Per paskutines penkerias Toronto „Raptors“ rungtynes J. Valančiūnas blokavo net 15 metimų, įskaičiuojant ir patį geriausią asmeninį pasiekimą per keturis sezonus NBA. 7 – blokai per dvikovą su Memfio „Grizzlies“ – geriausias 23-ejų metų uteniškio rezultatas, o daugiau metimų už jaunąjį 213 cm ūgio „centrą“ nė sykio per savo karjerą NBA nėra pavykę nublokuoti nei Arvydui Saboniui, nei Ž. Ilgauskui.

Lietuvos krepšinio legenda Sabas daugiausiai metimų per savo karjerą NBA (1995-2003) blokavo 2001-ųjų balandžio 6-ąją dieną. Tąsyk per mačą su „Golden State Warriors“ 221 cm ūgio Portlando „Trail Blazers“ vidurio puolėjas blokais nutraukė 6 oponentų metimus.

Tuo metu 221 cm ūgio Ž. Ilgauskas per savo karjerą NBA (1996-2011) tris kartus padarė tai, ką savaitgalį Jonas – blokais nutraukė po 7 varžovų metimus. Du kartus tai padaryti Big-Z pavyko 2003-ųjų žiemą (sausio 14 d. per mačą su Denverio „Nuggets“ ir vasario 1 d. per dvikovą su „Raptors“), o kartą – 2005-ųjų pavasarį (kovo 23 d. per akistatą su Čikagos „Bulls“).

Kitas NBA šiuo metu rungtyniaujantis aukštaūgis iš Lietuvos Donatas Motiejūnas du kartus per rungtynes yra blokavęs po 3 varžovų metimus.

Įspūdingas J. Valančiūno blokas LaMarcusui Aldridge'ui:

A. Sabonis blokuoja Keviną Garnettą:

Absoliutus NBA blokų rekordas per vienas rungtynes priklauso Elmore'ui Smithui, kuris 1973-iaisiais atstovaudamas Los Andželo „Lakers“ blokavo 17 metimų. Ilgarankis milžinas Manute Bolas du kartus per savo karjerą blokavo po 15 metimų, tiek pat sykių tai 1993-iaisiais –savo karjeros pradžioje – tai padarė ir tuomet dar labai šoklus Shaquille'as O'Nealas.

Apžvelgdamas pastarųjų dienų įsismaginusio J. Valančiūno žaidimą „Toronto „Sun“ apžvalgininkas Ryanas Wolstatas lietuvį netgi palygino su NBA blokų karaliumi laikomu afrikiečiu D. Mutombo, kuris 1995-1996 m. sezone pe rungtynes vidutiniškai blokuodavo po 4,5 metimo. Jis išskyrė ir keletą kitų aspektų, pažymėdamas, kad šitaip gerai žaidžiančio lietuvio Torontas dar nėra matęs.

„Per paskutines penkerias „Raptors“ rungtynes Jonas blokavo dvigubai daugiau nei kuris nors kitas komandos žaidėjas, įskaičiuojant ir karjeros rekrodą. Jis atkovojo beveik tris kartus daugiau kamuolių nei kuris nors kitas komandos draugas, iš jų net 17 – puolime. Kartu sudėjus
Bismackas Biyombo, Joshas Powellas ir Demaras DeRozanas puolime sugriebė 23 kamuolius. Taip pat Jonas perėmė 6 kamuolius ir pagal tai dalijasi pirmąją vietą komandoje, o jo +- rodiklis apskritai yra geriausias“, – išskyrė apžvalgininkas.

Pro akis nepraslydo ir pagerėjusi J. Valančiūno gynyba po lenta. „Oponentai ginantis Jonui iš po krepšio sugebėjo realizuoti tik 33 proc. savo metimų. Palyginimui, per pastarąsias 10 rungtynių B. Biyombo varžovams leido realizuoti 50,7 proc. metimo“, – pažymi „The Sun“.

Tiesa, vertinant bendrą sezono rodiklį, B. Biyombo prieš J. Valančiūną dar šiek tiek pirmauja. Vidutiniškai B. Biyombo leidžia realizuoti 45,6 proc. metimų, o J. Valančiūnas – 52,6 proc.

„Artėja atkrintamosios varžybos. „Raptors“ žaidimą konstruoja aplink Kyle'ą Lowry ir DeMarą DeRozaną, tačiau kai ir J. Valančiūnas yra ant parketo, šią komandą įveikti darosi ekstremaliai sunku. Ypač kai Jonas demonstruoja ir vis solidesnę gynybą“, – konstatuoja apžvalgininkas.

Vidutiniškai šį sezoną J. Valančiūnas pelno po 12,8 taško, atkovoja po 9,2 kamuolio ir blokuoja po 1,3 metimo, tačiau per pastarąsias penkerias rungtynes šie statistiniai komponentai gerokai solidesni – vidutiniškai po 13,2 taško, atkovoja po 11,6 kamuolio ir blokuoja po 3 metimus.

Pastaruoju metu pagyrimų dėl pagerėjusios gynybos lietuviui negaili nei analitikai, nei komandos treneris Dwane'as Casey, anksčiau Joną dažnai kritikuodavęs dėl prastoko darbo savoje aikštės pusėje.

J. Valančiūnas rungtynėse prieš „Spurs“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)