Ispanijos dienraštis „El Mundo Deportivo“ paviešino ne vieną faktą, už uždarų durų svarstytą Barselonoje vykusio susirinkimo metu. Tarp 27 susitikime dalyvavusių klubų valdybos narių 11 atstovavo A licencijas turinčioms komandoms, o 16 – klubams, kurie kada nors viliasi patekti į šį turnyrą.

Skelbiama, kad iš neturinčių A licencijų komandų šiame susitikime dalyvavo Malagos „Unicaja“, Valensijos „Basket“, Gran Kanarijos „Herbalife“ (visos – Ispanija), Berlyno ALBA, Miuncheno „Bayern“, Bambergo „Brose Baskets“ (visos – Vokietija), Kazanės „Uniks“, Maskvos srities „Chimki“, Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (visos – Rusija) komandų atstovai, taip pat atvyko Graikijos, Serbijos, Turkijos, Italijos ir Prancūzijos klubų valdybų nariai. Anot lrytas.lt, į Barseloną skrido ir „Lietuvos ryto“ klubo atstovas.

Pasak žurnalisto Jose Ignacio Hugueto, nenorėdama, kad dauguma klubų prisiglaustų po FIBA sparneliu, Eurolyga atvykusiems klubams ėmė šiek tiek nuolaidžiauti ir prakalbo apie tai, kad turnyras, kuriame ateinantį sezoną dalyvaus tik 16 komandų, ateityje gali būti išplėstas iki 20 ar net daugiau ekipų, kas praktiškai mažai kuo skirtųsi nuo dabartinės Eurolygos sistemos.

Modifikuota sistema leistų klubams iš Europos taurės migruoti į Eurolygą, o nacionalinių čempionatų nugalėtojai patektų tik į Europos taurės turnyrą. Tačiau čia iškyla viena problema – Eurolygos pasirašytas kontraktas (10 metų 360 mln. vertės sutartis) su amerikiečių sporto gigante IMG kompanija, kuri milijonus skyrė tik su sąlyga, kad turnyre varžysis 16 pajėgiausių žemyno ekipų. Jeigu Eurolyga užsimanytų didinti komandų skaičių, IMG kompanija gali be didesnių skrupulų nutraukti turnyro rėmimą.

Taip pat paviešintas ir naujojo FIBA Čempionų turnyro lygos modelis. Jis turėtų būti patvirtintas trečiadienio vakarą Šveicarijoje vyksiančio posėdžio metu, o pats turnyras – startuoti nuo kito sezono. Turnyre iš viso dalyvaus 32 komandos: 24 pateks iš nacionalinių pirmenybių, o 8 – per kvalifikacinius turnyrus. Visi klubai bus suskirstyti į keturias grupes po 8.

Į atkrintamąsias varžybas žengs keturios geriausios grupių ekipos. 5-6 vietas užėmusios komandos žais antrame FIBA turnyre, o 7-8 pozicijoje likusiems klubams sezonas bus baigtas. Atkrintamosios varžybos vyks dviejų rungtynių principu, bet vėliau bus surengtas finalo ketverto turnyras. Toks formatas – Eurolygos ir Europos taurės mišinys.

Tai reiškia, kad kiekviena komanda sužais mažiausiai po 14 tarptautinių mačų, o patekusios į finalus – 20.

Artimiausiu metu, remdamasi Šveicarijos teise, FIBA planuoja įkurti įmonę, kurios 50 procentų akcijų priklausys pačiai turnyro steigėjai, o likusieji 50 procentų – turnyre dalyvausiančioms komandoms. Po 5 proc. akcijų gaus pajėgiausių – Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos, Rusijos, Turkijos, Vokietijos ir Kroatijos lygų klubai.

Primename, kad Eurolygos A licencijas turi šie klubai: Stambulo „Anadolu Efes“, Maskvos CSKA, Milano „Emporio Armani“, Barselonos „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“ ir Kauno „Žalgiris“.

Tuo metu apie savo apsisprendimą dalyvauti FIBA turnyruose jau paskelbė Italijos, Prancūzijos ir Turkijos krepšinio federacijos.