D. Sabonį naujokų biržoje 11-liktu šaukimu pasikvietė Orlando „Magic“, bet po kelių akimirkų lietuvis kartu su Ersanu Ilyasova ir Victoru Oladipo krovėsi lagaminus į Oklahomą.

Nors ir džiaugiamasi, kad „Thunder“ įsigijo ateityje puikiai žaisiantį aukštaūgį, tačiau abejojama, ar Domantas gali tapti geriausiu Sabonių šeimos krepšininku.

„Nematau galimybių, kad kas nors galėtų pranokti Arvydo žaidimo kokybę ir sugebėjimą daryti įtaką žaidimui. Domanto tėvas buvo didis žaidėjas – 221 cm ūgio centras, gebėjęs ne tik įspūdingai dalinti kamuolius, bet ir galėjęs po krepšiu užkamšyti visas spragas“, – su „Thunder“ gerbėjais turimomis žiniomis dalijosi B. Tramelas.

A. Sabonis, kurį naujokų biržoje 1986 metais 24-uoju šaukimu pasikvietė Portlando „Trail Blazers“, NBA debiutavo tik 1995-aisiais, būdamas jau 32-ejų metų. Nepaisant to, Lietuvos krepšinio legenda buvo nesustabdoma jėga po krepšiais, su kuria daug vargo turėjo net toks monstras kaip Shaquille'as O’Nealas.

Geriausią savo sezoną Arvydas sužaidė trečiaisiais metais, kai per 32 minutes vidutiniškai rinkdavo 16 taškų, 10 atšokusių kamuolių ir 3 rezultatyvius perdavimus. Visos NBA karjeros, trukusios 7 sezonus, vidurkiai siekė 12 taškų, 7,3 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 1,1 bloko.

Tačiau visi, kurie aikštėje matė A. Sabonį, kai jam buvo 20 metų, supranta, kad jo galimybės buvo beribės. Tuomet lietuvį daugelis netgi vadino geriausiu pasaulio krepšininku.

„Žmonės nežino, kad kai buvo jaunesnis, Arvydas žaidė ties tritaškio linija veidu į krepšį, – „News OK“ cituoja ilgametį NBA trenerį George'ą Karlą, kuris prieš 25 metus dirbo Ispanijoje. – Jis buvo labai atletiškas, bet tuomet jam plyšo abiejų kojų achilo sausgyslės, todėl jis tapo stambesnis – būtent dėl to „Blazers“ gretose jis buvo galinga jėga po lenta.

Vienas iš jo didžiausių privalumų buvo gebėjimas atlikti perdavimus. Taip, jis galėjo ir pelnyti taškus, bet puolimą galima konstruoti žaidžiant per jį, nes Arvydo krepšinio IQ kur kas didesnis nei eilinių centrų. Jis buvo nušlifuotas žaidėjas ir tik vos keli europiečiai sugebėjo vos tik atvėrę lygos duris ir iškart vaidinti svarbų vaidmenį komandos žaidime. Mano manymu, jis daugelį metų buvo geriausias Europos žaidėjas.“

Nuo 1979 iki 1999 metų A. Sabonis net šešis kartus laimėjo „Euroscar“ titulą, skirtą geriausiam Europos krepšininkus. Vienintelis Dirkas Nowtizki gali pasigirti tokiu pačiu laimėjimų skaičiumi.

Dabar olimpinio čempiono (1988 su SSRS rinktine) ir dukart olimpinių žaidynių bronzos medalininko (1992 ir 1996 su Lietuvos komanda) bei NBA Šlovės muziejaus nario sūnus bandys žengti tėvo pramintu keliu.

Vis tik pradžia Domantui nebus lengva, nes „Thunder“ gretose laukia nemenka konkurencinė kova. Sudėtyje be 211 cm ūgio kauniečio dar yra šie aukštaūgiai: Stevenas Adamsas, Nickas Collisonas, Mitchas McGary, Enesas Kanteris, Nazras Mohammedas ir jau minėtasis E. Ilyasova.

Net jeigu vasaros turguje aukštaūgių gretos Oklahomoje ir nepraretės, neabejojama, kad jau debiutiniame sezone NCAA žibėjęs lietuvis gaus žaidimo minučių. Ir tam nesutrukdys net ir tai, kad vasaros lygą D. Sabonis iškeitė į žaidimą Lietuvos rinktinėje.

Tačiau inquisitr.com žurnalistas Jackas Windhamas turi lietuviui kelis patarimus.

„Kaip ir daugumai į NBA atvykusių aukštaūgių, Domantui reikia priaugti šiek tiek svorio. Visgi jis jau dabar turi pranašumą prieš kitus lygos naujokus ir tai jau įrodė NCCA čempionate, kuomet sugebėjo susitvarkyti net ir su aukštesniais ir galingesniais varžovais. Tačiau NBA jam teks stoti į kovą su kur kas stambesniais vyrukais.

Saboniui taip pat reikėtų padirbėti su metimu iš tolimesnių distancijų. Anot „NBC Sports“, „Thunder“ ketina Iliyasovai skirti svarbų vaidmenį klube, todėl, norėdamas turką nukonkuruoti, Domantas privalės patobulinti šį savo žaidimo komponentą“, – mūsiškio laukiančius darbus ir iššūkius analizavo reporteris.

Antrą Lietuvos istorijoje rezultatą NBA naujokų biržoje užfiksavęs D. Sabonis jau šią savaitę prisijungs prie Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos Palangoje ir pradės ruoštis Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

Panašu, kad į jas 20-metis Europos vicečempionas tikrai vyks, nes nacionalinei ekipai padėti jau tikrai negalės nei Artūras Gudaitis, nei Darjušas Lavrinovičius. Panašus likimas nusimato ir Donatui Motiejūnui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)