Durys į rinktinę – atviros

Tiesa, yra galimybė, kad Lietuvos pilietybę amerikietis įgijo tik tam, kad taptų vertingesniu Europos rinkoje, nes daugumoje lygų europiečiai neskaičiuojami kaip legionieriai. Juk jeigu trokštų žaisti nacionalinėje mūsų komandoje, jau tikrai būtų susisiekęs su LKF vadovais. O to J. Shurna iki šiol dar nėra padaręs.

„Yra tokia galimybė, bet per daug apie tai dar negalvojau, nes kol kas visas mano dėmesys – šiam sezonui, – paklaustas apie ateitį mūsų nacionalinėje komandoje, nuo tiesaus atsakymo kelis kartus bėgo krepšininkas. – Tačiau, be abejo, žaisti Lietuvoje tikrai norėčiau, nes tai yra mano šeimos gimtinė.“

Rungtyniauti tarptautiniame turnyre J. Shurnai nebūtų naujiena – 2009-ais jis su JAV rinktine triumfavo Naujojoje Zelandijoje vykusiame 19-mečių pasaulio čempionate. Ir tąkart jis turėjo galimybę išbandyti savo jėgas prieš lietuvius – į mūsų komandos, kurioje tuomet žaidė tokie talentai kaip Donatas Motiejūnas, Gediminas Orelikas ar Dovydas Redikas, per 12 minučių jis įmetė 9 taškus.

O kadangi iki JAV nacionalinės komandos dvyliktuko prasibrauti J. Shurna neturėjo jokių galimybių, pagal FIBA taisykles jis galėtų atstovauti Lietuvos rinktinei. Bet ar 204 cm ūgio puolėjas reikalingas Jonui Kazlauskui, kai šioje pozicijoje ir taip turime Joną Mačiulį, Mindaugą Kuzminską, Deividą Gailių ir jaunąjį Roką Giedraitį?

„Informaciją tiek apie šį krepšininką, tiek apie kitus treneriai turi. Bet pirminis sprendimas priklauso nuo pačių žaidėjų. Juolab, kad jie nė karto nėra parodę iniciatyvos ir mes net nežinome, ar juos apskritai domina tokia galimybė.

Mes patys ieškoti visų lietuviško kraujo turinčių ir krepšinį žaidžiančių žmonių neturime pajėgumų. Jeigu jis turi lietuvišką pasą, tai gali susisiekti su federacija – tuomet bus galima svarstyti tokį variantą.

Kitas klausimas yra žaidėjo lygis, charakteris, požiūris ir sugebėjimas įsilieti į kolektyvą – tai jau spręstų treneris“, – LKF poziciją šiuo klausimu komentavo Linas Kunigėlis.

Lietuviškas kraujas – iš senelių

J. Shurna gimė 1990 m. balandžio 30 d. Gle Elyne, Ilinojaus valstijoje. Praėjus kiek daugiau nei mėnesiui to po, kai Lietuva atgavo Nepriklausomybę. Johno venomis tekėjo lietuviškas ir amerikietiškas kraujas, todėl nenuostabu, kad jis pasuko krepšinio keliu.

Perspektyvus jaunuolis gimtajame mieste baigė vidurinę mokyklą ir ėmė studijuoti „Northwesten“ koledže, kurios krepšinio aikštėje sužibėjo visu gražumu, tapęs rezultatyviausiu visų laikų komandos žaidėju NCAA lygoje – per ketverius metus jis iš viso pelnė 2038 taškus.

Tiesa, į NBA, apie kurią svajoja daugelis krepšinį JAV žaidžiančių studentų, J. Shurna nepateko – 2012 metų vasarą vykusioje naujokų biržoje jis savo pavardės neišgirdo.

Profesionalo karjerą amerikietis pradėjo Stasbūro SIG komandoje (Prancūzija), po metų persikėlė į Ispaniją ir žaidė Badalonos „Joventut“ ekipoje, o 2014-ais persikėlė į Turkiją.

Būtent tą vasarą jis ir žengė lemtingą žingsnį, nusprendęs prašyti antrosios pilietybės ir tapti Lietuvos piliečiu. Pagal mūsų šalies įstatymus, Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, jeigu yra asmens, pasitraukusio iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijusio kitos valstybės pilietybę, palikuonis.

„Taip, turiu, tai tiesa“, – turintis ir lietuvišką pasą, Krepšinis.lt patvirtino J. Shurna.

„Mano seneliai kilę iš Lietuvos. Deja, kai gimiau, jų jau nebebuvo tarp gyvųjų. Mano tėčio vardas yra Antanas ir jis – aistringas Lietuvos rinktinės gerbėjas, o aš esu pavadintas savo senelio Jono garbei“, – sąsajas su mūsų šalimi pasakojo dvigubą JAV ir Lietuvos pilietybę nuo 2014 metų liepos 11 dienos turintis krepšininkas.

Šis faktas reiškia, kad praėjusiame sezone Stambulo „Darussafaka“ klubui atstovavo ne vienas, o du lietuviai – ne tik Renaldas Seibutis, bet ir J. Shurna.

Po įspūdingo rekordo – fiasko

Šią vasarą krepšininkas vėl sugrįžo į Ispaniją, tapęs „Valencia“ klubo nariu. Šiai komanda sezonas prasidėjo tikrai fantastiškai – Europos taurėje ir ACB lygoje buvo iškovotos net 28 pergalės iš eilės. Visą šį laiką J. Shurna nesiskuto barzdos, kuri buvo tapusi įspūdingos serijos simboliu.

„Puiki kombinacija – talentingi, bet sunkiai dirbantys ir nesavanaudžiai žaidėjai, – ispanų ekipos sėkmės receptą atskleidė lietuvis. – Be to, visi esame puikūs komandos draugai – ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų“.

Vis tik po pirmosios nesėkmės pasipylė pralaimėjimai – Europoje abu kartus neprilygta Limožo CSP vyrukams (72:92 ir 67:82), o antausis nuo Salonikų PAOK (72:75) klubo sensacingai užkirto kelią į Europos taurės turnyro atkrintamąsias varžybas.

„Žinoma, kad mes nusivylę, nes žaidėme puikų sezoną. Bet praeities pakeisti negalime, todėl ir toliau turime sunkiai dirbti bei demonstruoti gerą žaidimą“, – rankų nenuleido J. Shurna.

Paskutiniame grupės mače „Valencia“ antrąkart pranoko grupės nugalėtojais tapusius Oldenburgo „EWE Baskets“ krepšininkus. Nors pergalė kelialapio iškovoti neleido, puolėjas pagerino net penkis karjeros Europos taurėje rekordus – atkovojo 8 kamuolius, iš kurių 4 puolime, atliko 3 blokus, surinko 25 naudingumo balus ir žaidė 23 minutes.

„Tiesiog stengiuosi padėti komandai, – savo asmeninių rodiklių nesureikšmino J. Shurna. – Mėgaujuosi žaidimu Valensijoje – tai geras klubas, turintis puikius fanus ir gerus žaidėjais bei trenerius.“

Po 18 pergalių iš eilės, „Valencia“ praėjusį sekmadienį patyrė pirmąją nesėkmę ir Ispanijos čempionate – juos parklupdė Vitorijos „Laboral Kutxa“ (73:79). Bet kad įspūdinga sezono pradžia nebuvo atsitiktinumas ir kad ekipa yra sutverta trofėjams, „Valencia“ žaidėjai galės įrodyti vasario 18-21 dienomis vyksiančiame Karaliaus taurės turnyre.

„Laimime ar pralaimime, mes kiekvieną kartą su treneriu peržiūrime rungtynių įrašą ir stengiamės tobulėti, kad kaskart žengdami į aikštę būtumėme geresni. Šis sezonas tikrai smagus, bet dar turime ką įrodyti“, – pažymėjo J. Shurna.

Jis pastaraisiais metais kiekvieną vasarą išbando savo jėgas NBA vasaros lygoje, bet paklaustas, ar svajoja apie stipriausią pasaulio krepšinio lygą, dideliu entuziazmu netryško.

„Aš tiesiog kiekvieną vasarą stengiuosi tobulėti ir tapti kuo geresniu žaidėju“, – tvirtino Europoje po 6,8 per 19, o Ispanijoje po 5,8 taško per 17 minučių renkantis J. Shurna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)