Išplėstinis kandidatų sąrašas sutampa su komandos paraiška, kuri pateikta Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA). Joje – 11 gynėjų, 9 puolėjai ir 4 vidurio puolėjai.

Kaip ir tikėtasi, tarp rinktinės kandidatų neatsidūrė 38-erių Kauno „Žalgirio“ veteranas Šarūnas Jasikevičius. Pats įžaidėjas iki šiol aiškaus taško savo tarptautinėje karjeroje padėjęs nebuvo, tačiau J. Kazlauskas nusprendė pasitelkti jaunesnius krepšininkus.

„Žiūrime į visą ketverių metų ciklą, kuris prasidėjo pernai. Šarūno amžiaus toks, kad kviesti jį sunkiai dirbti visą vasarą būtų sudėtinga. Jeigu jau pasikviestum, reikėtų ir leisti žaisti, nes laikyti ant suolo nėra jokios prasmės – tai kirstųsi su mūsų noru skatinti jaunimą“, – paaiškino treneris.

Į rinktinę jis nepakvietė ir kito ilgamečio jos atstovo Tomo Delininkaičio. Pasak J. Kazlausko, pastarojo gynėjo pasirodymas pernai Europos čempionate jo netenkino. Taip pat jau aišku, kad nacionalinėje ekipos stovykloje šiemet nesportuos Vytenis Čižauskas.

„Tai nereiškia, kad jis užmirštas. Pirma, norime paskatinti kitus jaunus žaidėjus dar geriau dirbti, stengtis patekti į rinktinę. Turime ypatingą problemą su įžaidėjais, todėl jų įrašyta daugiau. V. Čižauskui pernai suteikėme labai didelį šansą, norėjome, kad jis geriau tuo pasinaudotų, daugiau dirbtų, rodytų daugiau užsispyrimo. Šiemet keliems kitiems bandysime suteikti tokią pačią galimybę“, – kalbėjo J. Kazlauskas.

Kandidatų sąraše yra penki iki šiol rinktinės treniruotėse nedalyvavę žaidėjai: Paulius Dambrauskas, Marius Grigonis, Tomas Dimša, Vaidas Kariniauskas ir Domantas Sabonis.

Dauguma jaunųjų rinktinės kandidatų birželį atstovaus rezervinei ekipai, treniruojamai Dainiaus Adomaičio.

„Labai norėtųsi pamatyti kai kuriuos žaidėjus iki rinktinės stovyklos pradžios. Su rezervine komanda jie dalyvaus keletame turnyrų. Stengsiuosi kuo daugiau jų pažiūrėti, kad susidaryčiau vaizdą, nes apie kai kuriuos žaidėjus žinau labai mažai. O tikrą kandidatų, kviečiamų į stovyklą, sąrašą paskelbsiu prieš pat jos pradžią“, – planais dalinosi J. Kazlauskas.

Specialistas taip pat pakartojo, jog nė vienas kviestas krepšininkas neatsisakė žaisti pasaulio čempionate, tačiau esama nuogąstavimų dėl kai kurių kandidatų sveikatos būklės. Įvardinti jų J. Kazlauskas nenorėjo.

„Turiu visą informaciją iš gydytojų, bet žinote, sveikata - asmeninis dalykas, be to, žaidėjai turi kontraktus, atstovauja klubams, būtų nekorektiška apie jų sveikatą kalbėti“, – sakė treneris.

Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Gynėjai:

Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija),
Martynas Pocius (Kauno „Žalgiris“),
Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), 

Martynas Gecevičius (Vilniaus „Lietuvos rytas“), 

Adas Juškevičius (Brėmerhafeno „Eisbaren“, Vokietija),

Žygimantas Janavičius (Prienų „Tonybet“),
Šarūnas Vasiliauskas (Sopoto „Trefl“, Lenkija),
Paulius Dambrauskas (Alytaus „Dzūkija“),
Marius Grigonis (Huenos „Huesca“, Ispanija),
Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“),
Vaidas Kariniauskas (Panevėžio „Lietkabelis“);

Puolėjai:

Kšyštofas Lavrinovičius (Valensijos „Basket“, Ispanija), 

Donatas Motiejūnas (Hjustono „Rockets“, JAV), 

Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“), 

Jonas Mačiulis (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija), 

Linas Kleiza (Stambulo „Fenerbahce Ulker“, Turkija), 

Mindaugas Kuzminskas (Malagos „Unicaja“, Ispanija),
Simas Jasaitis (Krasnodaro „Lokomotiv“),
Deividas Gailius (Liublianos „Union Olimpija“, Slovėnija),
Domantas Sabonis (Malagos „Unicaja“, Ispanija);

Vidurio puolėjai:

Darjušas Lavrinovičius (Kijevo „Budivelnik“, Ukraina), 

Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“), 

Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“, Kanada),
Antanas Kavaliauskas (Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Lietuvos rezervinės krepšinio rinktinės kandidatai

Gynėjai:

Adas Juškevičius (Brėmerhafeno „Eisbaren“, Vokietija),

Žygimantas Janavičius (Prienų „Tonybet“),
Šarūnas Vasiliauskas (Sopoto „Trefl“, Lenkija),
Paulius Dambrauskas (Alytaus „Dzūkija“),
Vytenis Čižauskas (Kauno „Žalgiris“),

Puolėjai:

Rokas Giedraitis („Šiauliai“),
Edgaras Ulanovas (Klaipėdos „Neptūnas“),
Gediminas Orelikas (Vilniaus „Lietuvos rytas“),
Eimantas Bendžius (Vilniaus „Lietuvos rytas“),
Artūras Gudaitis (Kauno „Žalgiris“),
Gilvydas Biruta („Rhode Island“ universitetas, JAV),
Evaldas Kairys (Pasvalio „Pieno žvaigždės“),

Vidurio puolėjai

Egidijus Mockevičius („Evansville“ universitetas, JAV),
Mindaugas Kupšas (Kauno „Žalgiris“).

Primename, kad planetos pirmenybes lietuviai pradės Gran Kanarijoje. D grupėje taip pat varžysis Angolos, Pietų Korėjos, Slovėnijos, Meksikos ir Australijos krepšininkai. Čempionatas Ispanijoje vyks rugpjūčio 30 – rugsėjo 14 dienomis.

Pasiruošimą rinktinės kandidatai pradės liepos 7 d. Palangoje, vėliau stovyklaus Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Vilniuje ir Klaipėdoje. J. Kazlausko auklėtinių taip pat laukia išvykos į Suomiją ir Slovėniją, o paskutinė stovykla prieš planetos pirmenybių startą rugpjūčio 24-27 dienomis bus surengta Kroatijoje.

Per du mėnesius ekipa sužais 14 kontrolinių susitikimų, iš kurių devyni vyks Lietuvoje. Tarp lietuvių varžovų: Latvija, Gruzija, Ukraina, Suomija, Australija, Graikija, Naujoji Zelandija, Slovėnija, Brazilija, Iranas ir Kroatija.

Rezervinė rinktinė į pirmą stovyklą turėtų susirinkti birželio 16 d.

Prieš ketverius metus Turkijoje surengtame pasaulio čempionate Kęstučio Kemzūros treniruojama Lietuvos rinktinė laimėjo bronzos medalius.