Mūsų tarptautinis skautas pareiškė, kad Europos čempionate Georgis tiesiog „sutrynė į miltus“ A. Sabonį. Prisiminkime, kad A. Sabonis buvo vienas iš geriausių vidurio puolėjų, kada nors žaidusių Europoje. Ką mums beliko daryti?
Jerry Colangelo
„Snickers“ batonėliai, meksikietiškas maistas ir amerikiečių gražuolių glėbys. Visa tai laukė vėliau, tačiau žiežirba, nuo kurios užsidegė dinamito dagtis, tapo 1985-ųjų birželio 12-ąją vykusios rungtynės tarp Sovietų Sąjungos ir Bulgarijos rinktinių. Jas sovietinė rinktinė laimėjo 104:86, bet D. Percudani nustebino ne šis rezultatas, o dviejų aukštaūgių akistata.

203 cm ūgio G. Gluškovas pelnė 17 taškų, pataikė 9 iš 11 baudos metimų ir ant suolo dėl išnaudoto pražangų limito privertė atsisėsti 20-metį A. Sabonį, į kurį jau krypo ne vieno NBA klubo skautų akys. Sabas aikštelę paliko pelnęs 12 taškų, o G. Gluškovui šis pasirodymas... atvėrė kelią į pajėgiausią pasaulio lygą.

Visai netrukus, birželio 18-ąją, vyko NBA naujokų birža, kurioje G. Gluškovą 7-ajame rate, 148-uoju šaukimu pakvietė Fynikso „Suns“. Taip Europoje žvaigžde toli gražu nebuvęs bulgaras (vidurkis Europos čempionate – 12 taškų) tapo pirmuoju krepšininku iš vadinamojo Rytų bloko valstybių, pravėrusiu duris į daugelio išsvajotą, tačiau iki tol nepasiekiamą NBA.

„Aš netikėtai sužinojau, kad yra Bulgarijoje žaidžiantis krepšininkas – nerealus kovotojas dėl kamuolių ir labai aukštas, tvirtas vyrukas. Jo vardas – G. Gluškovas. Mūsų tarptautinis skautas D. Percudanis pareiškė, kad Europos čempionate Georgis tiesiog „sutrynė į miltus“ A. Sabonį. Prisiminkime, kad A. Sabonis buvo vienas iš geriausių vidurio puolėjų, kada nors žaidusių Europoje. Ką mums beliko daryti?“, – prisiminė tuometinis klubo vadybininkas ir vienas iš savininkų J. Colangelo.

Aukštaūgio ieškojęs „Suns“ klubas surizikavo, rašo Brightsideofthesun.com. Kadangi valdžios kontrolė Bulgarijoje nebuvo tokia griežta kaip Sovietų Sąjungoje, G. Gluškovas į NBA atvyko dar tais pačiais metais. Tada ir paaiškėjo, kad solidus bulgaro įvaizdis – toli gražu ne viskas, ko reikia norint žaisti NBA.

Amerikiečiai prisijuokavo

Bulgaras NBA praleido vos vienus metus, tačiau „Suns“ reklamine prasme iš žaidėjo sugebėjo išspausti viską. Viską, išskyrus gerą žaidimą.

Kartu su pranešimu spaudai, kuris paskelbė apie Georgi atvykimą, „Suns“ išleido pagrindinių bulgariškų frazių knygelę. Treneris Johnas MacLeodas mokėsi bulgarų kalbos, kad galėtų bendrauti su nauja savo žvaigžde, kuri absoliučiai nekalbėjo angliškai, o pats J. Colangelo žengė dar toliau.

Jis netgi nusifilmavo vaizdo reklamoje su žaidėju, kuri tarsi išpranašavo nesėkmingą istorijos baigtį.

„Sveiki. Aš esu su G. Gluškovu – mes aptariame svarbias rytdienos rungtynes su Portlando „Trail Blazers“, – persirengimo kambaryje į krepšininką kreipiasi J. Colangelo.

Tuomet G. Gluškovas kažką murma bulgariškai, tačiau reklamoje pasirodantys angliški subtitrai konkretūs ir aiškūs: „Aš nesuprantu nė vieno žodžio, ką tu sakai, tačiau iš tikrųjų labai mėgstu meksikiečių maistą“.

Atsakydamas į tai J. Colangelo plekšnoja žaidėjui per kelį ir kvatojasi: „Jo žinios apie NBA neįtikėtinos, ar ne?“

Amerikiečiai prisijuokavo.

Netrukus paaiškėjo, kad G. Gluškovo pasirodymai už aikštės ribų buvo kur kas įspūdingesni nei pats žaidimas ant parketo. Bulgaras aikštėje pasirodė per 49 iš 82 Fynikso komandos rungtynių, tačiau vos vienos iš jų buvo tikrai solidžios – 12 taškų ir 10 atkovotų kamuolių per susitikimą su San Antonijaus „Spurs“ lapkričio mėnesį. Jo sezono vidurkis siekė 4,9 taško, 3,3 atkovoto kamuolio per 16 minučių – tikrai ne tai, ko tikėjosi klubo vadovai.

Kodėl G. Gluškovas suklupo? Kaip rašo Brightsideofthesun.com, tai buvo skirtingų veiksnių kombinacija, o aplinkybės žaidėjui nebuvo palankios nuo pat jo atvykimo.

Bulgarijoje 203 cm ūgio krepšininkas žaidė vidurio puolėjo pozicijoje, o NBA jį bandė padaryti sunkiuoju kraštu. Kalbos barjeras, nepaisant visų abiejų šalių pastangų, buvo sunkiai peržengiamas – G. Gluškovas treniruotėse turėjo naudotis vertėjo pagalba.

Ilgainiui jis prarado savo jėgą, lyg Samsonas, kuomet jam nukirpo plaukus. Mes priėjome nuomonės, kad „Snickers“ batonėliai ir, galbūt, draudžiamų preparatų trūkumas, bulgarui neleidžia žaisti NBA.
Jerry Colangelo
Buvo ir kitokių gandų bei gandelių: pomėgis amerikietiškam greitam maistui ir saldumynams, pomėgis amerikietėms moterims ir... steroidų vartojimas arba jų nebuvimas. Kalbėta, kad Bulgarijos rinktinėje buvo įprastinė praktika vartoti steroidus, o jų už Atlanto nebegavęs aukštaūgis prarado formą.

Palūžęs Samsonas atvėrė kelią

Štai ką apie tai mano J. Colangelo.

„Tais laikais Bulgarijos sunkiaatlečiai ir imtynininkai vartojo steroidus – tai jau ne paslaptis. Tačiau man niekada neatėjo į galvą, kad tokie dalykai gali būti naudojami krepšinyje. Ir nežinau – tiesa tai ar ne, tačiau su Georgi įvyko blogi dalykai.

Jis atvyko į JAV geros fizinės būklės, stiprus fiziškai ir norėdamas komunikuoti, nors sekėsi sunkiai. Tačiau ilgainiui jis prarado savo jėgą, lyg Samsonas, kuomet jam nukirpo plaukus. Mes priėjome nuomonės, kad „Snickers“ batonėliai ir, galbūt, draudžiamų preparatų trūkumas, jam neleidžia žaisti NBA“.

Jau po pirmojo sezono Fyniksas atsisveikino su bulgaru, kuris parskrido į Europą ir žaidė pajėgiose, tačiau toli gražu ne elitinėse komandose iki pat 1991-ųjų.

G. Gluškovas netapo „Suns“ ir NBA lygos žvaigžde, tačiau 1985-ųjų NBA naujokų birža buvo savotiškas lūžio momentas – keturi iš dešimties pirmųjų šaukimų buvo gimę ne JAV (įskaičiuojant ir pirmąjį šaukimą Patricką Ewingą, gimusį Jamaikoje). Tąsyk Atlantos „Hawks“ ketvirtajame rate pakvietė ir A. Sabonį, tačiau šaukimas buvo anuliuotas, nes Arvydui dar nebuvo 21-erių.

Sabą į NBA pakvietė kitais metais – 1986-ųjų naujokų biržoje 24-uoju numeriu tai padarė „Blazers“. Prisimindami nevykusią bulgaro istoriją, amerikiečiai nušvilpė ir skeptiškai vertino šį pasirinkimą, tačiau žingsnis jau buvo žengtas.

Klubai suvokė, kad bulgaro pavyzdys – nebūtinai bendra neigiama tendencija, o netrukus, politinei situacijai keičiantis, durys į NBA atsivėrė ir kitiems garsiems Senojo žemyno žaidėjams – Aleksandrui Volkovui, Šarūnui Marčiulioniui, Draženui Petrovičiui. Pats G. Gluškovą į NBA „nesąmoningai delegavęs“ A. Sabonis NBA lygoje debiutavo po dešimtmečio, 1995-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)