Iš viso sąraše – dvidešimt žaidėjų, kurie kviečiami dalyvauti rinktinės pasirengimo stovyklose. Tiesa, dėl įvairių aplinkybių ne visi susirinks į Palangą birželio 20-ąją – pirmąją stovyklos dieną.

„Šiais metais kviečiamų žaidėjų sąrašas yra šiek tiek ilgesnis nei įprastai, kadangi dėl dalies žaidėjų dar yra klaustukų. Prasidėjus stovyklai dar ne visi užsienyje žaidžiantys krepšininkai gali būti baigę savo klubinius sezonus, o NBA žaidėjai, kaip įprasta, negalės prisijungti prie rinktinės nuo pirmų dienų, – sakė rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas. – Be to, kai kurie krepšininkai dar jaučia sezono metu gautų traumų padarinius, tad jiems irgi reikės laiko duoti visiškai atsigauti, pagyti. Todėl, norėdami, kad galėtų vykti normalus treniruočių procesas, turime kviestis daugiau žaidėjų. Drauge tai yra labai gera proga juos išbandyti, pažiūrėti, ar ir kiek patobulėjo per metus tie žaidėjai, kuriuos jau turėjome stovyklose pernai, kaip atrodo mus dominantys naujokai“.

Šiemet kviečiamų kandidatų sąraše nėra nei Šarūno Vasiliausko, kuris su rinktine dalyvavo 2014 m. Pasaulio čempionate, nei Luko Lekavičiaus, kuris buvo sidabrinėje „EuroBasket 2015” rinktinėje.

„Matome, kad tos Manto Kalniečio dublerio paieškos, kurios vyksta jau trečius metus, yra ilgos ir kol kas nelabai sėkmingos. Tai sakydamas nenoriu kaip nors įžeisti ar sumenkinti žaidėjų. Tačiau jei dar pridėsime Vytenį Čižauską, kurį bandėme prieš trejus metus, daugiausia pagalbos ir geriausio rezultato sulaukėme iš Ado Juškevičiaus, kuris yra labiau antrosios pozicijos (atakuojantis gynėjas – Red.), bet reikiamu momentu gali žaisti ir kaip atakų organizatorius.

Dabartinėje rinktinėje mums svarbiau yra ne taškai, kuriuos gali pelnyti įžaidėjas, bet kaip komanda atrodo per tas minutes, kai Manto nėra aikštėje. Be to, krepšininkams, kuriuos bandėme, dėl jų fizinių duomenų nėra lengva sėkmingai žaisti gynyboje. Kiekvieną kartą matėme, kaip vos tik jiems įėjus į aikštę, varžovai iškart bando pasinaudoti ta didele ūgio ir jėgos persvara.

Jiems suteikėme daug laiko ir galimybių įsitvirtinti, todėl šiais metais duosime šansą kitiems. Vyksta paieškos procesas.

Mindaugas Girdžiūnas, pavyzdžiui, ir pernai buvo labai arti kvietimo į stovyklą, tačiau jam sutrukdė silpnokas žaidimas sezono pabaigoje per atkrintamąsias varžybas. Šiemet jo žaidimas visą sezoną buvo visai kito lygio. Vaidas Kariniauskas yra jaunas žaidėjas, kažkada konkuravęs su Luku Lekavičiumi, turintis neblogus fizinius duomenis. Tada davėme galimybę Lukui, dabar atėjo Vaido eilė. Juk tas kvietimas dar nieko negarantuoja – viskas priklausys nuo pačių krepšininkų. Kaip dirbs, toks bus ir galutinis rezultatas“, – sakė J.Kazlauskas.

Lyginant su išplėstiniu sąrašu, kurį FIBA paskelbė antradienį, J. Kazlauskas apkarpytame sąraše nėra ir dar trijų gynėjų grandies žaidėjų – Martyno Gecevičiaus, Žygimanto Janavičiaus ir blankų sezoną „Žalgirio“ gretose turėjusio Martyno Pociaus.

Anot trenerio, situacija su Donatu Motiejūnu išlieka neaiški. „Mūsų susitikimo kovo mėnesį JAV metu Donatas sakė, kad nori žaisti rinktinėje. Pastaruoju metu su Donatu susirašėme, šio mėnesio pabaigoje jis grįš į Lietuvą, kur rengs jaunimo stovyklą. Sutarėme, kad tada susėsime ir viską ramiai aptarsime. Paties Donato noras tikrai nedingo, be jis lemia ne viską – yra ir sveikatos klausimas, ir būsimo kontrakto reikalai“.

Pirmąją stovyklą Palangoje rinktinė pradės birželio 20 d. Lietuvoje Europos vicečempionai žais šešerias kontrolines rungtynes, aplankydami penkis miestus – Klaipėdą, Vilnių, Alytų, Kėdainius ir Kauną.

Klaipėdoje J.Kazlausko vadovaujami lietuviai žais dvejas rungtynes – birželio 29 d. su Naujosios Zelandijos ir liepos 1 d. su Tuniso rinktinėmis. Po to Lietuva dalyvaus tarptautiniame turnyre drauge su Venesuelos, Nyderlandų ir Baltarusijos nacionalinėmis komandomis. Vilniuje liepos 10 d. lietuviai žais su Amerikos žemyno čempione Venesuela, liepos 12 d. Alytuje – su ambicingaisiais olandais, o liepos 14 d. Kėdainiuose – su siekiančiais grįžti į Europos elitą kaimynais baltarusiais.

Lietuvos rinktinės palydėtuvės vyks liepos 18 d. „Žalgirio” arenoje Kaune – su Ispanija, kuri, kaip ir lietuviai, iškovojo tiesioginius kelialapius į Rio per Europos čempionatą pernai.

J. Kazlausko paskelbtas kandidatų sąrašas

Į pirmąją stovyklą pakviesti Lietuvos rinktinės kandidatai:

Gynėjai: Mindaugas Girdžiūnas, Mantas Kalnietis, Vaidas Kariniauskas, Marius Grigonis, Adas Juškevičius, Artūras Milaknis, ir Renaldas Seibutis.

Pasirengimo stovyklos:

Palanga (Lietuva) Birželio 20 d. – liepos 5 d.;

Kaunas (Lietuva) Liepos 6—18 d.;

Madridas (Ispanija) Liepos 19—22 d.;

Buenos Airės (Argentina) Liepos 23—27 d.;

San Paulas (Brazilija) Liepos 28 d. — rugpjūčio 2 d.

Skrydis iš San Paulo į Rio de Žaneiro Rugpjūčio 3 d.

Kontrolinės rungtynės:

Lietuva – Naujoji Zelandija. Birželio 29 d., Klaipėda (Lietuva)

Lietuva – Tunisas. Liepos 1 d., Klaipėda/Šiauliai (Lietuva)

„Huawei Cup 2016” turnyras

Lietuva – Venesuela. Liepos 10 d., Vilnius (Lietuva);

Lietuva – Olandija. Liepos 12 d., Alytus (Lietuva);

Lietuva – Baltarusija. Liepos 14 d., Kėdainiai (Lietuva);

Venesuela – Baltarusija. Liepos 12 d., Alytus (Lietuva);

Olandija – Baltarusija. Liepos 13 d. Kėdainiai (Lietuva);

Olandija – Venesuela. Liepos 14 d. Kėdainiai (Lietuva);

Lietuva – Ispanija. Liepos 18 d., Kaunas (Lietuva);

Ispanija – Lietuva. Liepos 20 d., Madridas (Ispanija).

Turnyras Argentinoje

Australija – Lietuva. Liepos 25 d., Buenos Airės (Argentina);

Argentina – Lietuva. Liepos 27 d., Buenos Airės (Argentina).

Turnyras Brazilijoje

Pusfinalis: Australija – Lietuva. Liepos 30 d., San Paulas (Brazilija);

Finalas/Dėl 3 vietos: Brazilija/Kinija – Lietuva. Liepos 31 d., San Paulas (Brazilija).

Lietuva – Olimpinių žaidynių dalyvė. Rugpjūčio 2 d., San Paulas (Brazilija)*

* numatomos rungtynės su viena iš žaidynių dalyviu.