Nuo rudens, pagavus kamuolį, atraminė koja bus laikoma ta, kuri pirma palies parketą po pirmojo žingsnio. Kitaip tariant, prieš sumušant kamuolį į parketą bus galima atlikti papildomą žingsnį.

Kaip tai gali pakeisti Europos krepšinį? Kam tokios naujovės galėtų būti naudingiausios? Į šiuos ir kitus aktualius klausimus atsakymus pateikė Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) sporto konsultantas Rūtenis Paulauskas.

„Lietuvos krepšinio federacijos teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas kaip tik neseniai surengė seminarą, kuriame buvo nagrinėti ir būsimi žingsnių taisyklės pakeitimai. Turbūt visiems teko matyti gana komiškų situacijų NBA lygoje, kai žaidėjas atlieka 3–4 žingsnius ir tik tada sumuša kamuolį į parketą. Tiesa, ten, jeigu tavęs neatakuoja gynėjas, gali turbūt ir dar daugiau „pasivaikščioti“, – kalbėjo pašnekovas.

Ilgametę trenerio patirtį turintis R. Paulauskas teigė, kad krepšininkams prisitaikyti prie šios naujovės tikrai neturėtų būti sudėtinga, o taisyklių traktavimas suteiks dar didesnį pranašumą greitiems ir techniškiems žaidėjams:

„Kažkoks adaptacijos periodas gal ir bus reikalingas, bet Europoje žaidžiantiems krepšininkams tikrai nebus sunku prisitaikyti. Žymiai sunkiau būtų tada, jeigu vyktų priešingas procesas. Juk kasmet matydavome, kad iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) atvažiavę krepšininkai šiek tiek užtrukdavo, kol įsisąmonindavo taisyklių traktavimą. Be abejonės, dabar puolančiam žaidėjui atsiras dar daugiau galimybių savo ataką baigti rezultatyviai. Ypač, jeigu krepšininkas yra vikrus ir mokantis skaityti žaidimą.“

SKM sporto konsultantas taip pat išreiškė viltį, kad krepšinio taisyklės ateityje turės vienodą traktavimą visame pasaulyje:

„Eurolygą dabar galima laimėti į varžovų krepšį įmetus 60 taškų. NBA lygoje komandos meta po 130–140 taškų, tačiau toks skaičius nieko negarantuoja. Aišku, tie skirtumai yra ir išliks, tačiau labai norėtųsi, kad krepšinis vieną dieną būtų žaidžiamas pagal tas pačias taisykles visame pasaulyje. Akivaizdu, kad Europos krepšinis atsisako konservatyvumo ir artėja prie NBA madų.

Gali būti, kad ateityje europinės rungtynės truks ne 40, o 48 min. Kita vertus, FIBA yra ieškojimų ir blaškymosi kelyje. Į savo organizuojamus čempionatus FIBA nekviečia Eurolygos arbitrų, o juk būtent jie reitinguose užima pirmąsias vietas. Gali susiklostyti įdomi situacija – Eurolyga teoriškai gali nesivadovauti FIBA taisyklių traktavimo pakeitimais. Tačiau nemanau, kad Eurolyga šioje vietoje nebus lanksti, nes ši naujovė dar labiau palengvins krepšinį ir padarys jį patrauklesniu“, – prognozavo R. Paulauskas.

FIBA taisyklių pakeitimai palies ne tik profesionalų, tačiau ir jaunimo krepšinį. Naujasis žingsnių taisyklės traktavimas turėtų būti taikomas ir Moksleivių krepšinio lygoje (MKL): „Ši naujovė turėtų pasitarnauti ugdant Lietuvai individualiai stiprius žaidėjus, apie ką tiek daug pastaruoju metu yra kalbama. Dabar krepšininkas turės daugiau laisvės savo veiksmams prasiveržimų metu ar greitajame puolime“, – užbaigė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)