„Kai buvo atostogos – lietus lyjo. Kai reikia dirbti – saulė kaitina“, - atvykęs į pajūrį šyptelėjo Mantas Kalnietis.

Tačiau žaidėjai sutartinai tikino, kad karštis darbinės nuotaikos negadina.

Iš viso pirmoje treniruotėje dalyvauja 14 žaidėjų. Tuo metu NBA rungtyniaujantys Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas prie komandos prisijungs vėliau: pirmojo laukiama liepos 22 d., antro - tik rugpjūčio 8 d.

Pasirengimo su kitais rinktinės kandidatais nepradėjo ir Jonas Mačiulis, kuris dalį liepos treniruosis individualiai.

Pasitiko lietus

Treniruotė rekonstruotame Palangos stadione prasidėjo lyjant lietui iš giedro dangaus. Tačiau netrukus nestiprus lietus baigėsi, o vadžias į savo rankas perėmė fizinio parengimo treneris Sigitas Kavaliauskas.

„Treniruotė bus neilga. Pamažu įsivažiuosime. Treniruotę pradėsime lengvu bėgimu“, - pratyboms vadovavo S. Kavaliauskas.

„O galima kirsti kampus?“, - kaip visada šmaikštumu išsiskyrė broliai Lavrinovičiai.

Įpusėjus treniruotei, į Palangos stadioną dviračiu atmynė ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Nekreipia dėmesio į žmonas ir šuniukus

Komandos vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas teigė, kad didelis dėmesys pradedant pasiruošimą čempionatui skiriamas fizinei žaidėjų būklei.

„Kaip visada įvadinė stovykla. Vieni anksčiau baigė čempionatus, kiti – vėliau. Vieni kažką darė, kiti nieko nedarė. Reikia nieko nesužeisti, nieko nesutraumuoti. Turime išsamios informacijos iš savo daktarų. Buvo patikrinti visi žaidėjai. Kaip ir sakiau yra didesnių, mažesnių nusiskundimų. Turime visą informaciją ir pagal tai darbuosimės“, - teigė J. Kazlauskas.

Į pirmą treniruotę kai kurie žaidėjai atvyko su šeimomis, o Darjušas Lavrinovičius atsivežė ir savo keturkojį augintinį. Tačiau griežtumu išsiskiriantis strategas jokios problemos nemato.

„Pernai aš žaidėjams tą patį pasakiau – pirmoje stovykloje dar gali būti, esate išsiilgę. Antroje jau pasakėme, kad užtenka, susikaupkime. Nors atvirai pasakius aš nemačiau ir pirmoje stovykloje jokios problemos dėl žmonų ir šuniukų. Mums tai trukdė, bet jei tai padeda ruoštis – tik dar geriau“, - kalbėjo J. Kazlauskas.

Pasiruošimą vadina revoliuciniu

Pirmoje stovykloje pajūryje didžiausias dėmesys skiriamas fiziniam pasirengimui.

„Pirmos trys dienos bus daugiau arba visiškai fiziniam pasirengimui. Antrame cikle rytinės bus jau krepšinis, vakare – fizinis parengimas. Trečias ciklas čia Palangoje – daugumoje krepšinis“, - sakė strategas.

Šiais metais Lietuvos rinktinė sužais itin daug kontrolinių rungtynių.

„Pirmas dalykas – mes kardinaliai keičiame savo pasiruošimą. Pernai mes labai rizikavome ir norėjome, kad per ilgą čempionatą komanda įgytų fizinę formą. Bet viskas galėjo pasisukti, kad viskas galėjo baigtis daug blogiau. Mes tą puikiai prisimename. Šiais metais čempionatas daug trumpesnis ir mes planuojame ir tikimės, kad atvyksime ir grupę ir jau turime būti geros sportinės formos.

Tam, kad komanda būtų geros sportinės formos, jai kartu reikia sužaisti kokias 9 draugiškas rungtynes. Labai sunku pasakyti tikslų skaičių. Lygiai taip pat sakiau, kad nėra išspręsta įžaidėjo problema, tai gal pirmas kelerias rungtynes mes skirsime ieškojimui ir bandymui, duosime šansą jaunesniems žaidėjams. O paskui jau bandysime su pagrindiniais žaidėjais žaisti ir surasti bendrą ritmą“, - teigė J. Kazlauskas.

Komanda be L. Kleizos ir R. Javtoko – visiškai kitokia

Šiais metais Lietuvos rinktinės sudėtyje nebus Lino Kleizos ir Roberto Javtoko. Neabejojama, be ekipos senbūvių komanda visiškai kitokia.

„Aišku, viskas labai skirsis. Linas buvo tas žmogus, apie kurį sukosi visas žaidimas. Linas įmesdavo didžiausią dalį taškų. O Roberto netektis – dar skaudesnė. Tai žaidėjas, kuriuo remdavosi visa gynyba. Man labai keista, žmonės to nesupranta ir sako, kad Javtoko netektis tai nieko tokio. Iš tikro ši netektis labai didelė. Jei kas atsimena, kaip mums Londone sekėsi be jo, tai supras, ką reiškia jo netektis“, - kalbėjo M. Kalnietis.

„Labai sunku pasakyti, kokia bus komanda. Jie buvo veteranai, jie visą laiką buvo mūsų lyderiai tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Aplink Liną sukdavosi žaidimas, Robis – tikras tėvas ir kapitonas už aikštelės ribų. Mums jų labai trūks. Bet turime daug laiko surasti savo komandą, pažiūrėti, kaip viskas bus be jų. Tiksliai atsakyti kaip bus jų – neįmanoma. Bet kokiu atveju turime daug gerų vyrų ir lipdysime komandą“, - teigė Martynas Pocius.

„Aišku, žaidimas turės keistis, nes tai buvo kertiniai žaidėjai. Bet manau, kad mes nesame tokia šalis, kad jei negali dalyvauti keli žaidėjai, tai mes sugriūname. Manau, juos pakeis kiti žaidėjai, kiti daugiau prisidės tikėkimės, kad viskas bus gerai. Kas gali tapti lyderiu? Daug tokių žmonių. Paulius Jankūnas grįžta, kurio pernai nebuvo. Mantas Kalnietis, broliai – galiu daug rasti žaidėjų“, - įsitikinęs Mindaugas Kuzminskas.

M. Kalnietis taip pat teigė, jog įžaidėjų problema jau tapo rinktinės kasdienybe.

„Kiekvienas metais nėra įžaidėjų ir „centrai“ žaidžia. Net nežinau – juk ne pirmas kartas. Gal kažkas iš jaunesnių žaidėjų pasijungs. Ne naujiena. Aš jau pernai sakiau, kad kiek galima kalbėti apie tuos pačius dalykus – tai jau nusibodę dalykai“, - šypteli M. Kalnietis.

Žais 14 kontrolinių mačų

Pasaulio čempionatą lietuviai pradės Gran Kanarijoje. D grupėje taip pat varžysis Angolos, Pietų Korėjos, Slovėnijos, Meksikos ir Australijos krepšininkai. Čempionatas Ispanijoje vyks rugpjūčio 30 – rugsėjo 14 dienomis.

Po treniruočių stovyklos pajūryje, ekipa treniruosis Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Vilniuje ir Klaipėdoje. J. Kazlausko auklėtinių taip pat laukia išvykos į Suomiją ir Slovėniją, o paskutinė stovykla prieš planetos pirmenybių startą rugpjūčio 24-27 dienomis bus surengta Kroatijoje.

Per du mėnesius ekipa sužais 14 kontrolinių susitikimų, iš kurių devyni vyks Lietuvoje.

Tarp lietuvių varžovų: Latvija, Gruzija, Ukraina, Suomija, Australija, Graikija, Naujoji Zelandija, Slovėnija, Brazilija, Iranas ir Kroatija.

Prieš ketverius metus Turkijoje surengtame pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė laimėjo bronzos medalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)