Penktadienį viešumoje pasirodė FIBA laiškas, kurį federacija nusiuntė Eurolygos organizacijai. Jame išdėstyti visi reikalavimai, kurių iš Eurolygos nori FIBA.

Skelbiame esminius FIBA reikalavimus ir pasiūlymus:

1) ECA (Eurolygos klubų asociacija) turėtų teisę organizuoti Eurolygą, kaip aukščiausios pakopos turnyrą; 11 su Eurolyga sutartis sudariusių komandų išlaikytų savo A licencijų statusą. Viena vieta varžybose būtų garantuota Čempionų lygos laimėtojams (tuo atveju, jeigu Eurolygoje liktų 16 komandų). Jeigu Eurolygoje būtų daugiau komandų – pavyzdžiui 24, Čempionų lygai turėtų atitekti 4 kelialapiai į turnyrą.

2) FIBA Čempionų lyga turėtų būti antras pagal rangą turnyras Europoje. Komandos į jį patektų atsižvelgiant į rezultatus nacionalinėse pirmenybėse. Skelbiama, kad Čempionų lyga ilgainiui norėtų tapti aukšto meistriškumo turnyru komandoms, kurios neturi Eurolygos A licencijų ir pagal sportinius principus nepateko į Eurolygą.

3) FIBA organizuotų ir FIBA Europos taurės turnyrą, kuris būtų trečios pagal rangą varžybos Europoje.

4) Turnyrų kalendoriai jokiu būdu neturėtų kryžiuotis su nacionalinėms ekipoms skirtų langų grafiku lapkritį ir vasarį, būtina gerbti ir nacionalinių pirmenybių rengėjus. Tai reiškia, kad savaitgaliais negalėtų būti organizuojamos nei Eurolygos, nei Čempionų lygos, nei FIBA Europos taurės varžybos.

5) Visi turnyruose dalyvaujantys klubai privalo išleisti savo žaidėjus į nacionalines rinktines.

6) FIBA, FIBA Europe ir nacionalinės federacijos turėtų dengti visas draudimo išlaidas žaidėjams, kurie žais nacionalinėse rinktinėse, įskaičiuojant ir žaidėjus ne iš Europos.

7) FIBA žada sukurti sistemą, pagal kurią dalis pelno, gauto iš nacionalinių komandų varžybų, atitektų ir klubams, išleidusiems žaidėjus į rinktines.

8) ECA turėtų mokėti metinį solidarumo mokestį, skirtą antros ir trečios pakopos (Čempionų lygos ir FIBA Europos taurės) turnyrų vystymuisi. Tiksli mokesčio suma dar būtų aptarta.

9) FIBA neprieštarautų Eurolygos verslo modeliui ir sutarčiai su IMG organizacija. Taip pat neprieštarautų, jeigu 16 komandų Eurolygos varžybos ateityje būtų išplėstos iki 24 komandų turnyro.

10) FIBA kardinaliai prieštarauja tam, kad Eurolyga toliau bandytų išlaikyti 40 komandų – organizacijos nuomone, tai yra akivaizdus bandymas Europos taurę pervadinti „Eurolygos B“ divizionu ar kažkuo panašiu.

Primename, kad Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu ne kartą yra minėjęs, jog Europos taurės varžybų organizavimo atsisakyti neketina. Būtent tai šiuo metu ir yra didžiausias dirgiklis FIBA organizacijai, vis dar oficialiai neatšaukusiai savo sankcijų daliai pajėgių Europos rinktinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)