„Spurs“ krepšininkų kamuoliai staiga nustojo kritę į krepšį, nes jie žaidė su agresyvių ir atletiškų žaidėjų komanda, kuri naudojo kietą gynybą. „Grizzlies“ privertė varžovus prarasti kamuolius – o juk, kaip žino kiekvienas krepšinio aistruolis, atkrintamosiose varžybose gynyba svarbiau už puolimą.

„Spurs“ taip pat turėjo pranašumą – į NBA „Šlovės muziejų“ patekusį Timą Duncaną, tačiau jam jau 35-eri metai, todėl nepalenkiamas „Grizzlies“ puolėjas Zachas Randolphas, kuris savo puikiu žaidimu serijoje užsitarnavo naują 70 mln. dolerių vertės sutartį, buvo už jį pranašesnis.

Sutartis Z. Randolphui buvo pasiūlyta ir pasirašyta rungtynių serijos metu (tai precedento neturintis atvejis, ypač turint galvoje, kad „Grizzlies“ yra viena iš nuostolingiausių NBA komandų).

„Spurs“ gretose taip pat žaidžia vieni iš geriausių pasaulio žaidėjų – Manu Ginobili iš Argentinos ir Tony Parkeris iš Prancūzijos. Tačiau „Grizzlies“ turi svarbiausią žaidėją gynyboje – Tony Alleną (jis man atrodė realiausias kandidatas į geriausio metų gynėjo titulą, nors po balsavimo liko ketvirtoje vietoje), kuris neutralizavo M. Ginobilį. Tad serijoje susitiko tik du lygiaverčiai varžovai – T. Parkeris ir Mike’as Conley.

„Grizzlies“ nejaučia spaudimo. Memfio komanda iki tol niekada nebuvo laimėjusi atkrintamųjų rungtynių. Prieš ketverius metus visi iš jų šaipėsi (o ypač „Spurs“ treneris Greggas Popovichius, kai po sudėtingų mainų „Grizzlies“ klube atsidūrė Marcas Gasolis). O dabar visa arena aistruolių buvo liudininkai, kaip pirmą kartą po dešimties metų, kai komanda persikėlė iš Vankuverio (Kanada)‚ „Grizzlies“ skynė pergales atkrintamosiose varžybose.

Kai po vienerių laimėtų ir vienerių pralaimėtų rungtynių serija persikėlė į Memfį, „Grizzlies“ pradžiugino gerbėjus dviem pergalėmis. Jie vos nebaigė serijos penktose rungtynėse, tačiau M. Ginobili aikštelėje darė stebuklus, o naujokas Gary Nealas pelnė tritaškį, išplėšusį pratęsimą. Galiausiai tą mačą laimėjo „Spurs“.

Memfyje vykusiose šeštose serijos rungtynėse, senamiestyje, netoli arenos, susirinko 100 tūkst. žmonių (netoli nuo M. Gibsono gitarų gamyklos ir garsiosios muzikos barų gatvės – Beale Street).

„Šalyje miestas ne visada turėjo gerą vardą. Manau, todėl žmonės ir myli šią komandą. Po tokių serijų žmonės kalba: „Esame aukščiausio lygio miestas. Garsėjame savo komanda“, – teigė „Grizzlies“ puolėjas Shane’as Battieras.

Šeštose rungtynėse T. Duncanas prarado 5 kamuolius iš visos komandos prarastų 11-os, atkovojo 10 atšokusių kamuolių ir pelnė tik 12 taškų. San Antonijaus komanda pataikė tik 5 tritaškius iš 23-ių. Vieną iš 15 metrų įmetė M. Ginobili.

O kaip sekėsi Z. Randolphui, kuris pasirašė 70 mln. dolerių vertės sutartį dar ketveriems metams? 17 iš 31-o taško jis pelnė per ketvirtą kėlinį, o M. Gasolis surinko 13 taškų ir atkovojo 12 atšokusių kamuolių.

Taigi antrame etape „Grizzlies“ belieka įveikti komandą iš mažo miestelio – Oklahomos „Thunder“.

NBA atkrintamųjų varžybų pusfinalių prognozės

Antras atkrintamųjų varžybų etapas prasidėjo sekmadienį. Pateikiu kiekvienos serijos poras ir prognozes.

Rytų konferencija

Bostono „Celtics“ - Majamio „Heat“

Reguliariame sezone „Celtics“ laimėjo trejas iš ketverių tarpusavio rungtynių, o paskutines pralaimėjo – Majamyje, kur sekmadienį („Heat“ pergale - DELFI) ir prasidėjo serijos varžybos.

Ketvirtfinalyje „Celtics“ įveikė Niujorko „Knicks“ rezultatu 4–0, o „Heat“ nugalėjo Filadelfijos „76ers“ – 4–1.

Šioje serijoje viena didžiausių mįslių – ar „Celtics“ žaidėjui Shaquille’ui O’Nealui teks žaisti prieš buvusią komandą, kuri 2006 metų jo dėka pelnė čempionės titulą (tada joje žaidė ir Dwyane’as Wade’as). Dėl įvairių kojos traumų Sh. O’Nealas nuo kovo 1 d. žaidė tik 5 minutes.

„Heat“, net ir su LeBronu Jamesu ir D. Wade’u, prasčiausiai iš visų lygos komandų sekėsi pelnyti taškus lemiamomis akimirkomis (skaičiuojami taškai, pelnyti per paskutines 10 sekundžių, kurie išlygina rezultatą ar atneša komandai pergalę).

„Heat“ rezultatas – 1-as pataikymas iš 16-os, o „Celtics“ - 2-u iš 14-os.

Bostono komandos lyderis Ray’us Allenas pirmo etapo ketveriose rungtynėse su „Knicks“ iš 26-ių tritaškių pataikė 17-a. Pirmame etape L. Jameso taškų vidurkis buvo 24,2, o D. Wade’o – 22,2 taško.

Prognozė: „Celtics“ laimės seriją 4-3.

Atlantos „Hawks“ ir Čikagos „Bulls“

Pirmas pripažinsiu, kad stipriai nuvertinau „Hawks“ pirmo etapo serijoje su Orlando „Magic“. Per daug reikšmės teikiau pernai metų įvykiams – tada antrame etape Dwighto Howardo komanda įveikė „Hawks“ 4–0 (beje, tokių apatiškų žiūrovų, kaip Atlantoje, nebuvau matęs, Atlanta negarsėja, kaip sporto mėgėjų miestas, nors dauguma galėtų sau leisti įsigyti bilietus į varžybas).

„Hawks“ kliovėsi dviem savo didžiausiais padūkėliais – Zaza Pachulia ir Jasonu Collinsu. Jų gynyba buvo puiki – jie privertė D. Howardą net 33 kartus prarasti kamuolį.

Dabar Atlantos komandos laukia susitikimas su „Bulls“ (kuri įveikė Indianos „Pacers“ - 4–1). Geriausias šios komandos žaidėjas yra Derrickas Rose’as, kurį, tikimasi, jau antradienį NBA paskelbs naudingiausiu sezono žaidėju.

„Hawks“ greičiausiai teks žaisti be Kirko Hinricho, nes šeštose rungtynėse jis patyrė rimtą traumą.

Prognozė: „Bulls“ laimės seriją 4-1.

Vakarų konferencija

Los Andželo „Lakers“ - Dalaso „Mavericks“

Po „Lakers“ pralaimėjimo ketvirtose rungtynėse Naujajame Orleane, Kobe Bryantą išnešė su neštuvais. Tą vakarą jis pažadėjo pasveikti ir žaisti kitose rungtynėse. Krepšininkas tesėjo žodį ir per 29 kitų rungtynių minutes pelnė 19 taškų. Tada ketvirto kėlinio pabaigoje „Lakers“ panaikino 9 taškų deficitą ir laimėjo penktas serijos rungtynes 16-os taškų persvara.

Šeštose serijos rungtynėse Naujajame Orleane „Lakers“ įveikė „Hornets“ 18-os taškų pranašumu. Šiose rungtynėse K. Bryantas pelnė 24, Andrew Bynumas – 18, Pau Gasolis – 14, o Lamaras Odomas – 14 taškų.

Tebemanau, kad „Lakers“ taps čempione (tai būtų trečias kartas iš eilės), tiesa, „Mavericks“ – stiprūs varžovai.

Pirmame etape Dirko Nowitzki pelnytų taškų vidurkis – 26,3 taško (trečias po Kevino Duranto ir D. Rose’o). Prieš tai „Mavericks“ įveikė Portlando „Trail Blazers“ - 4-2.

Komandoje žaidžia bene daugiausiai krepšinio veteranų – Jasonas Kiddas, Jasonas Terry, Shawnas Marionas ir Tysonas Chandleris. Svarbiausia jiems bus rasti atsvarą K. Bryantui. Mažai tikėtina, kad geriausias „Mavericks“ gynėjas Caronas Butleris grįžtų į aikštę po sausio 1 d. patirtos traumos (jam trūko kelio sausgyslė).

Geriausia intermedija bus kandžios „Lakers“ trenerio Philo Jacksono ir „Mavericks“ savininko Marko Cubano replikos.

Praeityje M. Cubanas yra pavadinęs Ph. Jacksoną ekscentriško „Lakers“ savininko patrauklios dukters Jeannie Buss žaisliuku. Na, o Ph. Jacksonas vadina M. Cubaną peraugusiu vaiku su didžiuliu ego ir stora pinigine, kurią šis atsitiktinai prisikimšo dešimto dešimtmečio viduryje (per technologijų rinkos spekuliacijų karštligę), pardavęs nedidelę interneto kompaniją.

Prognozė: „Lakers“ laimės 4-3.

Oklahomos „Thunder“ - Memfio „Grizzlies“

Jau apžvalgos pradžioje daug rašiau apie „Grizzlies“, tik nepaminėjau, kad jie net ir be geriausio savo puolėjo Rudy Gay'aus (šį sezoną jis nežaidžia dėl peties traumos) įveikė viena geriausių komandų laikomą „Spurs“.

Kitas reikšmingas faktorius – besiginančio krepšininko, kurį „Thunder“ paskirs žaisti prieš Z. Randolphą, pajėgumas. Pirmame etape „Thunder“ įveikė Denverio „Nuggets“ - 4–1.

Kas pernai vasarą per pasaulio krepšinio čempionatą matė, kaip žaidė K. Durantas, galėjo suprasti, kad dėl ūgio ir rezultatyvumo prieš jį bus sunku apsiginti. Manau, K. Durantas „grizliams“ bus per kietas riešutėlis.

Prognozė: „Thunder“ laimės 4-1.

Trumpai apie autorių

Chrisas Sheridanas NBA temomis rašo pastaruosius 16 metų. Šiuo metu jis yra vieno didžiausių JAV sporto žiniasklaidos kanalų ESPN apžvalgininkas NBA ir tarptautinio krepšinio temomis.

Atsiliepimus autoriui galima rašyti:

http://twitter.com/CSheridanESPN arba elektroniniu paštu chrissheridannba@gmail.com.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją