Australijos krepšinio federacija antrą sezoną Lietuvoje rungtyniaujantį aukštaūgį įtraukė į 17 nacionalinės komandos kandidatų sąrašą, kurie kviečiami į birželio mėnesį prasidėsiančias rinktinės treniruočių stovyklas. Rugpjūtį Australijos rinktinė pradės kovas Okeanijos šalių čempionate, kurio nugalėtoja iškovos teisę dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse. „Didžiausias mūsų varžovas – Naujoji Zelandija, todėl šis čempionatas mums bus itin svarbus“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino B>Goorjianas.

Praėjusią vasarą M.Nielsenas buvo kviestas atstovauti nacionalinei savo šalies ekipai Japonijoje vykusiame pasaulio čempionate, tačiau dėl milžiniškos draudimo sumos apsivilkti Australijos rinktinės marškinėlių aukštaūgiui nepavyko – šalies krepšinio federacija nerado pakankamai lėšų sumokėti krepšininko draudimui. Tuomet M.Nielseno sveikatos draudimo kaina buvo didesnė, negu kartu sudėjus visų likusių 11 žaidėjų, įskaitant ir NBA lygoje rungtyniaujantį Andrew Bogutą.

Į Lietuvą atvykęs Australijos rinktinės strategas B.Goorjianas tvirtino, kad M.Nielseno draudimo suma ir šiemet bus gerokai didesnė negu kitų žaidėjų, tačiau, pasak trenerio, žaliojo žemyno krepšinio asociacija dės visas pastangas, kad puolėjas apsivilktų nacionalinės komandos marškinėlius.

– Koks jūsų kelionės tikslas?, – „BasketNews.lt“ paklausė B.Goorjiano.

– Atvykau aplankyti Matthew Nielseno. Per pasaulio čempionatą Japonijoje Matthew mums padėti negalėjo, tačiau jis mūsų rinktinei labai svarbus. Labai noriu, kad vasarą jis mums padėtų. Su Matthew praleidau gerą pusdienį, pamačiau, kaip jam čia sekasi. Kokie įspūdžiai? Labai geri. „Lietuvos rytas“ – garsi ir profesionali ekipa, ji man suteikė galimybę pasisemti šiek tiek žinių (rodo į DVD diską, kuriame įrašytos „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ rungtynės, – Red.).

– Praėjusią vasarą žaisti rinktinėje M.Nielsenas negalėjo dėl draudimo problemų. Ar šįkart jų neiškils?

– Kol kas jų išspręsti nepavyko, tačiau šiuo klausimu dirba atsakingi žmonės. Manau, kad Australijos krepšinio asociacija padarys viską, kad Matthew galėtų žaisti rinktinėje. Praėjusiais metais, išvydę draudimo sumą, buvome baisiai nustebę, todėl šiais metais mūsų nustebinti nebeturėtų. Vis dėlto tikimės, kad tai nebus tokie skaičiai, kokius išvydome prieš metus.

– Kiek svarbus yra M.Nielsenas Australijos rinktinei?

– Jis yra labai svarbus žaidėjas, tačiau ne vien dėl gerų krepšinio įgūdžių. Jis dega noru žaisti rinktinėje, o tokie žaidėjai yra itin naudingi. Matthew yra vienas labiausiai patyrusių mūsų krepšininkų, o be jo ir Davido Anderseno - nė vienas mūsų žaidėjas nerungtyniauja Europoje. Tai yra itin didelis privalumas, nes tarptautinėse varžybose (pasaulio čempionate ir olimpinėse žaidynėse – Red.) turime kovoti prieš Europos komandas. Jis pažįsta žaidėjus, žino, koks krepšinio stilius propaguojamas čia ir mums savo žiniomis labai padeda. Tai itin svarbus žaidėjas, kuris man labai padeda rengiantis rungtynėms.

– M.Nielsenas rodo didelį norą ginti rinktinės garbę?

– Taip, jis labai nori apsivilkti Australijos marškinėlius. Jis buvo nepaprastai nusiminęs praėjusiais metais, ne ką mažiau liūdėjau ir aš. Per pasaulio čempionatą mes neturėjome nei M.Nielseno, nei D.Anderseno (Maskvos CSKA klubo vidurio puolėjas gydėsi traumą - Red.). Tai svarbiausi mūsų rinktinės žaidėjai, o be jų tapome žemesni net už kinus. Aukštaūgiai – stipriausia mūsų rinktinės grandis, o mes negalėjome ja pasinaudoti taip, kaip tikėjomės.

– Į Europą atvykote susitikti tik su M.Nielsenu?

– Iš Vilniaus vyksiu į Maskvą aplankyti D.Anderseno, o vėliau skrisiu į Milvokį, kur susitiksiu su A.Bogutu. Stebiu savo žaidėjus, žinau, kaip jiems sekasi, kokia jų sportinė forma. Svarbiausias mūsų tikslas – per rugpjūtį vyksiantį Okeanijos šalių čempionatą įveikti Naująją Zelandiją ir iškovoti kelialapį į Pekino olimpines žaidynes.

Iš JAV grįšiu namo ir dirbsiu su jaunaisiais krepšininkais, kurie yra antroje nacionalinės rinktinės kandidatų grupėje. Kelionės iš Australijos yra labai tolimos, jose tenka sugaišti daugiau nei parą, tačiau čia aš daug nuveikiau.