24 taškus ir 14 atkovotų kamuolių surinkusio J. Valančiūno pavardė linksniuojama tiek pačių žurnalistų, tiek būsimos dvikovos dalyvių.

Bene daugiausiai apie JV pasisakė tas, kam tai aktualiausia – „Heat“ blokų mamba (angl. block mamba) Hassanas Whiteside'as, per pirmą susitikimą, kurį po pratęsimo 102:96 laimėjo „Heat“, taip ir nesugebėjęs pristabdyti savo oponento.

„Jie paprasčiausiai tuomet, kai aš bandydavau blokuoti metimus, atiduodavo kamuolį J. Valančiūnui po krepšiu. Palyginti su praėjusia serija, kurioje man teko kovoti prieš Alą Jeffersoną, tai – visai kitoks žaidimas. Tačiau nesiruošiame keisti savo taktikos, nes ji atnešė mums pergalę, todėl neturime dėl ko karščiuotis“, – kalbėjo jis.

„Dabar jau žinau, kad jis labai dažnai mėgina klaidinti varžovą imituodamas, kad mes. Ir vis kartoja tai. Taigi man tereikia nepasiduoti šiam judesiui, nepašokti ir likti ant parketo“, – pareiškė H. Whiteside'as, paklaustas, ko pasimokė iš pirmos tarpusavio akistatos su Jonu Valančiūnu.

H. Whiteside'as taip pat atskleidė, kad jam vis dar skauda kairįjį kelį, kurį susitrenkė antradienį, bet dėl to jis tikrai nepraleis antrų serijos rungtynių.

Tai, kad Jonas per dažnai naudojasi vienu klaidinančiu judesiu, ne kartą yra pažymėjęs ir jo asmeninis treneris „Raptors“ gretose Nickas Nurse'as.

„Faktas – Jonas yra geras metikas. Aš jį kiekvieną dieną įkalbinėju: kai tu atsiplėši nuo savo varžovo ir esi laisvesnis – po galais, mesk tą kamuolį į krepšį. Jo bandymai klaidinti prieš metimą mus varo iš proto, – atkrintamųjų varžybų išvakarėse kalbėjo N. Nurse'as. – Juk iš 3-5 metrų atstumo Jonas atakuoja stulbinančiu – 60 proc. taiklumu. Nežinau, kiek kartų per savaitę aš jam sakau, kad jis – puikus metikas. Per treniruotes jo taiklumas dar geresnis – 80-85 proc. Neįtikėtina, ką jis sugeba. Jis jau nuėjo nemažą kelią, bet vis dar regiu jo laukiantį progresą.“

Šį NBA sezoną panašų pareiškimą yra padariusi ir lygos legenda Kareemas Abdul-Jabbaras, per dantį patraukęs Dalaso „Mavericks“ žvaigždę Dirką Nowitzkį.

„D. Nowitzkio metimą blokuoti tikrai sunku, tačiau žiūrėti į jo žaidimą nėra lengva. Jis yra kaip ponis, mokantis vieną triuką. Ir tai – jo metimas į krepšį. Jeigu jis būtų daręs ir kitus dalykus – gerai kovojęs dėl atšokusių kamuolių, gerai gynęsis ir blokavęs metimus, tada būtų tapęs dar universalesniu žaidėju ir ryškesne žvaigžde“, – kalbėjo buvęs Los Andželo „Lakers“ aukštaūgis.

J. Valančiūno keletą sykių kartotas klaidinantis judesys, nesulaukęs jokios varžovo reakcijos, vieną kartą šį sezoną pateko ir į „Shaqtin‘ A Fool“ kolekciją. Tąsyk Jonas mėgino klaidinti Jaredą Sullingerį, kuris į judesius nereagavo, o po akimirkos realizavo dvitaškį iš vidutinio nuotolio.

Tuo metu viena ryškiausių NBA žvaigždžių – buvęs „Heat“ lyderis LeBronas Jamesas – viešai išreiškė savo palaikymą „Raptors“ varžovams. Anot puolėjo, jis labai geidžia, kad Majamio klubas paklupdytų „Raptors“ ir jis su buvusiu komandos draugu Dwyane’u Wade’u galėtų akis į akį susitikti konferencijos finale.

„Manau, kad tai visiškai akivaizdu. Nuo tada, kai grįžau į Klivlandą, visuomet norėjau susikauti su Majamio komanda, o ypač – atkrintamosiose varžybose. Noriu susitikti su D. Wade’u, noriu žaisti su juo finale. Mes daug sykių apie tai šnekėjome, netgi dar prieš man atvykstant į Majamį 2010-aisiais“, – pareiškė L. Jamesas.

Beje, prieš antrąsias serijos rungtynes tapo aišku, kad „Heat“ komandai šį sezoną komandai nebepadės aukštaūgis Chrisas Boshas. Majamio klubas išplatino oficialų pranešimą, kad dėl sveikatos būklės aukštaūgis taip ir liks ant atsarginių suolo.

Nors pats Ch. Boshas tikina nesuprantantis, kodėl „Heat“ jam neleidžia žaisti, Majamio klubo atsakymas buvo trumpas ir aiškus: dėl krešulių, kurie dar vasario mėnesį buvo aptikti 31-erių metų 211 cm ūgio vidurio puolėjo kraujyje, žengti ant parketo Ch. Boshui yra pernelyg pavojinga.

Šį sezoną NBA lygoje Ch. Boshas per rungtynes vidutiniškai pelnė po 19,1 taško ir atkovojo po 7,4 atšokusio kamuolio. Ant parketo reguliariajame sezone jis pasirodė per 53 rungtynes.

Netrukus 24-ąjį gimtadienį švęsiantis 210 cm ūgio J. Valančiūnas prieš 26-erių metų 213 cm ūgio H. Whiteside'ą. Tai – Lietuvos krepšinio aistruolius labiausiai dominanti mikrodvikova Toronto ir Majamio ekipų akistatoje, traukianti ir NBA analitikų dėmesį.

H. Whiteside'as šį sezoną jau užsitarnavo keletą epitetų. Jis – ir NBA blokų karalius (vidutiniškai po 3,4 blokuoto metimo per rungtynes), ir vienas didžiausių lygos blogiukų, nevengiančių pasišvaistyti alkūnėmis ir provokuoti varžovus. Taip pat – jis vienas didžiausių lygos „vaikų“, neretai stebinantis naiviais ir šypseną keliančiais pranešimais.

Jonas Valanciunas' mic'd up segment was just a series of grunts followed by a timeout pic.twitter.com/UuPa3aJ9pl
— Dime Magazine (@DimeMag) May 4, 2016

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)