Balandžio 1 d. 1 val. nakties iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvos laiku Fynikse vyksiančiame finalo ketverte M. Kačino atstovautas Pietų Karolinos „Gamecocks“ dėl patekimo į didįjį NCAA finalą kovos su buvusia D. Sabonio Gonzagos „Bulldogs“ komanda. Finalas Lietuvos laiku prasidės 2 val. nakties iš pirmadienio į antradienį.

„Gamecocks“ ir „Bulldogs“ komandoms tai jau yra geriausias pasirodymas per visą NCAA istoriją. Pietų Karolinos universitetas šioje „Kovo beprotybėje“ startavo turėdamas septintą pagal pajėgumą reitingą. Pastaruosiuose trijuose atkrintamų varžybų etapuose buvusi M. Kačino komanda nugalėjo aukštesnį reitingą turinčius universitetus – garsųjį Djuką (Duke, 2 reitingas), Bajlorą (Baylor, 3) ir Floridą (4).

Aukščiausią reitingą 2016–2017 metų sezone turi būtent Gonzagos ekipa, su kuria pusfinalyje ir susidurs Pietų Karolinos atstovai. Kitame pusfinalyje susitiks Šiaurės Karolinos „Tar Hells“ ir Oregono „Ducks“.

„Bcneptunas.lt“ kalbintas M. Kačinas teigia, kad aktyviai seka buvusio universiteto pasirodymą ir ketina stebėti kol kas svarbiausią komandos kovą istorijoje. Aplinkybės tam palankios – „Neptūnas“ (17/11) šeštadienį 17 val. stos į ypač svarbią kovą „Tete-a-Tete Casino – LKL“ čempionate, kai išvykos mače susigrums su Panevėžio „Lietkabeliu“ (20/9). Tai reiškia, kad į gimtąją Klaipėdą po rungtynių vėlyvą vakarą sugrįžęs M. Kačinas dar turės pakankamai laiko pasiruošti užkandžių ir patogiai įsitaisęs prie ekrano palaikyti buvusius komandos draugus.

„Šeštadienio rungtynėse su „Lietkabeliu“ reikia vengti klaidų ir išlaikyti esamą žaidimo lygį. Panevėžio klubas turi galingą priekinę liniją, bandysime ją pristabdyti. Bandysiu stebėti ir NCAA rungtynes. Manau, Pietų Karolinos galimybės triumfuoti čempionate yra neblogos – komanda jau įveikė ne vieną aukštesnį reitingą turintį varžovą ir yra užsivedusi“, – kalbėjo 204 cm ūgio atletas.

Pietų Karolinoje lietuvis rungtyniavo 2012–2016 metais. Paskutinį sezoną jis fiksavo 10 pelnytų taškų ir 5 atkovotų kamuolių rodiklius, o pagal aikštėje praleidžiamų minučių skaičių komandoje buvo antras (vid. 29 min.).

Dabar pagrindinį savo dėmesį 23-ejų krepšininkas skiria LKL kovoms. Jau pirmame savo profesionalaus krepšinio sezone M. Kačinui pavyko pelnyti „Neptūno“ ir Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio pasitikėjimą. LKL čempionate žaidėjas aikštėje vidutiniškai praleidžia 24 min., pelno 7 taškus, atkovoja 6 kamuolius, yra itin vertinamas dėl savo universalumo ir gynybinių sugebėjimų. Puolėjas yra 1 iš 8 „Neptūno“ žaidėjų, kurie yra kilę iš Klaipėdos krašto. Tuo metu Vytautą Šarakauską galima vadinti Klaipėdoje gilias šaknis įleidusiu vilniečiu.

„Su visais esame daugiau mažiau bendravę ir augę. Tai sukuria papildomą bendrumo jausmą, siekti rezultatų tampa dar lengviau. Legionieriai jau irgi tapo pusiau klaipėdiečiais (juokiasi). Žaisti Klaipėdoje yra tiesiog nerealus jausmas. Norisi žaisti kuo geriau ir patekti į LKL finalus. Labai norime pakartoti praėjusio sezono „Neptūno“ sėkmę“, – svajone pasidalijo M. Kačinas.

– Ar sekate šių metų „Kovo beprotybės“ ir buvusio universiteto rezultatus?

– Taip, vis dar domiuosi rezultatais, nes dauguma komandos narių dar yra likę universitete. Su daugeliu esu žaidęs 2–3 sezonus, komandos pagrindą šiemet sudaro ketvirtakursiai. Labai džiugu matyti, kad universitetas pasiekė finalinį ketvertą.

– Kaip vertinate komandos galimybes triumfuoti NCAA čempionate?

– Manau, kad galimybės triumfuoti yra neblogos, nes komanda jau įveikė ne vieną aukštesnį reitingą turintį varžovą ir yra užsivedusi. Vilčių tikrai yra ir jo nemažos.

– „Gamecocks“ į „March Madness“ pateko pirmą kartą nuo 2004 metų ir iškart sugebėjo nužygiuoti iki finalo ketverto. Kas universitetų krepšinyje lemia tokius įspūdingus šuolius?

– Kiek teko stebėti, sezono pabaigoje komanda pradėjo žaisti geriau. Manau, tai labai svarbu viso sezono sėkmei. Visi labai norėjo atsigriebti, pasiekti kažką ypatingo, nes praėjusiais metais mums sezono pabaiga susiklostė labai ne kaip.

– Planuojate žiūrėti pusfinalio rungtynes gyvai?

– Bandysiu žiūrėti. Nežinau, ar išeis, bet bandysiu pasižiūrėti (šypsosi).

– Kodėl Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) studentų krepšinis toks populiarus, o Lietuvoje – ne?

– Amerikoje universitetų sportas tikrai yra labai populiarus. Labai. Į tai daug kas kreipia dėmesį. Negaliu atsakyti, kodėl panašaus dėmesio nėra Lietuvos studentų čempionatui.

– Pietų Karolinos universitetą baigęs ir Marijonas Petravičius. Teko su juo bendrauti?

– Su Marijonu matėmės, kai buvau pirmakursis ir trečiakursis. Jis stebėjo keletą mano rungtynių, šiek tiek pakalbėjome. Jis pasidalino savo prisiminimais ir patirtimi, pasakojo, kaip jam sekėsi studijuoti ir žaisti, domėjosi mano situacija. Buvo tikrai malonu.

– Kaip apskritai pavyko patekti į tokią stiprią universiteto komandą?

– 12-ą klasę baigiau jau Amerikoje. Tie metai krepšinyje buvo sėkmingi. Tai pastebėję universiteto treneriai ėmė manimi domėtis ir kalbinti prisijungti. Taip ir pavyko.

– Ar bestudijuodamas radote laiko pakeliauti po JAV savo malonumui?

– Daug laisvo laiką vasaromis nebūdavo, turėdavome 2–3 treniruotes per dieną ir paskaitas. Aišku, kažkiek pakeliaudavau. Aplankiau komandų draugų gimtas vietas, buvau Kalifornijoje, labai patiko Los Andželas. Miestas paliko labai didelį įspūdį. Žinoma, dar liko daug neapkeliautų vietų ir tikrai į JAV tuo tikslu sugrįšiu dar ne kartą.

– Koks jausmas žaisti gimtojo miesto komandoje?

– Tai yra tikrai nerealus jausmas. Jeigu atvirai, nesitikėjau, kad gausiu tokį šansą, bet kai gavau, juo pasinaudojau. Esu labai patenkintas.

– Šiuo metu net 8 komandos žaidėjai yra kilę iš Klaipėdos krašto. Kuo galima aiškinti šį fenomeną ir kaip tai įtakoja bendrą komandos atmosferą?

– Su visais esame daugiau mažiau bendravę ir augę. Tai sukuria papildomą bendrumo jausmą, siekti rezultatų tampa dar lengviau. Legionieriai jau irgi tapo pusiau klaipėdiečiais (juokiasi). Man „Neptūnas“ visada buvo gera ir mėgiama komanda. Kai buvau vaikas, eidavau žiūrėti klubo rungtynių. Kolektyvas, kaip ir miestas, yra nuostabus. Pasikartosiu, esu labai laimingas, kad man pavyko čia pasilikti.

– Teigėte, kad iš JAV grįžote smarkiai sustiprėjęs fiziškai. Ar savo pirmais profesionalo karjeros metais prieš daugiau patirties turinčius aukštaūgius jaučiatės pakankamai tvirtai?

– Manau, viskas gana gerai. Nelabai kreipiu dėmesio – jaunas ar patyręs mano varžovas. Stengiuosi aikštėje atiduoti visus 100 proc. ir laimėti rungtynes.

– Esate vertinimas už patikimą ir universalią gynybą. Ar šį sezoną teko gintis prieš antros pozicijos žaidėjus?

– Taip. Šioje vietoje reiktų grįžti į studijų Amerikoje laikus, kur universiteto treneris į gynybą žiūrėdavo labai rimtai. Tam skirdavome labai daug laiko. Nesvarbu, esi aukštaūgis ar gynėjas, bet gintis reikia prieš visus.

– Kaip reikia žaisti šeštadienio išvykos mače su „Lietkabeliu“, kad būtų pasiekta pergalė?

– Reikia vengti klaidų ir išlaikyti esamą žaidimo lygį. Panevėžio klubas turi galingą priekinę liniją, bandysime ją pristabdyti. Jeigu vykdysime trenerio nurodymus, nepražūsime.

– Ką šį sezoną norite pasiekti su „Neptūnu“?

– Norisi žaisti kuo geriau ir patekti į LKL finalus. Labai norime pakartoti praėjusio sezono „Neptūno“ sėkmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją