Ir tai matoma plika akimi: jeigu anksčiau atrodydavo, kad 23-ejų lietuvis vos telpa į savo marškinėlius, tai dabar šie, jam bėgant per aikštelę, plevėsuoja. Negana to, ant parketo 213 cm ūgio Joną sirgaliai mato greitesni, staigesnį ir žymiai pavojingesnį po krepšiais.

To priežastis – „Raptors“ medicinos personalo pasiūlymas aukštaūgiui iš savo mitybos išbraukti kelis produktus. Ir sprendimas pasiteisino: JV dabar puikiai žaidžia tiek puolime, tiek gynyboje.

Verta pažymėti, kad balandžio mėnesį J. Valančiūnas per kiekvienas rungtynes vidutiniškai atlieka rekordiškai daug – net 2,8 – bloko. Be to, išaugo ir jo minučių skaičius aikštėje.

„Pakeičiau savo mitybą. Nebevalgau greito maisto. Stengsiuosi laikytis kuo toliau nuo sausainių, saldainių ir visų desertų, – žurnalistams savo paslaptį atskleidė lietuvis. – Turiu vengti cukraus ir rinkdamasis gėrimus – jokių sulčių, vaisvandenių... Numečiau svorio ir jaučiuosi gerai. Būdamas aikštėje jaučiuosi kitaip.“

JV pripažino, kad tai ypatingai jaučiasi, kai jam tenka nuolat bėgioti iš vienos aikštės pusės į kitą.

„Nebesijaučiu toks pavargęs – jaučiuosi geriau“, – pridėjo centras iš Lietuvos.

Besikeičiančioje NBA strategijoje penketai aikštėje mažėja, todėl tradiciniai centrai tampa retenybė. Ir būtent dėl to J. Valančiūnas priėmė protingą sprendimą – šiuolaikiniame krepšinyje jis turi būti greitakojis, turėti daugiau ištvermės ir gebėjimą šokti aukščiau bei greičiau.

Tiesa, tokių permainų pasekmė gali būti sumažėjusi jėga, kuri sumažintų galimybę pristabdyti senosios mokyklos atstovus tokius kaip Dwightas Howardas ar Marcas Gasolis. Tačiau pats JV sako, kad su tokia problema jis nesusidūrė.

„Kai netenki riebalų, raumenų neprarandi, todėl jėga išlieka, – neabejojo lietuvis. – Esi lengvesnis, bet turi tiek pat jėgos ir tuo pačiu esi mobilesnis, todėl svorio metimas yra naudingas.“

Šis, jau ketvirtasis, sezonas NBA J. Valančiūnui – geriausias karjeroje. Centras per kiekvieną mačą vidutiniškai renka 12,7 taško, 9,1 atkovoto kamuolio ir 1,3 bloko.

O tai davė saldžių vaisių ir visai „Raptors“ (56/24) komandai, kuri jau iškovojo rekordinį pergalių skaičių ir užtikrintai rikiuojasi antroje Rytų konferencijos vietoje. Iki reguliariojo sezono pabaigos Kanados ekipai liko sužaisti dvejas rungtynes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)