Dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijoje „Krepšinio žvaigždė ištarė: „Rinktinei – ne“, kurioje buvo spausdinamas nacionalinės vyrų komandos lyderio Arvydo Macijausko interviu, šis teigė, kad neatstovaus ekipai, kol joje vyraus netvarka. Krepšininkas pažėrė kaltinimų laviną Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovui Algimantui Paviloniui, ekipos strategui Antanui Sireikai, rinktinės gydytojui Robertui Narkui.

Rėžė iš peties

Kalbėdamas apie komandos vadovavimą A.Macijauskas teigė, kad pasaulio krepšinio čempionate Japonijoje komanda neturėjo ne tik žaidimo braižo, bet ir stipraus vadovavimo. „Pasaulio čempionate visi lakstėme iš vieno kampo į kitą, nesuprasdami, kas vyksta aplinkui. Aš manau, kad niekas nežinojo, ką daryti. Visi lakstė iš kampo į kampą. Nesakau, kad čia trenerių ar kitų žmonių kaltė. Bet visiems skaudu“, „...Aš apskritai save sunkiai įsivaizduoju žaidžiantį rinktinėje. Kad ir kaip mylėčiau Lietuvą, sirgalius... Man sunku ištarti tuos žodžius, bet turbūt tai buvo paskutiniai mano metai rinktinėje“, „...Ilgai tylėjau, o kažkas turi pasakyti tiesą“, „...situacija rinktinėje keistina. Aš labai priešiškai nusiteikęs“, – „Lietuvos rytui“ teigė A.Macijauskas.

Apie rinktinės rėmimo fondo vadovo A.Pavilonio veiklą prabilęs žaidėjas konstatavo, kad atėjo laikas sudėlioti visus taškus.

„Man sunku komentuoti, bet ten – visiška netvarka“, „... jei kuris nors žaidėjas pasakytų teisybę, nukentėtų labai daug galvų. Iš rinktinės kristų daug žmonių“, „... neaišku, ką kiti žmonės veikia rinktinėje, o gauna po 10 tūkst. litų. Nenoriu įgelti Algimantui Paviloniui, bet man keista. Nežinau, kokį universitetą turi baigti, kad Lietuvoje iš dalies valstybės finansuojamame darbe oficialus atlyginimas būtų 10 tūkst. Lt“, – kalbėjo krepšininkas.

Šiuo metu traumą besigydančiam krepšininkui užkliuvo ir rinktinės gydytojų darbas. A.Macijauskas teigė, kad ekipoje nesirūpinama į komandą atvykstančių sportininkų sveikata.

Prieš pasaulio čempionato pradžią A.Macijauskas skundėsi kojos skausmais, tačiau niekas į tai nekreipė dėmesio. Žaidėjas pats darė kojos magnetinį rezonansą, po kurio paaiškėjo, kad jam plyšęs kojos raumuo. „Aš už savo pinigus nuvažiavau ir pasidariau tyrimus. Nesvarbu, kiek tai kainuoja. Bet manau, kad sumokėti kelis šimtus litų už magnetinį rezonansą nėra dideli pinigai“, „... bet apie rinktinės daktarą geriau patylėti“, – kalbėjo gynėjas.

Baigdamas interviu A.Macijauskas teigė, kad važiuoti į rinktinę nebėra jokio noro. „Negaliu važiuoti į netvarką. Žinau, kad dauguma rinktinės žaidėjų galvoja tą patį. Reikia tai pasakyti“, – sakė krepšininkas.

Išsakyti A.Macijausko kaltinimai sudrebino Lietuvos krepšinio visuomenę.

Visus A.Macijausko posakius kaltinamieji atmetė ir beveik vieningai nusprendė, kad sportininkui šiuo metu, švelniai tariant, emocinis lūžis.

Pavargo emociškai

Lietuvos rinktinės treneris 50-metis Antanas Sireika, šiuo metu dirbantis Tatarstano sostinėje Kazanėje su „Uniks“ klubu, L.T. dienraščiui teigė, kad krepšininko pasisakymai apie žaidimo kokybę Japonijoje – tik A.Macijausko samprotavimai. „Čia yra jo nuomonė, – sakė strategas. – Žaidėjas metus nežaidė krepšinio, jam Japonijoje sekėsi tikrai prastai. O dabar dar ta trauma Graikijoje. Man peršasi išvada – žaidėjas yra pervargęs emociškai“.

Paklaustas, kaip reagavo į tai, jog krepšininkas atsisakė ateityje atstovauti Lietuvai, A.Sireika teigė, jog tai yra žaidėjo apsisprendimas. „Į jokius krepšinio užkulisinius žaidimus nesikišu. Tai, kas dabar vyksta Lietuvos krepšinyje – ne mano reikalas. Aš tik vykdytojas. Treniruoju rinktinę, ir tiek“.

Kamuoja abejonės

Kodėl A.Macijauskas nežais nacionalinėje komandoje? Šis klausimas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovą A.Pavilonį vakar kamavo labiau, nei akivaizdžiai įvardyti A.Macijausko priekaištai dėl užkulisinių krepšinio žaidimų. „Gal mes jam skiriame per mažai dėmesio? Gal ir man reikėjo A.Macijauskui kartkartėmis paskambinti? Iškart po publikacijos bandžiau pasikalbėti telefonu su krepšininku, bet to padaryti nepavyko“, – aiškino pašnekovas. Žaidėjo mestų kaltinimų dėl netvarkos komandoje ir per didelio atlyginimo A.Pavilonis nekomentavo. „Negražu kalbėti apie tai, tiksliai neišsiaiškinus, kodėl A.Macijauskas apie tai prabilo“, – aiškino savo išsisukinėjimais nuo konkrečių klausimų pastaruoju metu garsėjantis krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas.

A.Macijauskas – milijonierius

„Nėra čia apie ką kalbėti. Neturiu ką pasakyti“, – taip į A.Macijausko mestus kaltinimus reagavo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ ekipos gydytojas R.Narkus. Medikas kategoriškai atmetė visus žaidėjo kaltinimus.

Pasak R.Narkaus, rinktinės gydytojai rūpinasi kiekvienu krepšininku ir suteikia visas reikalingas procedūras. „Buvo atvejis, kai pernai A.Macijauskas pats persišvietė koją. O paskui pareiškė: Ką, ar aš ne milijonierius? Galiu juk sau tai leisti“, – prisiminė komandos gydytojas, tačiau iškart pabrėžė, kad ir tą sąskaitą rinktinės rėmimo fondas apmokėjo. „Už krepšininko kažkas stovi ir juo gudriai manipuliuoja. Visos kalbos apie traumą ir jos negydymą – visiška nesąmonė. Įdomu, kam čia galėtų būti naudinga? Vienas Dievas parodys, kaip visa ši A.Macijausko užvirta košė pasibaigs“, – mistiškai pokalbį pabaigė R.Narkus.

Arba aš – arba jie

Tik vienas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas sutiko su A.Macijausko išsakyta kritika.

„Aš jau anksčiau kalbėjau, kad rinktinėje vyksta blogi dalykai. A.Macijausko žodžiai tik patvirtino, jog kalbos apie slogią atmosferą rinktinėje – ne iš piršto laužtos. Reikia keisti komandos strategus, neaplenkiant ir rinktinės fondo vadovo. Rinktinėje vyrauja chaosas“, – aiškino LKF prezidentas V.Garastas.

Jis taip pat priminė savo tezes, jog nacionalinė ekipa yra tapusi pereinamuoju kiemu ir joje nebėra tvarkos. „Krepšininkų žmonos ir jų šuniukai atvyksta į rinktinės stovyklas, tačiau žaidėjai nelinkę padėti Lietuvos ekipai dėl komandos vadovų ir trenerių personalijų. Greitai viskas pasikeis. Nenurimsiu tol, kol rinktinėje įsivyraus tvarka. Sakau jums tai atsakingai – arba jie visi pasitrauks iš savo postų, arba aš atsistatydinsiu iš LKF prezidento pareigų“, – kalbėjo V.Garastas.