Ar reveransas, kurį paskubėjo atlikti FIBA spaudžiama Lietuvos krepšinio federacija (LKF), problemą nuo savo pečių permesdama ant Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo, buvo neišvengiamas?

Trečiadienį sprendimą suspenduoti sostinės ekipą, jei pastaroji toliau bendradarbiaus su Eurolygos organizacija, LKF priėmė sulaukusi nedviprasmiškų užuominų apie šeštadienį vyksiantį FIBA vykdomojo komiteto posėdį. Pastarajame esą ketinama išplėsti sankcijas nuo Eurolygos neatsiribojančioms šalims, pašalinant jas iš olimpinių žaidynių ir liepą vyksiančių olimpinės atrankos turnyrų.

Bet ar FIBA neviršija savo kompetencijos, dėl su pačiomis rinktinėmis nesusijusių priežasčių braukydama Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) organizuojamo renginio dalyvių sąrašus?

„Situacija neramina, bet mes galime tiktai laukti, kokie bus sprendimai. Pirmiausia – FIBA, o tuomet – IOC. Varžybų organizavimas olimpinėse žaidynėse yra tarptautinių federacijų atsakomybė, tačiau sprendimus jie būtinai turi derinti su IOC. Todėl toks FIBA grasinimas, mano nuomone, buvo pakankamai skubotas“, – svarstė LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Nepaisant to, LKF iki šiol nė nemėgino per LTOK išsiaiškinti IOC vadovo Thomaso Bacho pozicijos krepšinio kare, kaip ir neieškojo diplomatinio užnugario tarptautinių sporto organizacijų funkcionierių sluoksniuose.

Kita vertus, neformalų olimpinio judėjimo vadovų pritarimą FIBA jau gali būti užsitikrinusi. Tokią mintį perša kategoriškas Europos olimpinių komitetų prezidento Patricko Hickey pasisakymas – airis, kalbėdamas apie Eurolygą, ragino „nužudyti pelno siekiančias organizacijas, bandančias užgrobti sportą“.

Be to, FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas jau beveik dešimtmetį pats priklauso IOC grietinėlei. Šveicaras yra vienas iš devynių dešimčių IOC narių, tarp kurių – įtakingiausi sporto funkcionieriai, bet nė vieno lietuvio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)