„J. Valančiūnas žaidė tarsi W. Chamberlainas ir išgelbėjo „Raptors“, „J. Valančiūnas – tai Baltijos W. Chamberlainas“ – tokios skambios antraštės papuošė pasaulio spaudą po antrųjų serijos rungtynių, per kurių vien pirmą kėlinį JV pelnė 13 taškų ir sugriebė 7 kamuolius, o per pirmus du surinko ir dvigubą dublį (19 taškų ir 10 atkovotų kamuolių).

Prieš trečiąjį Rytų konferencijos ketvirtfinalio serijos mačą, kuris vyks naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, į šiuos palyginimus dėmesį atkreipė ir „Raptors“ žaidimą išsamiai nušviečiančio „Toronto Sun“ portalo apžvalgininkas Frankas Ziccarelli, pažymėdamas, kad kai kai kurie epitetai J. Valančiūnui žarstomi gal kiek per anksti.

„Po pirmųjų dvejų „Raptors“ rungtynių, kuriose J. Valančiūnas demonstravo patį geriausią savo krepšinį, pasigirdo vis daugiau kalbų, kad lietuvis – tai antrasis W. Chamberlainas. Taip, švelniai tariant, jo prigimtis žvėriška. Tačiau šiandieniniame pasaulyje, kuriame naujienų srautas yra nepertraukiamas ir pateikiamas išnarstytas iki kaulelio, neretai įžvalgos daromos kiek per anksti bei neatlieka tikrosios savo misijos“, – rašo „Toronto Sun“.

Visgi apžvalgininkas pažymi, kad pagyros aukštaūgiui iš Lietuvos žeriamos tikrai ne veltui.

„Negalima paneigti, kad J. Valančiūnas pastarosiose rungtynėse savo žaidimo lygį pakėlė beveik iki paties P. George'o (206 cm ūgio „Pacers“ puolėjas, – Krepšinis.lt) demonstruojamo krepšinio lygmens. Prieš trečiąsias rungtynes J.V. tiesiog yra antras geriausias serijos žaidėjas po P. George'o. Jį, kaip ir P. George'ą, sustabdyti sunku. Tačiau skirtingai nei P. George'as, J. Valančiūnas vis dar nėra galutinai susiformavęs žaidėjas“, – pažymi apžvalgininkas.

Anot jo, Toronte tikimasi, kad J. Valančiūnas vieną dieną taps pačia svarbiausia figūra „Raptors“ žaidimo schemose – žengs ant parketo lemiamu momentu, kai reikės apsiginti, ims drąsiai atakuoti iš toliau ir, svarbiausia, pataikys tuos metimus.

„Kiekvienas, kuris pakankamai ilgai domisi „Raptors“ gyvenimu, jums pasakys, kokią didelę įtaką jam daro buvęs NBA vidurio puolėjas Jackas Sikma (NBA čempionas 1979 m., 7 kartus „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis, – Krepšinis.lt), dirbantis su lietuviu. Kartu jie laiką leido ir trečiadienį, kuomet „Raptors“ ruošėsi išvykai į Indianapolį.

J. Sikma buvo tipinis puolančiojo tipo aukštaūgis, subtiliai besijaučiantis prie krepšio, išnaudojantis savo pėdų darbą ir minkštą prisilietimą prie kamuolio. Taip pat jis turėjo metimą, kurio blokuoti buvo praktiškai neįmanoma. Geriausias būdas sutrukdyti J. Sikmai būdavo bandymas uždengti jam veidą ranka.

J. Valančiūnas dar nėra toks pavojingas kaip J. Sikma puolime, tačiau krepšinio pasaulis į Joną kreipia vis didesnį dėmesį, kuris tik augs serijai intensyvėjant ir pasiekus piką“, – pasakoja F. Ziccareli.

Anot jo, jei J. Valančiūnas bus atsargesnis renkantis pražangas ir demonstratyviai nekilnos savo rankų kaip per pirmąsias serijos rungtynes (varžovams apsupus lietuvį jis keletą sykių energingai kėlė rankas į viršų ir buvo nubaustas pražanga), jo reikšmė šios serijos baigčiai gali būti lemiama.

Pasak „Toronto Sun“, dabar J. Valančiūno laukia naujas ir sunkus metas – varžovai skirs jam papildomą dėmesį ir dvigubins gynybą. Trečiosios rungtynės parodys, iš kokio molio iš tikrųjų yra drėbtas aukštaūgis uteniškis.

To neslepia ir ryškiausia varžovų superžvaigždė P. George'as, per pirmąsias dvejas serijos rungtynes pelnęs atitinkamai 33 ir 28 taškus.

„Kitos dvejos rungtynės bus itin svarbios, ypač – trečiasis mačas. Mes žaidėme gerai išvykoje, o dabar turime parodyti, ką galime, namuose. Mums reikia vaikinų, kurie iššautų. Pirmoje ir antroje dvikovoje tai padarė J. Valančiūnas. Mes prastai gynėmės ir dabar turėsime skirti dar daugiau dėmesio jam, nes Ianas Mahinmi kenčia nugaros skausmus. Mums prireiks komandinių pastangų jį sustabdyti. Jis – tikrai labai geras. Mes apsunkinome gyvenimą Kyle'ui Lowry ir DeMarui DeRozanui, dabar atėjo laikas J. Valančiūnui.

Reikia neleisti jam žaisti vienas prieš vieną, turime pasirūpinti, kad šalia visada būtų kas nors, kas galėtų ateiti į pagalbą mūsų aukštaūgiui gynyboje. J. Valančiūnas pagyvina jų atakas, tačiau antrame mače daugelio jo taškų galėjome išvengti. Dėl to aš esu nusivylęs. Suteikėme jam per daug laisvės ir leidome lengvai rinkti taškus“, – pareiškė „Pacers“ lyderis, šiemet NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse pelnęs net 41 tašką.

Shout out to @leeandracianci for this nice art work! 👍🇨🇦

A photo posted by Jonas Valanciunas (@jvalanciunas) on Apr 19, 2016 at 8:55am PDT

Verta priminti, kad W. Chamberlainas, su kuriuo pradėtas lyginti J. Valančiūnas – buvo vienas garsiausių visų laikų NBA lygos vidurio puolėjų, į istoriją patekęs kaip vienintelis krepšininkas, rungtynių metu pelnęs 100 taškų. Dukart NBA čempionu tapęs 216 cm vidurio puolėjas lygoje žaidė 1959-1973 m. ir garsėjo ne tik savo nesulaikomu žaidimu (per karjerą pelnė 31,419 tūkst. taškų), bet ir „aktyvumu“ už aikštės ribų. Pats amerikietis yra gyręsis, kad per savo gyvenimą turėjo intymių santykių su daugiau nei 20 tūkst. moterų. W. Chamberlainas mirė 1999-aisiais, sulaukęs 63-ejų.

Šiuo metu serijos tarp Toronto ir Indianapolio komandų rezultatas yra lygus – 1:1.

Visas likusios serijos tvarkaraštis:

3 rungtynės – Indianoje balandžio 22 d. 2.30 val. Lietuvos laiku
4 rungtynės – Indianoje balandžio 23 d. 22.00 val. Lietuvos laiku
5 rungtynės* – Toronte balandžio 26 d.
6 rungtynės* – Indianoje balandžio 29 d.
7 rungtynės* – Toronte gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)