Antrąjį kėlinį kauniečiai pralaimėjo 3:25! Šiame ketvirtyje net 14-a iš eilės svečių atakų buvo tuščios. Taip, negalavo Mantas Kalnietis, bet tai – ne pasiteisinimas. Jei „Žalgiris“ žaistų su „Golden State Warriors“, toks rezultatas gal ir būtų dėsningas. „Lokomotiv Kuban“ – galinga komanda, bet su ja namie Kauno ekipa kovėsi kaip lygi su lygia. Penktadienį „Žalgiris“ buvo panašus į kiemo komandą.

Nebeplėtosiu minties, kad Lietuvos čempionai neatidavė visų jėgų, per anksti nuleido rankas. Apie tai kalbėjo ir Gintaras Krapikas. Daugiau dėmesio skirsiu kauniečių žaidimo taktikai, kuri vėl, kaip ir Atėnuose, buvo neefektyvi.

Eilinį kartą žalgiriečiai rungtyniavo kaip garbaus amžiaus veteranai – jokio bėgimo, jokio greitojo puolimo. O lėkti į priekį Kauno ekipoje tikrai yra kam. „Žalgirio žaidėjai stabdo arklius ir tada, kai aikštėje būna žemesnis greitesnis penketas ir kai pavyksta atkovoti kamuolį po savuoju krepšiu.

Žaibiškos kontratakos penktadienį būtų vienas iš vaistų prieš geriausiai besiginantį Eurolygos klubą. Kitas liūdnas dalykas, kad svečiai per pirmąjį kėlinį apskritai nemetė nė vieno tritaškio. Pirmasis tolimas metimas (netaiklus) buvo atliktas antrojo ketvirčio viduryje, pirmoji sėkminga tolima ataka – trečiojo kėlinio pradžioje!

O tolimos bombos galėjo būti vienas svaresnių žalgiriečių argumentų, nes baudos aikštelėje kauniečių laukė atletiški, šoklūs, stogų sugebantys pridalyti oponentų priekinės linijos krepšininkai. Aišku, stipriausia Lietuvos ekipa šį sezoną neturi supersnaiperių, bet daugelis žaidėjų tikrai nėra grėbliarankiai.

Manau, vėl per daug buvo žaidžiama per Paulių Jankūną. Jis neblogai rungtyniauja nugara į krepšį, bet P. Jankūnas – juk ne Hakeemas Olajuwonas. Pauliaus, taip pat Edgaro Ulanovo „centravimas“ vis dažniau neduoda efekto. LKL čempionų žaidimas tada pasidaro lengvai nuspėjamas varžovams. Taip rungtyniaujant prastėja ir lėtėja kamuolio judėjimas, puolimas tampa statiškas. Štai E. Ulanovas Eurolygoje aikštėje praleidžia 24 minutes, renka vos po 2,4 taško, o iš dviejų taškų zonos atakuoja daugiau nei kukliu 27,8 proc. taiklumu.

Nors po priešininkų krepšiu buvo grėsmė gauti bloką ar mesti per rankas, vis tiek reikėjo daugiau prasiveržimų. Tokiu būdu buvo galima paįvairinti puolimą. „Žalgirio“ krepšininkai (P. Jankūnas) pirmą kartą prie baudos metimų linijos stojo tik 18-ąją minutę! Iš viso svečiai metė 6 baudas, oponentai – trigubai daugiau.

Manau, kad gal reikėjo pabandyti kurį laiką išsiversti ir be Iano Vougiouko, ir be Roberto Javtoko (ypač tada, kai aikštėje nebuvo tipiško „centro“ Kyrylo Fesenkos) Turbūt G. Krapikas baiminosi, kad rungtyniaujant su dviem sunkiaisiais puolėjais bus smarkiai pralaimėta kova po krepšiais. Ko gero, be reikalo. P. Jankūnas puikiai moka atitverti savo žmogų, o Brockas Motumas bei Siimas-Sanderis Vene yra šoklūs, atletiški žaidėjai.

Nors I. Vougioukas pelnė 15 taškų, bet dėl jo nejudrumo „Žalgiris“ praleido daugiau. Jis, taip pat R. Javtokas dažnai negali bent trumpam pristabdyti varžovų antrosios linijos krepšininkų, kai jiems užtvaras stato aukštaūgiai. Tokiose situacijose kauniečių gynyboje nuolat atsiverdavo skylės. Žalgiriečių vidurio puolėjams nuolat reikėjo pagalbos, o tada tai vienas, tai kitas oponentas likdavo laisvas prie tritaškio linijos. Be to, Lietuvos komanda gynėsi itin pasyviai ir vangiai. Nė vienas žaidėjas nesurinko 4 pražangų, po 3 pražangas užsidirbo vos du krepšininkai.

Kita vertus, galima iš dalies suprasti G. Krapiką. Jei ne I. Vougioukas, kauniečiai vakar galėjo nesukrapštyti ir 40 taškų. „Žalgiro“ antroji linija isštenėjo 4 taškus iš 50-ies!

Kauno komanda turi nemažai derinių, tačiau jie neretai nebūna efektyvūs kai kuriems žaidėjams. Spėju, kad „Žalgirio“ krepšininkai puldami jaustųsi komfortabiliau, jei tų derinių būtų mažiau ar jie taptų paprastesni, o žaidėjai gautų daugiau laisvės ir galimybių užsisimti laisva kūryba.

G. Krapikas rinktinėje ilgai dirba kartu su Jonu Kazlausku ir natūralu, kad iš pastarojo perima kai kuriuos dalykus. Galbūt dėl to „Žalgiris“ žaidžia lėtą pozicinį krepšinį be didesnės improvizacijos. Tačiau J. Kazlauskas sugebėjo persiorientuoti, ypač antroje Europos čempionato pusėje, kai mūsų šalies nacionaline komanda iš vaikštančios virto spračiai bėgančia. Ir nebeliko reikalavimo nuolat griežtai žaisti pagal derinius.

Nemažai Lietuvos krepšinio aistruolių po fiasko Krasnodare reikalauja G. Krapiko skalpo. Ar jie teisūs? Mano galva, „Žalgiro“ strategas gali ištaisyti klaidas ir tapti lankstesnis. Kauniečiai dar nieko neprarado – išsaugo gerus šansus patekti į „Top 16“. Prisiminkime, kap šį sezoną graudžiai atrodo Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“. O juk šių klubų piniginė, ypač Ispanijos ekipos, nepalyginamai storesnė nei žalgiriečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)