„Šiandien sąrašas yra toks, nes kai kurių žaidėjų sveikatos būklė po įtemptų sezonų ir traumų neleis jiems atvykti. Nusprendėme pakviesti žaidėjus, kuriuos norime išbandyti stovykloje nuo pat pradžių ir pasižiūrėti juos bendrame rinktinės kontekste. Šiandien tai yra optimalu, bet truputį skiriasi nuo to, ko norėjome“, – prisipažino D. Adomaitis.

Karjerą baigęs Robertas Javtokas ir Vaidas Kariniauskas net nebuvo įtraukti į išplėstinį 31 kandidato sąrašą, o dar trys olimpiečiai iš jo buvo išbraukti paskutinę akimirką: rinktinei Europos čempionate nepadės trys žalgiriečiai – Paulius Jankūnas, Renaldas Seibutis ir Antanas Kavaliauskas. Pirmasis apie tai paskelbė kiek anksčiau, o apie pastarųjų dviejų sprendimus pranešė komandos vairininkas.

„Abiejų atvejai panašūs. Ypač Renaldas ilgą laiką atstovavo rinktinei. Jie abu yra veteranai ir du metai be poilsio duoda savo – vienas ir kitas turi savų problemų, kurias nori susitvarkyti ir tinkamai pasiruošti kitam sezonui“, – pasakojo 41-erių metų specialistas, atskleidęs, kad toks sprendimas buvo priimtas abipusiu susitarimu.

Visgi kiti du svarbūs rinktinės senbuviai Mantas Kalnietis ir Jonas Mačiulis, dėl kurių galimo atsisakymo žaisti taip pat buvo nuogąstaujama, atnaujintame sąraše yra.

Tačiau kiek nelauktai vėl už borto liko fantastišką žaidimo formą Turkijoje demonstravęs Gediminas Orelikas, jis ir toliau niekaip nesulaukia galimybės save pristatyti rinktinės treneriams. Tiesa, tam yra rimta priežastis.

„Norėjome ir Oreliką su Mockevičiumi matyti pirmoje stovykloje, bet jie abu turi problemų su sveikata. Aš apie tai kalbėti nesu įgaliotas – klauskite jų pačių“, – per daug aiškinti situacijos nepanoro D. Adomaitis.

Netekęs itin svarbių senbuvių ir kelių jaunų talentų jis ėmėsi netradicinių sprendimų – pirmą kartą rinktinės stovyklose apsilankys aukštaūgiai Evaldas Kairys ir Martynas Sajus, taip pat po ilgos pertraukos Palangoje liejantį prakaitą išvysime Martyną Gecevičių.

Pirmasis sąraše atsidūrė ne tik dėl to, kad savo žaidimu sudomino trenerį, bet ir todėl, jog Donatas Motiejūnas dar nėra galutinai apsisprendęs – su NBA klubu sutartį vasarą pasirašyti norintis aukštaūgis galutinį atsakymą pateikti ketina liepos pradžioje.

„Taip, dėl to. Kitas dalykas – Evaldas yra žaidėjas, kuris visada buvo perspektyvus ir arti sutarčių su Lietuvos grandais. Žvelgiant į ateitį ir galvojant apie atrankas, norisi jį ir Sajų išbandyti, pačiupinėti ir pasižiūrėti, kaip jie atrodys rinktinės kontekste“, – situaciją aiškino treneris, kurio manymu, didžiausia šių metų nacionalinės komandos jėga bus po krepšiu.

„Motiejūnas suteiktų daug universalumo, pakeltų ketvirtos pozicijos ūgį – tikrai būtų po krepšiu lygiaverčiai žaidėjai: ir Domantas, ir Donatas. Turėtume gerą ketvirtos pozicijos rotaciją. Aršiausia konkurencija bus trečioje pozicijoje. Ulanovas ir Mačiulis gali taip pat žaisti ir ketvirtoje. Treneriui labai gerai turėti įvairių variantų. O penktoje pozicijoje turime Joną, kuris, net neabejoju bus mūsų lyderis – aplink jį suksis žaidimas“, – pažymėjo D. Adomaitis.

Į pirmąją Lietuvos rinktinės stovyklą kviečiamų kandidatų sąrašas:

Gynėjai

Mantas Kalnietis (Milano „Emporio Armani“)
Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)
Mindaugas Girdžiūnas (Klaipėdos „Neptūnas“)
Adas Juškevičius (Saragosos „Tecnyconta“)
Artūras Milaknis (Kauno „Žalgiris“)
Marius Grigonis (Tenerifės „Iberostar“)
Martynas Gecevičius (Saragosos „Tecnyconta“)

Puolėjai

Mindaugas Kuzminskas (Niujorko „Knicks“)
Jonas Mačiulis (Madrido „Real“)
Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“)
Deividas Gailius (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Domantas Sabonis (Oklahomos „Thunder“)
Donatas Motiejūnas (Naujojo Orleano „Pelicans“)
Evaldas Kairys (Ušako „Sportif“)

Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“)
Artūras Gudaitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Martynas Sajus (Kauno „Žalgiris“)

Į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje lietuviai susirinks liepos 21 dieną, o, vykstant pasirengimo ciklui, sužais 9 draugiškas rungtynes.

Pirmasis kontrolinis mačas vyks rugpjūčio 4 d. Klaipėdoje, kur Lietuvos rinktinė susirems su Lenkijos rinktine, o atsisveikinimo rungtynių metu rugpjūčio 25 d. Vilniuje lietuviai žais su Europos čempionais ispanais.

„Eurobasket 2017“ kovos vyks rugpjūčio 31–rugsėjo 17 dienomis, o lietuviai jas B grupėje pradės varžydamiesi su Italijos, Vokietijos, Gruzijos, Ukrainos ir Izraelio krepšininkais.

Mūsiškiai dėl keturių kelialapių į atkrintamąsias varžybas grumsis ant Tel Avivo „Menora Mivtachim“ arenos parketo, o lemiamiems mūšiams 16 geriausių rinktinių persikels į didžiausią Turkijos miestą Stambulą ir jame įsikūrusią „Sinan Erdem Dome“ areną, kur telpa net 16 tūkst. žiūrovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)