Apsikeitė skundais

Dar gruodžio viduryje kilo skandalas, kad Lietuvos krepšinio federacija (LKF) be konkurso 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato bilietų platinimą patikėjo bendrovei „Tiketa“. Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) tokį LKF būdą pasirinkti bilietų platintoją apskundė konkurentai – „Bilietų pasaulis“.

Savo ruožtu „Tiketa“ atsilygino konkurentams ir juos taip pat apskundė VPT. Surašė tarnybai skundą, esą Valstybinis jaunimo teatras savo bilietus be konkurso platinti patikėjo „Bilietų pasauliui“. VPT specialistai aiškinasi, ar teisi federacija, bilietų į Europos krepšinio čempionato rungtynes platintoją pasirinkusi be konkurso.

Įstatymas yra įstatymas

Prekyba bilietais į krepšinio fiestą prasidės tik nuo kovo 1 dienos, todėl aiškintis bilietų pardavinėjimo peripetijas laiko dar yra. Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Jakštas „Panevėžio balsui“ aiškino jau dabar manąs, kad LKF pasirinko neteisėtą kelią, suteikdama išskirtinę teisę krepšinio čempionato bilietus platinti.

„Kuo minėti platintojai geresni už kitus ir kodėl jiems padaryta tokia išimtis? – stebėjosi V. Jakštas. – Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta, kad tokiu atveju turėtų būti skelbiamas konkursas. Juolab kad bilietų platintojai užsidirbs pinigus, o juos užsidirbti nori visos šalyje veikiančios bilietų platinimo įstaigos“.

Pasidarė įdomu, ar, pavyzdžiui, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, jeigu sumanytų samdyti bilietų platintoją, taip pat turėtų skelbti viešą konkursą? To ir pasiteiravome VPT atstovo.

„Jeigu teatras bilietus pardavinėja savo kasose, jokio konkurso skelbti nereikia, nes jie patys yra platintojai. Tačiau jeigu teatras, padedamas platintojų, pardavinėja bilietus į spektaklius šalies miestuose, jie platintojui pasirinkti privalėtų skelbti konkursą, – aiškino V. Jakštas. – Juk bilietų platinimo įstaigos uždirba pinigus už bilietų pardavimą! Todėl skelbti konkursą būtina. Todėl ir sakau, kad ir LKF, norėdama pasirinkti bilietų platintoją Europos vyrų krepšinio čempionatui, privalėjo paskelbti viešą konkursą, o nepasielgti kaip dabar – suteikti išskirtines sąlygas vienai įstaigai tą daryti“.

Platintoją pasirinko FIBA

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas šią situaciją komentavo kiek kitaip. Esą visai ne federacija pasirinko bendrovę, kuri platins bilietus į Europos krepšinio čempionatą.

„Platintojus pasirinko pati „FIBA Europe“, – įtikinamai kalbėjo jis. – „Tiketa“ bilietus platino į krepšinio „U-16“ bei „U-18“ čempionatus, todėl jie žino, kaip dirba ši agentūra. Šituo atveju federacijos nuomonės niekas neklausė – „FIBA“ pati nustatė, kas platins čempionato bilietus“.

Pasmalsavus, ar neturėjo LKF skelbti viešo konkurso bilietų platintojui nustatyti, M. Balčiūnas patikino, kad jokio skandalo susiklosčiusioje situacijoje nėra – tiesiog tarpusavyje nesutaria dvi bilietų platinimo įmonės.

„Be to, kam skelbti konkursą, jeigu LKF bilietų platinimui neišleidžia nė lito? – stebėjosi LKF vadovas. – Kam tada skelbti viešą pirkimą, jeigu nėra ką pirkti? Šis konfliktas užprogramuotas – platintojai nepasidalija bilietų platinimo erdvės“.

Tačiau M. Balčiūnas patikino: jeigu VPT nuspręs, kad reikia skelbti konkursą, jis bus paskelbtas. „Jokios problemos nematome. Konkursus rengti sugebame, nes ne vieną jų buvome suorganizavę“, - sakė LKF atstovas.