Baugino greitis

Prie finišo tiesiosios artėjančio NBA reguliariojo sezono rungtynėse „Raptors“ namie 96:90 įveikė Šarlotės „Hornets“, o 28 minutes ant parketo praleidęs J. Valančiūnas pelnė 12 taškų, atkovojo 12 kamuolių, blokavo 3 varžovų metimus ir, kaip pastebi NBA analitikai, vėl puikiai tvarkėsi gynyboje.

Anksčiau J. Valančiūną neretai pakritikuodavęs D. Casey po rungtynių buvo puikios nuotaikos. Treneris puikiai prisimena debiutinį J. Valančiūno sezoną NBA, kuomet į pajėgiausios pasaulio lygos sūkurį dvidešimtmetis lietuvis įsisuko būdamas dar „žalias“ ir „nenupoliruotas“. Jis dar niekada nebuvo susidūręs su tokiu greitu ir intensyviu varžovų puolimu ir agresyvumu, prie kokio jau yra įpratęs šiomis dienomis.

„Tuomet jis stebėjosi: „treneri, jie atbėga link manęs taip greitai!“. Ir ten buvo Kemba Walkeris ar Kyrie Irvingas, kurie bėgo link Jono. Aš abejoju, ar Jonas tuo metu tuos vaikinus apskritai pažinojo. Faktas, kad jie bėgo link jo labai greitai, – juokėsi „Raptors“ treneris. – Tačiau dabar Jono tai visiškai nebeglumina. Jis pats priprato prie to greičio ir jį naudoja. Jis gali įvertinti jį, jis judina savo kojas, jis dirba kur kas geriau.“

Kaip rašo sportsnet.ca reporteris Ardenas Zwellingas, tai buvo akivaizdu praėjusią naktį, kai J. Valančiūnas žaidė aktyviai, gynyboje plušėjo visas 28 minutes ir padėjo „Raptors“ pasiekti pergalę. Raktu į laimėjimą tapo abu Toronto ekipos aukštaūgiai – ir J. Valančiūnas, ir jo dubleris B. Biyombo, uždarę prieigas į savo baudos aikštelę ir neutralizavę varžovų aukštaūgius – Cody Zellerį ir Alą Jeffersoną.

„Jų aukštaūgiai gali pataikyti, todėl mes turėjome būti atidūs ir prižiūrėti juos visą laiką. Negalėjome leisti jiems mesti laisviems, kadangi už tai būtume nubausti. Taigi, mes ir vykdėme šią užduotį, – po mačo sakė pats J. Valančiūnas – Tai buvo geras iššūkis. A. Jeffersonas yra geras baudos aikštelės prieigose, mes turėjome atsiriboti nuo jo klaidinančių judesių ir neleisti varžovui veržtis po krepšiu. C. Zelleris taip pat buvo aktyvus. Jis kovoja po lenta, jis gali įmesti. Jie labai skirtingi žaidėjai, todėl manau, kad darbą atlikome puikiai“.

Lietuvis kartu su B. Biyombo pavojingam varžovų duetui leido pelnyti tik 14 taškų, o pagal atkovotus kamuolius pranoko juos 19-17.

Skirtingos taktikos

„Raptors“ duetas šiam iššūkiui ruošėsi skirtingai. Kaip rašo A. Zwellinas, J. Valančiūnas vertina darbą su „Raptors“ trenerių štabu, praleidžia daug laiko diskutuodamas kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, kaip stabdyti derinius „du prieš du“, kokiu atstumu laikytis nuo varžovo.

Tuo metu B. Biyombo yra vaizdo įrašų mėgėjas. Jis studijuoja savo varžovų žaidimo video, išskiria tendencijas ir mėgina tai pritaikyti pats būdamas aikštėje.

„Aš visuomet turiu „iPad“ su savimi, kad galėčiau pasižiūrėti keletą paskutinių savo varžovų rungtynių, skirtingų jų epizodų. Aš kiekvieną ekipą studijuoju kiekvieną vakarą ir puikiai žinau, su kuo teks susidurti aikštėje. Taigi, šią naktį mes žinojome kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje“, – sako jis.

D. Casey nuomone, buvimas greta B. Biyombo lietuviui padėjo išmokti daug gynybinių įgūdžių ir būti naudingesniu po krepšiu. Nors Jonas niekada nebus tokio gynybinio plano žaidėjas kaip afrikietis, tačiau jo progresas šiame sezone yra pastebimas net ir plika akimi, be didesnių analizavimų.

Pavyzdžių būta ir pastarosiose rungtynėse, kai antrojo kėlinio pabaigoje J. Valančiūnas sėkmingai apsigynė prieš varžovų išpuolį „du prieš du“ ir bloku nutraukė Franko Kaminsky metimą.

Po kelių minučių jis sėkmingai nubėgo prie tritaškio linijos, sustabdydamas Courney Lee ataką, o vėliau bloku apsigynė nuo K. Walkerio bandymo pelnyti taškus, netgi parblokšdamas gynėją ant parketo. Tai buvo tas pats K. Walkeris, kurio greitis J. Valančiūną stebino pirmajame sezone.

„Jis daug išmoko iš Bismacko, pradėjo suvokti greitį, distancijos laikymosi aplinkybes, įgudo dengtis stabdydamas „pikenrolus“, suprato, kada laiku sugrįžti po krepšiu. Tai labai subtilu“, – pažymi D. Casey.

J. Valančiūnui dar tik 23 metai, todėl lietuvio tobulėjimas dar tikrai nebaigtas. Tuo džiaugiasi ir lietuvio bendraamžis B. Biyombo.

„Jonas įdeda daug energijos, daug pastangų, labai nori tobulėti. Ir tai labai šaunu, kadangi mes artėjame prie atkrintamųjų varžybų, kuriose komandai reikės kiekvieno žaidėjo pagalbos. Labai žavu stebėti, kaip jis auga“, – džiaugiasi iš Kongo kilęs krepšininkas.

Šį sezoną per NBA rungtynes J. Valančiūnas vidutiniškai pelno po 12,8 taško, atkovoja po 9,2 kamuolio ir blokuoja po 1,3 metimo. „Raptors“ ekipa Rytų konferencijoje jau užsitikrino antrąją vietą ir laukia savo varžovų ketvirtfinalio etape.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)