17-metis A. Velička antradienio vakarą Samsuno mieste pataikė vieną efektingiausių metimų Lietuvos krepšinio istorijoje, o Rimanto Grigo auklėtiniai ant menčių paguldė Rusijos bendraamžius (82:81).

Kaip po rungtynių teigė pats „Barcelona“ ekipai atstovaujantis gynėjas, pataikyti tokį tritaškį jam padėjo Dievas. Ir iš tikrųjų, 5 komandos pelnyti taškai per paskutines 3,2 rungtynių sekundes – retas atvejis krepšinyje. Ir dar rečiau tokiu būdu pavyksta išplėšti pergalę.

Rusijos rinktinės treneris Igoris Gračiovas po fatališkai jo komandai susiklosčiusios pabaigos trumpai spustelėjo ranką oponentui R. Grigui, Lietuvos krepšininkai aikštės kampe užgriuvo mačo herojų A. Veličką, o dalies bendraamžių rusų akyse suspindo ašaros.

„Tai pralaimėjimas pačiu apmaudžiausiu būdu“, – antradienio vakarą konstatavo „Rossiskaja Gazeta“ žurnalistas Vladimiras Iljinas, pripažįstantis, kad A. Veličkos metimas buvo toks, po kurio atsigauti jauniems krepšininkams bus labai nelengva.

Dar labiau šį epizodą mistifikuoja buvęs „Sport-Express“ žurnalistas Vladimiras Možaicevas, šiuo metu dirbantis Life.ru portale.

„Rusijos rinktinė pralaimėjo praleidusi metimą iš aikštės vidurio“, – rašo jis, prie A. Veličkos žygdarbio „pripliusuodamas“ dar keletą papildomų metrų.

Jo teigimu, Rusijos rinktinė pralaimėjo jau laimėtas rungtynes, o lietuviai sugebėjo išsisukti gudriai išprovokavę vieno iš rusų lyderių Michailo Andrianovo nesportinę pražangą.

„Kai po netaiklaus lietuvių metimo M. Andrianovas atkovojo kamuolį, atrodė, kad rungtynės jau laimėtos. Tačiau lietuviai sugebėjo atlikti taktinę pražangą ir padarė tai taip šiurkščiai, kad pastarasis užsimojo atsakyti. Arbitras skyrė abipusę pražangą, o kas įvyko toliau – matė visi, – rašo life.ru. – M. Andrianovas pataikė vieną baudą, Arnoldas Kulboka – abi, o A. Velička sugebėjo sulig sirena pataikyti lietuvius į pusfinalį išvedusį tritaškį. Faktas, kad Rusija pralaimėjo Lietuvai tiesiog fantastišku būdu, pirmaudama 4 taškais likus žaisti 4 sekundes. “

„Znak.ru“ įvykius Samsune apibūdina kaip „Turkišką trilerį su tragiška pabaiga“ Rusijos rinktinei. Taip pat pažymima, kad susitikimo pabaigoje lietuviai (jeigu konkrečiau – Tadas Sedekerskis) sugebėjo išprovokuoti M. Andrianovą, o mačo finišas Rusijos rinktinei buvo tiesiog fatališkas.

„Mačo pabaiga buvo sėkminga Lietuvai. A. Velička sulig sirena viena ranka pataikė tritaškį iš 11-12 metrų atstumo, taip užkirsdama kelią Rusijai į pusfinalį“, – konstatuoja Championat.ru.

Bet kuriuo atveju, Rusijos jaunių rinktinei, kurios trenerių štabe yra ir buvęs garsus šios šalies nacionalinės rinktinės žaidėjas Zacharas Pašutinas, pirmenybės dar nėra baigtos.

Rusai tęs kovą dėl 5-8 vietų ir trečiadienį 13.00 val. pradės rungtynes su Ispanijos rinktine. 5-a vieta čempionate suteikia teisę vykti į 2019-ųjų pasaulio jaunių (U-19 čempionatą).

Tuo metu Lietuvos rinktinė 17.30 val. stos į pusfinalio mūšį su Vokietijos krepšininkais. Kitame pusfinalyje 19.45 val. susitiks Prancūzijos ir Italijos aštuoniolikmečiai.

Dramatiška rungtynių atomazga – nuo 1:50:00 įrašo min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)