„Nors mes priėmėme ne vieną FIBA keltą ultimatumą, situacija vis tiek nėra gera. Ji nėra gera iš esmės. Gali būti, kad viską išspręs tik teismai – reikalas jau pasiekė Europos Komisiją“, – trečiadienio rytą pareiškė J. Bertomeu.

Kol FIBA savo reakcijų apie dvišalį susitikimą nepateikia, siūlome paskaityti įdomiausias ir aktualiausias J. Bertomeu mintis, trečiadienio rytą išsakytas Madrido žiniasklaidai.

Apie situaciją ir derybas. Problema yra ta, kad FIBA nori daryti lygiai tą patį, ką darome mes – organizuoti alternatyvų tarptautinį klubinio krepšinio turnyrą. Aš jiems ir pasakiau: jūs mus įsukote į chaosą. Tada FIBA didiesiems klubams pasiūlė daugiau pinigų, o šie juos atmetė. Tuomet FIBA nusprendė keisti nuomonę ir į primą planą pradėjo kelti sportinius kriterijus. Klubai taip pat į tai nereagavo. Tada prasidėjo gąsdinimai. Apgailėtiniausia, kad į visą šį reikalą buvo įveltos nacionalinės rinktinės ir nacionalinės federacijos. Nors FIBA į pirmą planą kelia sportinį principą, jo dabar apskritai nebelika – juk FIBA konfliktuoja su Eurolyga ir į viską moja ranka. Ir į viską įsuka rinktines.

Apie Lietuvą ir Ispaniją. Logiškai mąstant, negali būti nieko panašaus, kad Ispanija ir Lietuva nevyks į žaidynes Rio de Žaneire. Vietos ten iškovotos, o spaudimas yra taikomas tik norint išgąsdinti mus. Karas gali baigtis tribunoluose? Gali būti visko. Bet ir mes darome viską, kad konfliktas būtų užglaistytas. Priėmėme praktiškai visus FIBA reikalavimus, įskaičiuojant ir langus nacionalinėms rinktinėms, kurie mums atrodo kaip visiškas nesusipratimas. Tai ir yra dabartinio konflikto šaknys. Planas klubinio sezono metu rengti langus rinktinėms nėra gerai apmąstytas. Kam įdomu, kai aukščiausio lygio komandos, be savo NBA žaidėjų, kovoja su B lygio komandomis. Tai kelia tik liūdesį ir nusivylimą. Ir apskritai, FIBA nėra tokia organizacija, kokia yra FIFA, kontroliuojanti viską. Ką ji gali padaryti NBA?
Kiek žinau, Europos Komisijos užklausta FIBA pripažino, kad nebaus klubų lygų ir rinktinių dėl komandų dalyvavimo Eurolygos turnyruose. Ir taip pat buvo priversta pripažinti, kad kiekvienas klubas turi teisę turnyrus rinktis savo nuožiūra.
Jordi Bertomeu, Eurolygos vadovas

Apie federacijų reakciją. Mane nemaloniai nustebino federacijų reakcijos, kurios nusprendė paklusti spaudimui. Nesikreipė nei į teismą, tai pačiai FIBA organizacijai nepasakė, kad taip elgtis negalima. Buvo tik viena federacija – Slovėnijos, kuri uždavė papildomų klausimų. Tačiau jau po trijų dienų tos pačios federacijos prezidentas kapituliavo ir pareiškė, kad su viskuo sutinka. Kodėl FIBA, kuri iki šiol klydo visur, kur tik įmanoma, į pirmą planą kelia rinktines? Mane apskritai nuvylė federacijų reakcija, visos pasidavė. Tačiau taip daro jos, o ne Eurolyga.

Apie federacijų gelbėjimą. FIBA per visą šį procesą pademonstravo keletą veidų. Pradžioje, kai jų paklausėme, ar bus baudžiami Europos taurėje žaidžiantys klubai, FIBA tai panegė, tvirtino, kad viskas priklauso nuo nacionalinių federacijų. Vėliau jų paklausėme, kas nutiks, jei dauguma federacijų klubams paliks teisę rinktis. Jie mums taip pat atsakė, kad nieko apie tai nežino. Tokia situacija kelia juoką, nes visi jau girdėjo, kokį spaudimą patyrė federacijos ir kuo viskas baigėsi.

Kiek žinau, Europos Komisijos užklausta FIBA pripažino, kad nebaus klubų lygų ir rinktinių dėl komandų dalyvavimo Eurolygos turnyruose. Ir taip pat buvo priversta pripažinti, kad kiekvienas klubas turi teisę turnyrus rinktis savo nuožiūra. Kiek žinau, toks atsakymas buvo pateiktas Europos Komisijai, ir jeigu iš tikrųjų taip yra, verdiktas aiškus. Mes iš tikrųjų norime iš ugnies ištraukti nacionalines federacijas ir nežinau, ką prieš Europos Komisijos sprendimą galės padaryti FIBA. Jeigu šios mano žinios yra tikslios, situacija mums palanki.

Apie alternatyvų turnyrą rinktinėms. Kol kas mes to neplanuojame, tačiau jeigu atsiras toks prašymas ir būtinybė, mes galime tai organizuoti. Turime tam pakankamai patirties, nemažai bendravome su pačia FIBA organizacija ir žinome, kaip rengti rimtas varžybas.

Apie absurdišką situaciją. Aš FIBA organizacijos negaliu suprasti. Jeigu „Real“ žaidžia Eurolygoje, tai nieko blogo, tačiau jeigu jau Valensijos komanda žaidžia Europos taurėje, FIBA baudžia Ispaniją. Eurolyga yra legali, o Europos taurė – ne, nors viską rengia ta pati organizacija. Derybos dar nebaigtos, bandysime spręsti situaciją. Panašu, kad be teismų visko baigti nepavyks. O juose galime laimėti, galime ir pralaimėti, tačiau pralaimėjimas prilygtų katastrofai, kadangi griūtų visa sistema. Krepšiniui būtų tik geriau, jei laimėtume konfliktą, tačiau geriausia būtų, jei tas konfliktas apskritai neegzistuotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)