Lietuviški apkabinimai

Ankstų šeštadienio rytą (3.40 val. Lietuvos laiku) NCAA „Sweet 16“ etape Gonzagos universiteto komanda su D. Saboniu stos į kovą su Sirakūzų „Orange“ krepšininkais. Pastarasis mačas Čikagoje kelia nepaprastą susidomėjimą – JAV žiniasklaida prognozuoja, kad „United Center“ areną užplūs lietuviška atributika pasipuošusių sirgalių armija.

Kad tokios prognozės laužtos ne iš piršto, po pirmosios treniruotės Čikagoje galėjo įsitikinti ir pats Domantas. Greta arenos jo laukė grupelė lietuvių, krepšininką pasveikinusių šiltais apkabinimais ir palaikymo šūksniais.

„Tai neįtikėtina! Čikagoje yra nemažai lietuvių ir man nepaprastai malonu būti čia bei jausti palaikymą iš savų žmonių“, – po lietuviško pasveikinimo nudžiugo Domantas.

Būsimą mačą apžvelgiančio „Seattle Times“ portalo duomenimis, šiuo metu Ilinojaus valstijoje gyvena apie 80 tūkst. lietuvių ir lietuvių kilmės žmonių. „Krepšinis – religija Lietuvoje, o šie žmonės žavisi legendos sūnumi Domantu, kuris atstovauja ir nacionalinei šalies rinktinei. Čikaga – geriausias miestas Domantui žaisti „Sweet 16“ etapo rungtynes“, – rašo amerikiečiai.

D. Sabonis – košmaras Sirakūzams?

Amerikiečiai prognozuoja, kad D. Sabonis gali tapti tikru košmaru Sirakūzų studentams. Nors „Orange“ – nestandartinė komanda, neretai varžovus bandanti išbalansuoti zonine gynyba, „Bulldogs“ toks varžovų žaidimo stilius gali būti parankus. Gonzagos krepšininkai taikliai meta tritaškius, kuo pasižymi ir Kyle'as Wiltjeris – kitas „Bulldogs“ aukštaūgis, vidutiniškai iš toli pataikantis 43 proc. taiklumu.

„Didžiausia Sirakūzų ekipos silpnybė – ūgio trūkumas. Komanda neturi nė vieno žaidėjo, aukštesnio nei 206 cm. Starto penkete žaidžiantis tokio ūgio Dajuanas Colemanas aikštėje vidutiniškai praleidžia po mažiau nei 18 minučių ir užleidžia vieta 203 cm ūgio puolėjams Tyleriui Robersonui bei Tyleriui Lydonui. Visą sezoną „Oranges“ strigo susitikę su varžovais, turinčiais savo gretose tvirtus aukštaūgius ir tai jiems nežada nieko gero prieš laukiančią akistatą su 211 cm ūgio D. Saboniu. Jis gali tapti košmaru Sirakūzams“, – rašo apžvalgininkas Ari Gilbergas.

Šiuo metu lietuvis yra laikomas vienu pajėgiausių aukštaūgių iš visų tęsiančių kovą šių metų NCAA turnyre. D. Sabonis sugeba ne tik dominuoti po lenta, kur sugriebia po 11,7 atšokusio kamuolio, bet ir aukštu procentu pataiko iš vidutinio nuotolio – jis renka po 17,5 taško per mačą, o jo taiklumas iš žaidimo viršija 60 proc. Antrametis taip pat tapo tvirtu „buldogų“, kurie paskutiniuose susitikimuose praleido vos 52 ir 59 taškus, gynybos ramsčiu.

Visgi pats D. Sabonis pažymi, kad kovojant su Sirakūzais jo lauks nelengvas iššūkis. „Man nebus paprasta, nes varžovai žaidžia agresyviai. Turėsiu gerokai pasistengti, kad gaučiau laisvės, progų priimti kamuolį. Tačiau mes esame šešioliktuke ir tuo viskas pasakyta, lengva nebus“, – dėstė lietuvis.

Sirakūzų "Orange" komanda

Žais kietai

Kad Gonzagos studentai – pats didžiausias iššūkis, su kuriuo „Orange“ susidurs šiame sezone, neslepia ir Syracuse.com interneto svetainė.

„K. Wiltjeris ir D. Sabonis – tai du universalūs „Bulldogs“ aukštaūgiai, kurie kartu sudėjus vidutiniškai renka po 38 taškus per rungtynes. K. Wiltjeras šį sezoną iš po krepšio realizuoja 62 proc. savo metimų, tačiau varžovus gali žlugdyti ir tolimais šūviais. D. Sabonis – aukštesnis, puikiai pataiko iš po krepšio, tačiau savo arsenale turi ir tolimesnį metimą iš vidutinio nuotolio. Abudu aukštaūgiai yra ir puikūs baudų metikai“, – nerimauja apžvalgininkė Donna Ditota.

„Taip, jie yra puikūs. D. Sabonis – nuostabus po krepšiu, tačiau mes nežadame sudėti ginklų. Planuojame žaisti kietai, remtis fizine jėga. Svarbiausia – būti aktyviems, susikoncentravusiems, ką mes ir žadame atlikti“, – pažymėjo varžovų puolėjas T. Lydonas.

„Mes turime juos sustabdyti, neleisti perduoti kamuolio į baudos aikštelę. Tai yra pagrindinis tikslas – neleisti varžovams prasibrauti ten, kur jie jaučiasi geriausiai. Svarbu – greita rotacija ir trenerio užduočių vykdymas. Reikės kolektyvinių pastangų, tačiau mes esame pasirengę atlikti savo darbą“, – žaidėjo ir kitas „Orange“ aukštaūgis D. Colemanas.

Ant kortos – ketvirtfinalis

Ši „Kovo beprotybė“ Gonzagos studentams – jau 18-oji iš eilės, tačiau iki pat viršūnės jiems dar nė karto nepavyko užkopti. Negana to, „Bulldogs“ vyrukai net nebuvo pasiekę finalo ketverto. Įveikę Sirakūzų komandą jie atsidurtų ketvirtfinalyje, iš kurio iki išsvajotojo ketvertuko – vos vienas žingsnis.

O štai prestižinio Sirakūzų universiteto „Orange“ ekipa išsvajotuoju titulu džiaugėsi vienintelį kartą – 2003 metais ją į pačią viršūnę užtempė dabartinė NBA žvaigždė Carmelo Anthony. 1996 m. NCAA finale, vilkėdamas Sirakūzų komandos marškinėlius, žaidė ir lietuvis Marius Janulis. Tai vienintelis atvejis, kai mūsų šalies krepšininkas pasiekė tokias aukštumas JAV studentų krepšinio lygoje.

Įdomus faktas, kad Sirakūzų ir Gonzagos universitetai jėgas tarpusavyje išbandys vos antrą kartą istorijoje – iki šiol vienintelį kartą jų keliai susikirto 2010 metų turnyre, kuomet be didesnio vargo triumfavo „oranžiniai“, kuriuos į priekį vedė 24 taškus pelnęs lietuviškų šaknų turintis Andy Rautinis – 87:65.

Dar vienas išskirtinis aspektas: tai bus tik trečias kartas NCAA istorijoje, kuomet akis į akį susitiks 10 ir 11 vietas NCAA reitinge užėmusios komandos. Iki šiol visus abu sykius stipresnės buvo 11-ą reitingą turėjusios ekipos, o jis šiemet priklauso būtent „Bulldogs“ žaidėjams.

Efektingi D. Sabonio žaidimo epizodai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)