Pagal FIBA patvirtintą naują atrankos į Europos ir pasaulio čempionatus sistemą nuo 2017 metų Europos čempionatai vyks tik kas ketverius metus.

Pasaulio čempionatai nuo 2019 metų bus rengiami priešolimpiniais metais, o atranka į juos bus vykdoma klubų sezono metu per specialias pertraukas, vadinamas „langais“ – kaip ir futbole ar rankinyje.

Kelialapiai į olimpines žaidynes bus dalijami pasaulio čempionate ir per papildomus atrankos turnyrus.

Pagal naują FIBA sistemą, pirmieji atrankos į pasaulio čempionatą „langai“ sutaps su Eurolygos patvirtintu tvarkaraščiu ir Lietuvos krepšinio rinktinė atrankos rungtynes žais tomis pačiomis dienomis kaip Kauno „Žalgiris“.

Eurolyga praėjusį mėnesį išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad neketina varžyti žaidėjų laisvės, todėl vykstant atrankos turnyrams jie galės pasirinkti: padėti savo klubui ar žaisti rinktinėje.

Tokiu būdu sportininkai yra priverčiami patys spręsti dilemą: ar rinktis klubą, su kuriuo sieja profesionalo sutartis, ar ginti gimtosios šalies garbę. Todėl abejotina, ar geriausi krepšininkai prisijungs prie nacionalinių rinktinių atrankos varžybose.

Vadovaujantis Kūno kultūros ir sporto įstatymu, nacionalinė rinktinė – geriausių sportininkų grupė, sporto varžybose atstovaujanti sporto organizacijai, todėl valstybė remia ir skatina Lietuvos rinktinių dalyvavimą ir atstovavimą šaliai svarbiausiose tarptautinėse varžybose.

Pagal naują varžybų sistemą beveik ketvirtadaliu sutrumpėja pasirengimas atrankos varžyboms, tuo pačiu sumažėja žaidėjų fizinis krūvis, o Europos šalių krepšinio mėgėjams atsiranda galimybė namuose stebėti nacionalinių rinktinių varžybas. Tokiu būdu nacionalinėms rinktinėms atstovautų tik geriausi šalies sportininkai, todėl KKSD pritaria FIBA iniciatyvai atrankos į Europos ir pasaulio čempionatus sistemą vykdyti „langų“ principu.

Tačiau KKSD neturi jokių teisinių ir finansinių svertų daryti įtaką privačios bendrovės Eurolygos sprendimams, pažymima pranešime žiniasklaidai.

KKSD nuomone, ginčas tarp Eurolygos ir FIBA turi būti išspręstas susitarimo būdu, kad šalių nacionalines rinktines atstovautų geriausi krepšininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)