ir Tomas Masiulis ilgą laiką rungtyniavo Lenkijoje, o po to kaupė patirtį dirbdami vyriausiais klubų treneriais. Vaisiai – akivaizdūs: D. Maskoliūnas dirba vyrų rinktinės trenerių štabe, D. Adomaitis užima Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerio asistento pareigas. Dainiui taip pat patikėtina muštruoti Lietuvos studentų rinktinę. T. Masiulis prieš savaitę Alytaus arenoje kartu su „Žalgirio“ jaunaisiais dubleriais iškovojo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) bronzos medalius, o vasarą darbuosis 19-mečių rinktinėje.

Veržliais reidais ir tritaškėmis bombomis varžovus į nokdauną siųsdavęs S. Štombergas jau antrus metus eina „Žalgirio“ vyr. trenerio asistento pareigas. S. Štombergas patirties sėmėsi iš serbo Aleksandro Trifunovičiaus, o dabar sudaro darnų duetą su vienu geriausiu Europos strategu Joanu Plaza.

Yra ir penktas žalgirietis, kuris pasirinko trenerio kelią. Šiemet 50-mečio jubiliejų švęsiantis Anthony Bowie moksleivius krepšinio paslapčių moko privačioje krepšinio mokykloje Orlande.

Prezidentai, verslininkai, tenisininkai...

39-erių J. Zidekas šiuo metu Čekijos krepšinio federacijoje eina viceprezidento pareigas ir dirba Eurolygos analitiku. Negana to, buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas konsultuoja Nymburgo CEZ komandą, kurioje baigė profesionalo karjerą. 1998-1999 m. sezoną J. Zidekas apibūdina taip: „Niekur kitur nė nebuvau priartėjęs prie tokių komandinių santykių, kokie vyravo Kaune“.

Apie T .Edney skrydžius po varžovų krepšiais žinojo netgi tie, kuriems krepšinis buvo tamsus miškas. 2002 ir 2003 m. atstovaudamas „Benetton“ klubui amerikietis laimėjo Italijos čempionatą, o 2006-ais tapo Graikijos čempionu. Ypatingą vietą krepšinio gerbėjų širdyje visada užimsiantis 178 cm ūgio mažylis šiuo metu eina Los Andželo universiteto (UCLA) studentų komandos sporto operacijų vadovo pareigas. Būtent su šiuo Kalifornijos valstijos universitetu T. Edney 1995 metais laimėjo NCAA pirmenybės.

M .Žukauskas praėjusį sezoną krepšininko karjerą baigė Šiauliuose, o dabar yra šio klubo vadybininkas. Kęstutis Šeštokas tuometiniame „Žalgiryje“ svarbiausio vaidmens neatliko, tačiau iškovotų septynių LKL čempionų žiedų kolekcija jam dar ilgai negalės prilygti niekas. Anksti krepšininko karjerą baigęs puolėjas tapo sėkmingu nekilnojamo turto verslininku.

Tuo metu buvęs žalgiriečių ir rinktinės vidurio puolėjas Eurelijus Žukauskas mėgaujasi gyvenimu: žaidžia Klaipėdos „Švyturio“ mėgėjų krepšinio lygoje, kuriai pats ir prezidentauja. Maža to, 218 cm ūgio atletas turi pasiekimų ir teniso srityje: praėjusiais metais surengtame „Vakarų teniso“ turnyre E. Žukauskas dvejetų varžybose aplenkė 25 poras ir iškovojo pirmą vietą. „Turbūt esu aukščiausias tenisininkas pasaulyje“, - juokauja Žukis.

Totalinis krepšinis

Akivaizdu, kad absoliuti dauguma 1999 metų Eurolygos čempionų baigę profesionalaus sportininko karjeras išliko šalia krepšinio arba sėkmingai rado savo nišą kitose gyvenimo srityse.

Šio sezono pergalės išvykose prieš Eurolygos grandus ir pagerinti klubo rekordai atgaivino „totalinio krepšinio“ dvasią. „Žalgiris“ pirmą kartą nuo 1999 metų sezoną Europoje baigė turėdamas teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą. „Dideliuose klubuose viskas atiduodama į superžvaigždžių rankas ir laukiama, kuo baigsis ataka. Mes žaidėme kitokį, totalinį, krepšinį. Tą tipišką lietuvišką krepšinį“, - teigė J. Kazlauskas.

Justinas, 25-eri metai

„Tuo metu man krepšinis ir „Žalgiris“ buvo viskas. Eurolygos rungtynės buvo didžiausia pramoga. Pasibaigus vienoms rungtynėms jau laukdavau kitų. Visas sezonas buvo nuostabus nuo pat pradžios iki pabaigos. Prisimenu ne tik finalo rungtynes, bet ir grupės bei atkrintamas varžybas. Ypač įsiminė mačas Stambule su vietos „Efes Pilsen“ ekipa, po kurių „Žalgiris“ iškovojo kelialapį į finalo ketvertą. Antro kėlinio pabaigoje „Žalgiris“ buvo perėmęs iniciatyvą ir kontroliavo žaidimą. Turkų aistruoliai pradėjo ploti žalgiriečiams.

Tuometinis „Žalgiris“ man suteikė labai daug gerų emocijų, kurių neįmanoma pamiršti. Po finalo apėmė toks džiaugsmas, kokį galima patirti tik kelis kartus gyvenime. Finalines rungtynes žiūrėjau „n“ kartų, krepšininkų šventimas aikštėje man buvo kaip teatras. Kitą dieną pabėgau iš pamokų, kad galėčiau pamatyti krepšininkų sutikimą oro uoste. Visi žalgiriečiai buvo nusiskutę plikai, minioje buvo plakatas su užrašu – Edney yra Dievas. Ir iš tikrųjų tada man jie buvo dievai. Iškart po finalo pasirodė ir ŽAS'ų garsioji daina Euroliga, kuri mano kasetiniam magnetofone sukosi nesustodama. „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje – tai mano pats ryškiausias ir įsimintiniausias vaikystės prisiminimas.“

Gediminas, 23-eji metai

„Visi suprato, kad Lietuvos krepšinis nemiręs, kaip kai kam galėjo pasirodyti po 1997-ų fiasko Europos čempionate. Kiek pamenu, finalo metu visa arena palaike „Žalgirį“, o ne „Kinder“. Stebėti tokias rungtynes buvo neįtikėtina. Drįsčiau pasakyti, jog buvau sugraudintas tokios pergalės. Tuo metu buvau vos dešimties, tačiau pamenu tą nepakartojamą jausmą. Tai – visos Lietuvos pergalė. Nesvarbu, tu iš Vilniaus ar Kauno“.

Tomas, 19-os metų

„Visų pirma, įspūdingai atrodė, kad „Žalgirio“ komandoj žaidžia du NBA patirties turintys amerikiečiai. Įsiminė, kai visa Lietuva tiesiog kalbėjo be sustojimo apie gerą „Žalgirio“ žaidimą. Pamenu, kai ŽAS‘ai sukūrė dainą, kurią labai greitai išmokau atmintinai. Ryškiausiai atsimenu visų aplinkinių didelį džiaugsmą, kai tuos žmones pamačius, pačiam tiesiog negalėjo būti liūdna. Nuo šios „Žalgirio“ pergalės prasidėjo mano didžiulis susidomėjimas krepšiniu“.